Luk

Regionsudvalgskonference under anderledes rammer

Vanen tro mødtes medlemmerne af Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg til regionsudvalgskonference i november. Men rammerne var anderledes denne gang. Det sørgede coronaen for. Engagementet og de vigtige drøftelser af, hvordan man påvirker det regionale sundhedsvæsen til at yde sit bedste for kræftpatienter, var dog som det plejer. Hovedtemaet i år var palliation. 

17. december 2020
IB LINDSTRØM, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS

På årets regionsudvalgskonference var palliation på dagsordenen. Foto: Colourbox.

- Det var godt, vi afholdt regionsudvalgskonferencen, selv om det foregik ved hver vores computer, siger Orla Kastrup Kristensen, formand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Nordjylland, og tilføjer hurtigt:

- Men en fysisk konference er bedre. Flere kommer til orde, og man kan bedre mærke det fællesskab vi har, siger han. 

Dette års regionsudvalgskonference havde fokus på palliation. Det sker på en bekymrende baggrund. 

Rigsrevisionen og statsrevisorerne har nemlig rejst alvorlig kritik af regionerne. De peger på, at mange patienter dør, inden de får den lindrende indsats, de har behov for: 'Det forringer deres sidste levetid og lægger en unødig byrde på de pårørende', lyder det fra rigsrevisionen.

Denne konstatering, som giver panderynker i en organisation som Kræftens Bekæmpelse, satte rammen for en række interessante oplæg til regionsudvalgskonferencen. Oplæg, der havde til formål at ruste regionsudvalgene til drøftelser med de fem regioner om den fremtidige palliationsindsats. 

Blandt oplægsholderne var Kræftens Bekæmpelses formand, Helen Bernt Andersen, der er meget optaget af kvaliteten af den palliative indsats.

Rigsrevisionen har kun set på den specialiserede palliative indsats - det vil sige palliation, som foregår i regi af regionerne. Men Kræftens Bekæmpelse er også bekymret for den palliative indsats, som ydes af kommunerne. 

Orla Kastrup Kristensen, formand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Nordjylland.

Der findes heldigvis gode eksempler 
Flere af konferencens oplægsholdere kom med eksempler på organisering og rammer, hvor det er lykkedes at sikre gode palliative tilbud til patienterne. Der var enighed om, at alle de gode eksempler skal bringes ud, så de kan blive udbredt. 

Det påtænker man også at gøre i regionsudvalget i Nordjylland, hvor snarlige drøftelser med blandt andre regionsrådsformand Ulla Astman står for døren.  

Ulla Astman kommer i den forbindelse også til at høre om situationer, hvor det nuværende palliative tilbud har svigtet og om den belastning, det har affødt for patienter og pårørende.  

Regionsudvalg og lokalforeninger mødes
Regionsudvalget i Nordjylland har tre årlige møder med Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger i regionen. De møder bruges blandt andet til at høre lokalforeningernes frivillige berette om patienthistorier, hvor det palliative tilbud er udeblevet eller har været utilstrækkelig. Mange borgere retter nemlig henvendelse til den lokale del af Kræftens Bekæmpelse – lokalforeningerne - når noget ikke fungerer på kræftområdet.  

Derfor er møderne med lokalforeningerne en vigtig platform for regionsudvalgets arbejde, forklarer Orla Kastrup Kristensen. 

- Det er vigtigt, at regionerne hører de her eksempler ude fra virkeligheden.  Blandt andet vil vi gerne have, at regionerne tager på sig, at de er ansvarlige for, at der etableres bedre uddannelse til de sundhedsansatte, der arbejder med palliation. Det gælder også i forhold til de ansatte, der arbejder ude i kommunerne, siger Orla Kastrup Kristensen.

Kræftens Bekæmpelses formand er meget optaget af palliation
En af regionsudvalgskonferencens tilbagevendende pointer var netop de sundhedsprofessionelles behov for mere uddannelse og viden i forhold til den palliative indsats. Det gælder også de sundhedsprofessionelle, som står for den basale lindrende behandling, der foregår i kommunerne. 

Det er også noget, Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen er optaget af. Se hendes pointer og hør, hvad hun tager med sig fra regionsudvalgskonferencen, i videoen herunder.

Hos regionsudvalget i Nordjylland prøver de at få de praktiserende læger til at interessere sig for efteruddannelse på det palliative område. Regionsudvalget vil undersøge, om PLO kan hjælpe med, at regionsudvalget kan komme ud i klyngerne*) og her drøfte palliation til kræftpatienter. 

Orla Kastrup Kristensen benytter til sidst lejligheden til at kvittere for en veltilrettelagt og relevant konference.

- Man gik derfra med viden om palliation, vi kan bruge i de forestående drøftelser med blandt andet regionerne, men også i forhold til andre aktører, siger han.

- Men jeg glæder mig virkelig til igen at skulle starte bilen for at køre til et arrangement, og her møde de andre frivillige i Kræftens Bekæmpelse, tilføjer Orla Kastrup Kristensen.


*) Klynger er en betegnelse for faglige fællesskaber bestående af praktiserende læger i en række lægeklinikker. Disse praktiserende læger mødes i deres respektive klynger og arbejder her med kvaliteten af behandling af patienter i klinikkerne og arbejder med sikre kvalitet i samarbejdet med det øvrige sundhedsvæsen.