Luk

Tak for en fantastisk indsats under helt nye vilkår

Vi har nu sat punktum for årets Stafet For Livet – og sikke et år! På trods af benspænd fra coronavirus lykkedes det at afholde 40 forskellige stafetarrangementer rundt omkring i landet til stor gavn for kræftsagen. Se nogle af højdepunkterne.

1. oktober 2020
STINE LYNGHARD, FORENING & FRIVILLIGE

Stafet For Livet Borrevejle sendte over 12 timers tv på Facebook til alle deltagerne i deres online stafet. Foto: Erik Overgaard Nielsen.

Stafetsæsonen 2020 bliver uden tvivl en, vi aldrig glemmer. Vi har lagt planer, lavet dem om, flyttet nogle stafetter, aflyst andre, og vi har sendt hjernerne på overarbejde for at finde på nye måder at afholde Stafet For Livet.

- Jeg er simpelthen så imponeret over den indsats, frivillige i Stafet For Livet har leveret. Det har været et virkelig udfordrende år for os alle sammen, fordi coronavirus gang på gang har sat en kæp i hjulet, men jeg har oplevet en vilje og et mod uden lige blandt jer, der arrangerer stafetterne. I er gået langt for at holde fast i fællesskabet og støtte kræftsagen, og det skal I have en kæmpe tak for, siger Karen Sommer Møller, der er projektleder for Stafet For Livet.

Svære overvejelser
Allerede i marts stod det klart, at udbruddet af coronavirus ville få konsekvenser for stafetterne, fordi det ikke var muligt at mødes i det fællesskab, vi kender, og derfor blev de syv stafetter i maj i første omgang forsøgt flyttet.

Fightertrøjer på rad og række i Esbjerg i 2019. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

Esbjerg var en af stafetbyerne i maj, og her besluttede styregruppen at skubbe stafetten til august.

- Vi har gjort os rigtig mange tanker den seneste tid, og vi var forberedt på, at vi skulle gøre noget. Vi er nødt til at agere, som vi gør. Det ville være uforsvarligt at samle 200 Fightere til Stafet For Livet, sagde Søren Andersen, formand for styregruppen i Esbjerg, i en artikel på frivillig.dk i slutningen af marts.

De frivillige i Esbjerg gik derfor i gang med at ombooke alt til august. Men da det kort efter stod klart, at forbuddet mod at samle mange mennesker ville strække sig helt om på den anden side af sommerferien, røg planerne for Esbjerg og flere andre af vores stafetter i vasken. Esbjerg så nu ingen anden udvej end at aflyse.

- Det er simpelthen så ærgerligt, når man er nødt til at aflyse noget, som man har arbejdet i månedsvis på at få op at stå, men jeg ved, at de steder, hvor man ikke har kunnet se anden udvej end at aflyse, ligger der mange svære overvejelser bag. Og jeg glæder mig til at se de byer komme stærkt igen, siger projektleder Karen Sommer Møller.

Sammen hver for sig
Men samtidig med at coronavirus lukkede landet ned, begyndte nye idéer at spire, og virtuelle stafetarrangementer kom på tegnebrættet. Nogle styregrupper undersøgte, om man kunne afholde en hel stafet online, mens andre planlagde at markere fællesskabet med en digital lysceremoni.

Stafet For Livet har været ude på mange villaveje i år. Her bliver den digitale stafet i Egedal sat i gang i juni. Foto: Erik Overgaard Nielsen.

- Vi vil bare gerne gøre noget. Det vigtigste er, at vi har en følelse af at stå sammen. Det handler ikke om penge i år. Det kan godt være, at der ender med kun at være to, der ser med under lysceremonien, men så har de i hvert fald fået muligheden for at få nærhed, fortalte formand Janne Friis Bitsch-Lavridsen fra stafetstyregruppen i Egedal, som ret hurtigt besluttede sig for at lave en digital stafet på Facebook.

Holdkaptajn Henriette Birch Christensen (forrest) deltog i Stafet For Livet Esbjerg med sin familie og bedste venindes familie. Foto: Privat.

På bare 14 dage rejste Stafet For Livet Esbjerg sig også igen, og det blev netop Esbjerg, der satte gang i årets stafetsæson med en online stafet på Store Bededag den 8. maj.

- Kære alle sammen, rigtig hjertelig velkommen til dette års udgave af Stafet For Livet Esbjerg. Det er lidt en speciel situation, vi står i, indledte formand Søren Andersen sin åbningstale på Facebook.

Og specielt blev det. For i stedet for at samle alle stafetdeltagere ét sted, som de plejer, blev cirka 300 deltagere sendt ud på gader og stræder i Esbjerg og omegn – ja sågar så langt væk som i Norge og Etiopien.

- Det er dejligt, at der er så stor opbakning, og at så mange har lyst til at gå og til at støtte den gode sag. Kræft holder jo ikke pause, bare fordi der er corona. Særligt i denne tid er det vigtigt at vise, at vi stadig støtter kræftramte, sagde en af holdkaptajnerne Henriette Birch Christensen.

Mange gode idéer
Den anderledes stafetsæson har givet plads til mange nye, gode idéer. I alt lykkedes det at få stablet 40 alternative stafetarrangementer på benene. Se nogle af de gode initiativer herunder:

Det lokale band 'Beers For Tears' på besøg hos holdet 'Team Muffins' i Fjerritslev. Foto: Stafet For Livet Fjerritslev.

