Luk

Region Syddanmark og regionens kommuner enige om Røgfri Fremtid

Region Syddanmarks regionsformand, Stephanie Lose, foreslog alle borgmestre i regionens kommuner, på et såkaldt kommunekontaktudvalgsmøde, at de i fællesskab skulle bakke op om Røgfri Fremtid-partnerskabet. Fokus skulle i særlig grad lægges på at kunne tilbyde unge mennesker på uddannelsesstederne en røgfri fremtid. Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg er begejstret for regionsformandens initiativ og synes i øvrigt selv, det har en slags aktie heri. Forud for Loses dialog med borgmestrene havde regionsudvalget nemlig inviteret alle spidskandidater fra de opstillede partier i regionen til et besøg på områdekontoret og til en samtale om politiske prioriteringer, herunder Røgfri Fremtid. 

31. oktober 2018
FORENING OG FRIVILLIGE

Region Syddanmark samt de fleste kommuner i regionen arbejder for en røgfri hverdag for børn og unge i regi af partnerskabet Røgfri Fremtid, som er startet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Røgfri Fremtid er en vision, der handler om, at i 2030 skal ingen børn og unge i Danmark være rygere, og færre end 5% af den voksne befolkning skal være rygere.

Regionen og kommunerne skal nu til at omsætte visionen til helt konkrete handlinger med et særligt fokus på børn og unge. I forhold til denne aldersgruppe udmøntes arbejdet således, at kommunerne fokuserer på grundskolerne, mens regionen i dialog med kommunerne fokuserer på ungdomsuddannelserne. 
Håbet er, at børn og unge under uddannelse kommer til at møde røgfrie miljøer, information om fordelene ved at være røgfri, samt vejledning i, hvor og hvordan de kan få hjælp til rygestop. 

Kræftens Bekæmpelse i Region Syddanmark såede et frø

Ansatte i Region Syddanmark og ansatte i Kræftens Bekæmpelse i Syddanmark mødes lejlighedsvis. På et møde i 2017 var det de nye sundhedsaftaler, der blev drøftet og i den forbindelse også Røgfri Fremtid, som især Kræftens Bekæmpelse, gerne så fremmet.

Parallelt hermed udtrykte politikere fra både regionen og Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg interesse i at sætte fokus på Røgfri Fremtid. Regionsudvalget inviterede således forud for valget i 2017 alle spidskandidater fra de opstillede partier i Region Syddanmark til at komme på besøg på områdekontoret, bl.a. til en samtale om politiske prioriteringer, herunder Røgfri Fremtid.

Sammen om en Røgfri Fremtid

De møder, som Kræftens Bekæmpelse har haft med regionen på forskellige niveauer, er formentlig en medvirkende årsag til, at Region Syddanmark nu lægger op til, at Røgfri Fremtid skal være et prioriteret område i sundhedsaftalen med særligt fokus på grundskoler og ungdomsuddannelser.

Kræftens Bekæmpelse er naturligvis begejstret for en aftale om, at Region Syddanmark og kommunerne skal være Røgfri Fremtid-partnere. Et partnerskab mellem Kræftens Bekæmpelse/TrygFonden og regionen/kommunerne er en glimrende platform i forhold til at gå i dialog om Røgfri Fremtid med de mange uddannelsessteder, hvor børn og unge har deres hverdag. Her og nu er der nogle få kommuner i den syddanske region, som endnu ikke har tilsluttet sig Røgfri Fremtid-partnerskabet. Fra Kræftens Bekæmpelses side håber vi, at disse tilbageværende kommuner også tilslutter sig partnerskabet.

Denne artikel handler om regionsudvalget i Syddanmarks rolle i forhold til Røgfri Fremtid. Men det må ikke glemmes, at også Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger i regionen ved flere lejligheder har opfordret deres respektive kommuner til at involvere sig i Røgfri Fremtid. Kræftens Bekæmpelses samlede indsats i Region Syddanmark er således en væsentlig del af forklaringen på, at Røgfri Fremtid har så stort gennemslag i regionen.

Læs om røgfri fremtid her: https://www.roegfrifremtid.dk/

Denne artikel er en del af Regionsudvalgsnyt, november 2018