Luk

Stor opbakning til Røgfri Fremtid

Antallet af partnere i Røgfri Fremtid har passeret 150. Det er i høj grad takket været frivilliges store indsats i hele landet. 

22. maj 2019
AF STINE LYNGHARD, FORENING & FRIVILLIGE
Mette Lolk Hanak

- Jo mere vi kan få begrænset synlighed af tobak, jo bedre virker det i forhold til børn, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse. Foto: Tomas Bertelsen.

Det går over al forventning med at få nye partnere i Røgfri Fremtid. I skrivende stund er der over 150 på landsplan, og der kommer hele tiden nye til. Blandt andet fordi der bliver gjort en stor indsats af frivillige i Kræftens Bekæmpelse.

- Det er frivillige rundt omkring, der har super gode kontakter til deres lokale politikere. Og et kæmpe netværk lokalt. De kommer stolte tilbage til os og fortæller, når de har fået kommunen eller en lokal virksomhed eller organisation til at melde sig som partner, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Læs, hvordan Charlotte Kirk Jeppesen som frivillig arbejder lokalt for at få flere partnere i Røgfri Fremtid:

Charlotte vil have røgen væk fra Silkeborg

Hvert år dør 13.600 danskere på grund af rygning, heraf 6.500 af kræft. De fleste røg deres første cigaret, før de fyldte 18 år.

- Jo mere vi kan få begrænset synlighed af tobak, røg og rygning, jo bedre virker det i forhold til børn. For unge betyder det meget, om man er et sted, hvor man må ryge, og om de andre ryger, for rygning smitter socialt. Hvis man kan få brudt smittekæden på skoler, arbejdspladser og i kulturlivet, så er vi kommet et godt stykke vej, siger Mette Lolk Hanak.

Derfor betyder det meget at få lokale virksomheder, idrætsklubber, skoler og kommuner osv. med i partnerskabet.

Frivillige gør en kæmpe forskel
Der bliver ikke stillet krav til, hvilke konkrete initiativer partnerne sætter i gang, for meningen med Røgfri Fremtid er, at det skal være noget positivt, som spreder sig og giver andre lyst til at være med. Derfor er det vigtigste, at de sætter aktiviteter i gang, som passer til dem. 

- Det glæder os, hver gang en kommune indfører røgfri skoletid, eller en virksomhed indfører røgfri arbejdstid. Og når der kommer nye, engagerede partnere til. Så er vi et skridt nærmere den langsigtede målsætning om, at ingen børn og unge skal ryge i 2030. Succesen er i høj grad takket være vores dygtige frivillige, der gør en kæmpe forskel i hele landet, siger Mette Lolk Hanak.

Hun understreger, at det også er vigtigt med politiske tiltag som at sætte prisen på cigaretter op, og det mest effektive er at gøre mange ting på samme tid.

Som det første område i landet, kunne Region Syddanmark for nyligt fortælle, at samtlige 22 kommuner er en del af Røgfri Fremtid.

Kort om Røgfri Fremtid
Den 31. maj 2017 lancerede Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden initiativet Røgfri Fremtid. Røgfri Fremtid er et partnerskab og en bevægelse, der arbejder for en røgfri generation i 2030. 

Siden er over 150 organisationer, myndigheder, uddannelsessteder og virksomheder blevet en del af partnerskabet og har forpligtet sig til at arbejde for, at ingen børn og unge ryger i 2030.

Læs mere på røgfrifremtid.dk