Luk

Tak for en kæmpe indsats ved folketingsvalget

Frivillige fra lokalforeningerne har gjort en stor indsats under valgkampen for at sætte fokus på forebyggelse af rygning. Og folketingskandidaterne lyttede. Så nu er der grundlag for et godt samarbejde, og vi har fået sat en af vores vigtigste mærkesager på den politiske dagsorden.

28. juni 2019
FORENING & FRIVILLIGE
Anders Kronborg, Socialdemokratiet og Diana Rank, formand for Esbjerg lokalforening.

Til et debatmøde under valgkampen fik Anders Kronborg fra Socialdemokratiet og Diana Rank, formand for Esbjerg Lokalforening, en god og konstruktiv snak. Foto: Forening & Frivillige.

Danmark har fået en ny statsminister, og et nyt folketing er sat sammen. Nu kan vi se tilbage på en valgkamp, som var hektisk - og ikke kun for folketingskandidaterne. Mange frivillige fra lokalforeningerne var nemlig i dialog med kandidaterne for at få dem til at arbejde for røgfri skoletid, højere afgifter og ’tobak under disken’. 

Og det var en bragende succes. Der er skrevet mange læserbreve og lavet opslag på sociale medier. Lokalforeningsfrivillige har holdt møder med 43 folketingskandidater, og skrevet til endnu flere.

For eksempel var Frederiksberg Lokalforening med til at arrangere et debatmøde med to lokale politikere, som også var folketingskandidater for Socialdemokratiet og Konservative.

Inden mødet var folketingskandidaterne blevet klædt på af Kræftens Bekæmpelses materiale, og derfor var de godt forberedt på en debat om blandt andet cigaretpriser og røgfri skoletid.

- Vi har fået skabt en rigtig god relation til de to politikere, som vi kan bruge fremadrettet, siger Tommy Sonne fra Frederiksberg Lokalforening.

Grundlag for et godt samarbejde
Til et debatmøde i Esbjerg stillede lokalforeningsformand Diana Rank spørgsmål til panelet om deres holdning til vores mærkesager.

- Politikerne støttede vores dagsorden, og efter mødet aftalte vi med Anders Kronborg fra Socialdemokratiet, at vi skulle opdatere ham om fakta på tobaksområdet, hvis han blev valgt ind i folketinget, siger Diana Rank.

Og det blev han, så nu er der grundlag for et godt og konstruktivt samarbejde.

Sri Sai Das fra Rudersdal Lokalforening har været i kontakt med en stor del af de lokale folketingskandidater og holdt flere uformelle møder.

- Som lokalforeninger kan vi bidrage med en folkelighed og nærhed, som er meget vigtig, når vi skal påvirke den politiske dagsorden. Og med de relationer, vi har skabt, er der mange perspektiver for, at vi i fremtiden kan sætte både en lokal og national kræftpolitisk dagsorden, siger Sri Sai Das.

Færre unge skal ryge
Den store indsats har i den grad været med til at få sat forebyggelse af rygning på dagsordenen. Og det var ikke kun et varmt emne under valgkampen - politikerne vil også arbejde videre med det.

Den nye socialdemokratiske regering vil hæve afgifterne på tobak og tage andre initiativer for at sikre, at færre – særligt unge – ryger. Det skriver regeringen i aftalen, der tirsdag aften blev indgået med støttepartierne RV, SF og EL.

Så tak for jeres store frivillige indsats under valgkampen!