I Fjerritslev kørte to lokale bands rundt til de forskellige hold og spillede et par numre. Det var en rigtig skøn overraskelse og skabte god stemning, skrev nogle af deltagerne på Stafet For Livet Fjerritslevs Facebookside.

Formand Torkil Werner Jørgensen fra Stafet For Livet Borrevejle står klar foran kameraet. Foto: Erik Overgaard Nielsen.

Borrevejle transmitterede løbende på Facebook fra deres online stafet. Der blev sendt over 12 timers tv med musik fra lokale kunstnere, taler og guidede ture rundt i naturen i Lejre Kommune. De frivillige havde på forhånd optegnet 22 ruter, som snoede sig ud i alle ender af kommunen i et bevidst forsøg på at tiltrække nye deltagere.

Noah springer ud i faldskærm i forbindelse med åbningen af Stafet For Livet Rønne. Foto: screenshot fra video.

På Bornholm blev Stafet For Livet Rønne åbnet på en anderledes måde med faldskærmsudspring, hvor 14-årige Noah tog springet sammen med en garvet faldskærmsudspringer. Noah er en del af holdet ’Team Lukas’, som er oprettet til ære for Noahs afdøde bror Lukas.

Lysceremoni i Ribe Domkirke. Fotos: Nicholas Martin Bjerremand Caron.

Overalt i landet er der afholdt smukke lysceremonier – f.eks. i Ribe, hvor byens domkirke åbnede dørene op for Stafet For Livet. Men også ude på lokale villaveje er der tændt lys for at mindes og skabe håb.

- Vi har formået at skabe fællesskab på en anden måde, end vi plejer, fordi det er en anden måde, vi har været sammen på. Vi er kommet ud i folks private haver, på lokale stier og har fået et glimt af den smukke natur overalt i Danmark. Og vi har alle kunnet følge med, uanset hvor i landet vi var. Så vi har været en del af fællesskabet alle sammen – bare hver for sig, siger Karen Sommer Møller, projektleder for Stafet For Livet.

Vigtigt for Fighterne at holde fast
For Stafet For Livets æresgæster – Fighterne – har det også været et meget anderledes år. Nogle har været nødt til at isolere sig helt, mens andre har kunnet deltage med god afstand.

Det var vådt, men godt, da Line Thorsager Christensen gik på online stafetten i Skive. Foto: screenshot fra video.

Line Thorsager Christensen var med på den digitale stafet i Skive i maj, og det betød meget for hende, at hun også i år kunne deltage i Stafet For Livet, selv om det foregik under andre omstændigheder.

- Vi holdt stafetten i gang i 24 timer og har i skrivende stund indsamlet over 35.000 kroner. Vi havde deltagere i Skive, Højslev, Viborg, Billund, Århus, Sydfyn og Australien. Jeg er så stolt af at have verdens bedste familie, venner og kollegaer. Og er dybt taknemmelig for deres opbakning - det var først, da jeg stod i et sygdomsforløb, at det gik op for mig, hvor vigtigt det er med penge til forskning og støtte, sagde Line Thorsager Christensen.

Flere steder kørte frivillige ud til Fightere i deres hjem og overrakte personlige hilsner, gule T-shirts og solsikker for at vise, at de fortsat er i vores tanker. Det blev rigtig godt modtaget.

- Flere af dem skrev efterfølgende, at det var fantastisk at få besøg. De følte, at vi var der for dem, og at vi tænkte på dem, selv om de ikke var med. Der var faktisk en, som fik tårer i øjnene over det, fortalte formand Janne Friis Bitsch-Lavridsen efter onlinestafetten i Egedal.

Vil bruge erfaringerne næste år
Mette Askou Hansen deltog i Stafet For Livet Vejen, og hun synes også, at de digitale stafetter kan noget.

Rita Fredslund-Hansen (tv.) og Mette Askou Hansen (th.) til Stafet For Livet Vejen. Foto: Privat.

- Selv om der er corona, så betød det bare så meget for os, at vi mødtes, selv om det blev privat. Det kunne bestemt også noget. Det gav tid til dybe samtaler og hygge, og vi fik holdt en fin lysceremoni. Alle var velkomne til at komme og gå eller løbe, eller få en snak eller et skulderklap. Det var en helt igennem skøn dag, sagde Mette Askou Hansen efter stafetten i Vejen.

Stafet For Livet har bragt os vidt omkring i år. Foto: Privat.

Ingen ved, hvordan situationen kommer til at se ud næste år. Måske vil vi kunne vende tilbage til noget, som minder om Stafet For Livet inden corona. Måske skal vi bruge dette års erfaringer til at skabe nye spændende stafetarrangementer. Det må tiden vise.

- Uanset hvad vil vi holde fast i Stafet For Livet og det fællesskab, som er så vigtigt for alle, der er berørt af kræft. Vi vil skabe håb og indsamle midler til at fortsætte arbejdet for, at færre får kræft, at flere overlever kræft og et bedre liv efter kræft. Vi har en masse gode erfaringer fra i år, som vi tager med os, og vi glæder os til at komme stærkt tilbage næste år, siger projektleder Karen Sommer Møller fra Stafet For Livet.

Se en video med Line på Stafet For Livet Skive:

Vigtigt for Line at holde fast i stafetterne

Læs mere om den digitale stafet i Esbjerg:

Flot opbakning til den første digitale stafet