Luk

Stor undersøgelse bekræfter effekten af HPV-vaccine

En ny undersøgelse baseret på data fra millioner af mennesker bekræfter, at HPV-vaccinen virker. Otte år efter vaccinen blev indført, ses et markant fald i en række af de sygdomme, virusset kan føre til. 

Unge piger på trappe.

Nyt stort studie understreger atter de positive effekter af HPV-vaccinen. Foto: Colourbox.

En ny stor undersøgelse har samlet data fra 60 millioner mennesker, som bor i lande, hvor HPV-vaccinen er indført – og resultatet er klart: HPV-vaccinen har en tydelig effekt.

Forekomsten af HPV-infektioner er faldet, og det samme er forekomsten af de sværeste celleforandringer på livmoderhalsen. Undersøgelsen viser også et voldsomt fald af kønsvorter hos både piger, kvinder, drenge og mænd.

- Undersøgelsen viser endnu engang helt grundlæggende, at vaccination mod HPV virker, og at der er mange positive effekter af at vaccinere mod HPV. Det er en vaccine, som har en stor betydning og kan spare mange mennesker for en række sygdomme, siger Susanne Krüger Kjær, som er forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. 

Flokbeskyttelse skubber den rigtige vej
Den nye undersøgelse er en såkaldt meta-analyse, hvor forskere har samlet data fra 65 offentliggjorte undersøgelser, der har set på effekten af HPV-vaccination. 

Resultaterne peger også på, at indførsel af vaccination mod HPV også har en betydning for dem, der ikke er vaccineret. Det sker gennem den såkaldte flokbeskyttelse, hvilket betyder at virusset får sværere ved at sprede sig, fordi der bliver længere mellem dem, der ikke er vaccineret. Det var synligt i undersøgelsen ved at både ældre kvinder, drenge og mænd, som ikke var vaccinerede, også havde lavere risiko for at blive inficeret med HPV. 

- Det viser tydeligt og meget positivt, hvilken effekt det har at mindske mængden af HPV i befolkningen. Blandt andet derfor er det også positivt, at mange danske drenge om kort tid bliver tilbudt vaccinen. På den måde bliver smittespredningen mindsket endnu mere, siger Susanne Krüger Kjær.

Læs hele nyheden på cancer.dk.

Fakta fra undersøgelsen:

Fem til otte år efter vaccinen var givet:

  • For HPV af typerne 16 og 18: Kvinder i alderen 13-19 år havde 83 pct. lavere risiko for at få en infektion med HPV af typen 16 eller 18. For kvinder i alderen 20-24 år var risikoen 66 pct. lavere.
  • Resultaterne peger også på krydsbeskyttelse, idet der var en 54 pct. lavere risiko for HPV af typerne 31, 33 og 45 blandt vaccinerede piger i alderen 13-19 år.
  • Risikoen for kønsvorter var 67 pct. lavere blandt piger, der var vaccineret og som var i alderen 15-19 år, 54 pct. lavere blandt kvinder i alderen 20-24 år og 31 pct. lavere blandt kvinder i alderen 25-29 år.
  • Der var 51 pct. færre tilfælde af svære celleforandringer i livmoderhalsen hos piger i alderen 15-19 år. For kvinder i alderen 20-24 år var der et fald på 31 pct.
  • For drenge/mænd var risikoen for at få kønsvorter 48 pct. lavere blandt 15-19 årige og 32 pct. lavere blandt 20-24 årige.