Luk

Tilslutning til HPV-vaccination i din kommune

Er du nysgerrig efter, hvordan det ser ud med HPV-vaccinationstilslutningen i din kommune? Og hvad I kan gøre i jeres lokalsamfund for at bidrage til at øge tilslutningen til vaccinen?

5. oktober 2018
Christina Hilding Rasmussen, Screening & sygdomspjecer

De seneste kommunale tilslutningstal fra oktober 2018 kan findes i gruppen ’Stop HPV – stop livmoderhalskræft’ under 'Praktisk information' - 'Kommunal tilslutning til HPV-vaccinen', hvor du også finder et grafisk overblik over tilslutningen på landsdelsniveau. Her kan du se, om I ligger over eller under landsgennemsnittet for tilslutningen til HPV-vaccination i din kommune og sammenligne jer med jeres nabokommuner.

Øget tillid til HPV-vaccination

I Danmark skete der desværre det, at der kom en del uberettet kritik af HPV-vaccinen i medierne. Vi oplevede hurtigt et markant faldt i tilslutningen til vaccinen, hvilket var helt særligt for Danmark – andre nordiske lande oplevede ikke samme drastiske fald. I april 2017 var andelen af færdigvaccinerede piger for årgang 2003 helt nede på 16 %

En mere nuanceret mediedækning af HPV-vaccinen har efterfølgende ført til en øget tillid til vaccinen, der giver sig til udtryk ved at flere piger bliver HPV-vaccineret. I dag ser vi således, at 54 % af pigerne fra årgang 2003 er færdigvaccineret.

Sammen om at stoppe livmoderhalskræft

Selvom der er sket en positiv udvikling, er der stadig et stykke vej til den tidligere høje tilslutning på op mod 80 % færdigvaccinerede piger pr. årgang.

HPV-vaccination forebygger 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft, og med en kombination af screening og HPV-vaccination vil vi kunne udrydde sygdommen. Vi har altså en oplagt mulighed for at stoppe livmoderhalskræft. Den må vi ikke tabe på gulvet. Som frivillig i Kræftens Bekæmpelse kan du gøre en kæmpe forskel, hvis du vil være med til at oplyse de forældre, som stadig er i tvivl – så vi sammen kan stoppe livmoderhalskræft

I gruppen ’Stop HPV – stop livmoderhalskræft’ kan du finde inspiration, materialer, vejledninger og skabeloner til lokale aktiviteter om HPV-vaccination.