Luk

Stafet For Livet i mange forskellige former

Om få uger skyder vi årets Stafet For Livet-sæson i gang. Der er masser af gode arrangementer at se frem til, og kreativiteten sprudler blandt de frivillige, der planlægger stafetterne. For igen i år ser sæsonen anderledes ud på grund af coronasituationen.

21. april 2021
STINE LYNGHARD, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS

66 stafetter er i fuld gang med planlægningen. Foto: Tomas Bertelsen.

Lørdag den 1. maj bliver de første stafetdeltagere sendt ud på stier og villaveje i Danmark for at give håb og støtte til alle, som er berørt af kræft. Det er Ikast, der åbner ballet, og under normale omstændigheder ville deltagerne være mødtes på en stor stafetplads og gå eller løbe sammen. Men igen i år skal vi tage højde for coronasituationen, for det skal selvfølgelig være en god og tryg oplevelse for alle at deltage.

- Stafet For Livet handler i høj grad om fællesskab. Det er en aktivitet, hvor vi rykker sammen, fejrer livet og mindes dem, vi har mistet. Corona sætter nogle begrænsninger for, hvor tæt vi rent fysisk kan rykke sammen, men der er jo mange andre måder at være sammen på, og det er rigtig vigtigt, at vi fortsat viser vores opbakning til dem, der er berørt af kræft, siger Karen Balck Sørensen, projektleder i Stafet For Livet.

Idéerne bobler i hele landet
Sidste år havde de frivillige i Stafet For Livet meget kort tid til at omstille sig til den nye situation med coronavirus i Danmark, men i år har de haft bedre tid til at planlægge aktiviteter, som kan lade sig gøre, uanset hvordan restriktionerne ser ud. Det betyder, at hele 66 stafetter allerede er i støbeskeen – og de ser meget forskellige ud.

- Kreativiteten er kæmpe stor. Nogle planlægger hele deres stafet online, andre planlægger en lysceremoni, og der er også nogle, der starter med at have aktiviteter i ugerne op til stafetten, så den strækker sig over længere tid. Det er så forskelligt, og det er skønt at se alle de initiativer, der er ved at blive udtænkt rundt omkring i landet, siger Karen Balck Sørensen.

Find din lokale Stafet For Livet:

Vælg en stafet, du vil deltage i

I Ikast kommer holdene f.eks. til at gå eller løbe på deres egne ruter rundt omkring i hele byen, og så har de base hjemme hos sig selv. På computeren eller telefonen kan deltagerne følge med i, hvordan det går med de andre hold, og der vil også være underholdning og aktiviteter for alle – både ude på nogle af ruterne og online på Facebook. Stafetten afsluttes med en lysceremoni, som også både foregår online og rundt omkring i byen.

Flere steder i landet bliver der også tænkt i helt særlige aktiviteter såsom bilbanko, kunstauktion og skovtur for Fightere med god afstand.

- Mange har planlagt aktiviteter, som kan have forskellige former, afhængig af hvordan coronasituationen ser ud på det pågældende tidspunkt. Der er f.eks. forskel på, om man har sin Stafet For Livet før eller efter sommerferien. Nogle af de sene stafetter har stadig troen på og et håb om at kunne lave en stafet, der minder om den, vi kender og elsker, fortæller Karen Balck Sørensen.

Ifølge Stafet For Livets projektleder er der mange, som har kastet sig over plan B frem for plan A i år, så de først og fremmest planlægger aktiviteter, som de ved kan lade sig gøre, og så er der mulighed for at udvide med mere, hvis verden åbner mere op.

Frivillige inspirerer hinanden
Fordi vi afholder stafetter på nye måder under coronasituationen, har mange frivillige haft stor glæde af at sparre med hinanden og udveksle idéer, for der er allerede en del, som har erfaring med alternative stafetarrangementer fra sidste år. Det har f.eks. betydet meget i Ikast, som blev nødt til at aflyse sin Stafet For Livet sidste år, fordi der ikke var nok tid til at ændre planerne, da Danmark blev lukket ned.

Katrine Vinther til Stafet For Livet Ikast i 2019. Foto: Helle Westergaard Elmholdt.

- Vi er helt sikkert blevet inspireret af dem, som lykkedes med at afholde alternative stafetter sidste år. Det har givet os blod på tanden til at prøve det i år. Vi var rigtig kede af at måtte aflyse sidste år, men vi havde simpelthen ikke tid til at ændre stafetten. Nu har vi troen på, at vi godt kan, siger Katrine Vinther, der er tovholder for hold og sociale medier i Ikast.

Men selv om corona har budt på både begrænsninger og udfordringer – så er der også kommet noget godt ud af situationen. For eksempel har flere oplevet at få en hjælpende hånd fra yngre generationer.

- Der er kommet flere unge frivillige til Stafet For Livet. Det kan f.eks. være børnebørn, der er trådt til for at hjælpe. De er ofte rigtig gode til det digitale og kan komme med nye idéer i planlægningen. Det er rigtig dejligt at se, hvordan folk rykker sammen og hjælper hinanden i denne tid, hvor coronavirus fortsat udfordrer os, siger projektleder Karen Balck Sørensen.

Hun tror, at vi fremover i det hele taget vil få glæde af de mange nye idéer, der er opstået det seneste år. For eksempel kan man med online arrangementer tiltrække nye deltagere fra andre dele af landet.

I Ikast glæder Katrine Vinther sig til første weekend i maj. For så er det tid til at sætte stafetsæsonen i gang med Stafet For Livet Ikast.

- Jeg glæder mig til selve afviklingen af dagen. Det har været hårdt arbejde at skulle planlægge noget, som er ukendt for os og skulle tænke i nye baner. Men vi vil gerne gøre det bedst muligt, og jeg glæder mig til at komme rundt og besøge alle holdkaptajnerne. Det er dejligt at kunne vise, at vi stadig er her, og vi tager erfaringerne med os til næste år, hvor vi forhåbentlig kan holde en mere normal stafet, siger Katrine Vinther, tovholder for hold og sociale medier i Ikast.