Luk

Flot opbakning til HPV-vaccination blandt drenge og piger

Nye tal fra Statens Serum Institut viser stor opbakning til HPV-vaccination med mere end 8 ud af 10 piger og drenge, der tager imod tilbuddet. I Kræftens Bekæmpelse glæder vi os over den høje tilslutning. Men endnu flere forældre skal tage imod tilbuddet om gratis HPV-vaccination til deres børn, hvis vi skal i mål med at udrydde livmoderhalskræft og andre HPV-relaterede kræftformer i fremtiden.

15. marts 2021
TRINE SKOVLUND BENTZEN OG LOUISE HOUGAARD LOFT, FOREBYGGELSE & OPLYSNING

I 2019 blev tilbuddet om gratis HPV-vaccination udvidet til også at gælde de drenge født efter 1. juli 2007. Forældrene har taget godt imod. Arkivfoto: Colourbox.

Hver dag rammes to danskere af kræft, som skyldes HPV. HPV-vaccination beskytter mod de fleste af disse kræfttilfælde og er derfor et tilbud i børnevaccinationsprogrammet.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at langt de fleste forældre tager imod tilbuddet til deres 12-årige børn. Hele 82 pct. af drengene og 85 pct. af pigerne fra årgang 2008 har fået første stik af HPV-vaccinen.

- I Danmark har vi vaccineret piger mod HPV i 12 år, og resultaterne er allerede tydelige. Vi ser nemlig, at langt færre unge kvinder får forstadier til livmoderhalskræft, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Janne Bigaard.

Forældre til drenge tager godt imod
I 2019 blev tilbuddet om gratis HPV-vaccination udvidet til også at gælde drenge født efter 1. juli 2007. HPV-vaccination beskytter nemlig ikke kun mod livmoderhalskræft, men også mod bl.a. analkræft. De nye tal fra Statens Serum Institut viser, at tilbuddet til drengene er blevet taget godt imod, og det glæder vi os naturligvis over i Kræftens Bekæmpelse.

- Jo flere der bliver HPV-vaccineret, jo færre vil få en kræftsygdom senere i livet. Derfor er vi rigtig glade for den høje tilslutning blandt både piger og drenge. Men endnu flere skal tage imod tilbuddet, hvis vi skal nå i mål med at udrydde livmoderhalskræft og andre HPV-relaterede kræftformer i fremtiden, siger Janne Bigaard.

En del af æren for den høje tilslutning går til alle frivillige, der gennem tiden har sat fokus på HPV-vaccination ved forskellige lejligheder - f.eks. på torvet til kulturelle arrangementer, lokale informationsaftener, dialoger med kommunen og ved at deltage i HPV-ugen med landets apoteker. Uden al den frivillige aktivitet og opbakning var vi aldrig nået så langt – så stor tak og kæmpe skulderklap!

Indsatsen fortsætter – og vi har brug for din hjælp til at nå målet
I et partnerskab arbejder Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen sammen om informationsindsatsen 'Stop HPV – bliv vaccineret'. Partnerskabet fortsætter arbejdet med at informere om HPV-vaccination for at nå målet om, at 95 pct. får første stik, og 90 pct. bliver færdigvaccinerede.

For at nå målsætningen er det nødvendigt med en fortsat informationsindsats og hjælp fra frivillige kræfter. Forhåbentligt vil mange igen i år deltage i årets HPV-uge i uge 35 sammen med apotekerne. Og så krydser vi fingre for, at et nyt 'Stop HPV – bliv vaccineret'-orienteringsløb kan komme ud at leve ved nogle af årets stafetarrangementer.

Hvis du vil se tilslutningen til HPV-vaccination for drenge og piger i lige præcis din kommune, har vi netop lagt helt nye tal ind i gruppen 'Stop HPV – bliv vaccineret' her på frivillig.dk.

FAKTA OM HPV-VACCINATION:

  • I Danmark er der hvert år omkring 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. Mange af de tilfælde kan undgås med HPV-vaccination

  • Man kan blive smittet med HPV første gang, man har sex eller anden intim kontakt

  • HPV-vaccination beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer. Det forventes, at vaccinen også beskytter mod mundsvælgkræft og peniskræft

  • HPV-vaccinen beskytter også mod kønsvorter, som cirka 12.000 danskere om året bliver behandlet for

  • HPV-vaccination tilbydes som en del af børnevaccinationsprogrammet til piger og drenge fra 12 til 17 år. Tilbuddet gælder kun drenge, der er født d. 1. juli 2007 eller senere

  • I 2021 er der desuden et tilbud om gratis HPV-vaccination til drenge født i 2006 og første halvdel af 2007 samt unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd

 

2

Kommentarer

Anne Lund Jeg har måske misset det - men hvor findes der materiale om det HPV orienteringsløb I omtaler i relation til stafet?

18. marts 2021 11:30

Trine Bentzen

Trine Bentzen Hej Anne. Materialerne er så nye, at de ikke er produceret endnu - så du har ikke misset noget :) Når landet - forhåbentligt snart - åbner mere op, får vi dem trykt og sender mere information på Stop-HPV gruppen. God dag

19. marts 2021 11:22