Luk

Red din fars dag

En kærlig opfordring fra ens voksne børn kan have afgørende betydning, når det handler om at komme tidligt afsted til lægen, hvis man oplever symptomer på kræft. Derfor bruger ’De 7 tegn’-kampagnen Fars dag den 5. juni til at hylde landets fædre og minde dem om at gå til lægen i tide. 

15. maj 2019
FOREBYGGELSE & OPLYSNING
Outdoor reklame stander med

Personlige hilsner til fædre kommer til at dukke op i bybilledet. Foto: Forebyggelse & Oplysning.

Lav din egen personlige Fars Dag-hilsen og bliv en del af bybilledet, så din far ikke kan undgå at se budskabet. Sådan lyder opfordringen i årets ’De 7 tegn’-kampagne, der igen i år bruger Fars dag den 5. juni som anledning til at minde voksne børn om, hvor vigtigt det er, at vi passer på vores fædre.  

Årets kampagne henvender sig til voksne børn, da vi ved, at mænd er særligt lydhøre overfor dem. Derfor kan voksne børn skræddersy egne digitale Fars dag-kort, og 20 udvalgte får mulighed for, at netop deres hilsen bliver vist på outdoor-reklamepladser tæt på deres fars bopæl. 
 

Et kærligt puf
Formålet er at sætte fokus på den store rolle, vi alle kan spille for hinanden ved at give vores nærmeste et kærligt puf til lægen, hvis de oplever et af de syv tegn, der kan være symptom på kræft.  

Mange danskere venter nemlig stadig for længe med at gå til læge, når mistanken om kræft melder sig. Og jo tidligere kræft opdages, jo større er muligheden for at blive rask efter en kræftsygdom.  

Kampagnefilmen kan ses på hjemmesiden www.reddinfar.dk, hvor man også kan sende sin far en hilsen i form af et personligt Fars dag-kort med eget billede og tekst. Så kan man opfordre ham til at gå til læge, hvis han oplever et af de syv tegn, der kan være symptomer på kræft – og samtidig sende ham en kærlig hilsen i anledning af Fars dag den 5. juni. 

Med disse kort kan man sende sin far en kærlig hilsen med eget billede og tekst. Foto: Forebyggelse & Oplysning.

Derudover kører kampagnefilm og andet indhold på Kræftens Bekæmpelses Facebookside i kampagneperioden fra den 16. maj til den 5. juni.

Disse tre tegn overser danske mænd
 
En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at der særligt er tre tegn på kræft, som mænd overser: længerevarende hoste, længerevarende synkebesvær og ændret afføringsmønster. Derfor sætter vi i forbindelse med årets indsats også særligt fokus på de tre tegn gennem pressen.   

Sådan kan du som frivillig støtte op om kampagnen 
Som frivillig bør du selvfølgelig – ligesom alle andre – være opmærksom, hvis du eller en af dine nærmeste oplever et af de syv tegn. Derudover vil vi sætte stor pris på, hvis du spreder budskabet om at gå til læge i tide ved at fortælle din omgangskreds om kampagnen – både mundtligt og via sociale medier. Du er også mere end velkommen til at like, dele og kommentere kampagnen på Facebook. Ved at dele det vigtige budskab, kan du være med til, at flere går til læge tidligere – og dermed redde liv. 

Hvis du som frivillig arbejder med De 7 tegn-kampagnen, kan du hente inspiration til arbejdet i De 7 tegn-gruppen på frivillig.dk.  

De 7 tegn på kræft

De 7 tegn på kræft. Grafik: Forebyggelse & Oplysning

Har du styr på de syv tegn på kræft? 
De 7 tegn-kampagnen skal give danskerne øget kendskab til de syv mest almindelige tegn, der kan være symptomer på kræft - og opfordre til at man går til læge, hvis man oplever et af dem. Kun 33 pct. af danske mænd angiver, at de har et godt kendskab til symptomer på kræft. 

De syv mest almindelige tegn på kræft er: 

  • Længerevarende synkebesvær
  • Uforklarligt vægttab
  • Længerevarende hoste eller hæshed
  • Uforklarlig blødning
  • Ændrede modermærker eller sår, der ikke vil hele
  • Ændret afføringsmønster
  • Knuder eller hævelser