Luk

Tønder gik sammen i kampen mod brystkræft

Lørdag den 8. oktober blev Tønder lyst op af en lyserød karavane. Med lyserød udklædning, store smil og hjemmelavede goodiebags under armen vandrede 30 mennesker gennem byen for at sætte fokus på brystkræft.

13. oktober 2022
Rikke Steenbech, Patientstøtte og Frivillig Indsats

Klædt i lyserødt og klar til at starte vandreturen

På Torvet i Tønder stimlede omkring 30 deltagere sammen inden startskuddet gik til den vandretur, som med højt humør og festlig udklædning skulle indsamle penge til brystkræft. Arrangementet var stablet på benene i forbindelse med Lyserød Lørdag, og dagen gik over al forventning.

- Inden arrangementet havde vi håbet på mellem 15-20 deltagere, fordi Tønder ikke er en stor by. Så vi kan næsten ikke få armene ned over, at der kom så mange, og at folk kom forbi og donerede nogle ret store summer, fortæller arrangøren af vandreturen Lene Krogh, der er bestyrelsesmedlem i Tønder Lokalforening.

Goodiebags og udklædning
Ved ankomst blev deltagerne udstyret med en goodiebag, hvori de kunne finde både lyserød udklædning som armbånd, veste og tørklæder og ikke mindst en banan og vand at styrke sig på til turen.

- Der var nogen, der mødte op i udklædning, og dem som mødte op uden udklædning kunne bruge det, der var i deres goodiebags, så de også var en del af holdet, siger Lene Krogh, der fortæller at deltagernes betaling for vandreturen gik ubeskåret til Kræftens Bekæmpelse.

Hun fortæller, at de faktisk løb tør for goodiebags.
- Vi havde simpelthen ikke nok, fordi der kom så mange mennesker. Vi prøvede at lave nogen på stedet, men folk var rigtig søde til at sige, at de ikke behøvede en, bare de fik lov til at være med, smiler hun.

Lyserød lørdag skal være en oplevelse
For Lene Krogh er det vigtigt at støtte og samle ind til kræftforskning. Lene Kroghs egen far har overlevet halskræft for mange år siden, og selvom hun ikke har oplevet at miste nogen til kræft, arbejder hun meget med kræftpatienter via sit virke som fysioterapeut.

- Jeg har det inde på livet hver dag på grund af mit arbejde, og så tænkte jeg, at det ville jeg egentlig gerne hjælpe med. Jeg synes, det er en nødvendighed, fortæller Lene Krogh.

På trods af at Lene Krogh er et forholdsvis nyt medlem af bestyrelsen i Tønder og har været officielt medlem i omkring et halvt år, er hun en garvet frivillig. Hun har lavet arrangementer for Kræftens Bekæmpelse i omkring fem år, og for hende er særligt Lyserød Lørdag en måde at gøre noget meget alvorligt lidt mere spiseligt.

- Vi skal have plantet i folk, at Lyserød Lørdag er meget mere end donation. Det er faktisk også at få en oplevelse, det er fedt at være med, og det er værd at være med, siger hun.

Vandreturen gik gennem skoven

Tønder samlet til vandretur under lyserøde paraplyer
På trods af enkelte regnbyger var stemningen høj i løbet af den fem kilometer lange vandretur. Ikke mindst fordi flere af deltagerne skabte læ med deres lyserøde paraplyer.

- Det, at vi havde lavet goodiebags og præmier, gjorde at folk kunne se, at vi var en kæmpe gruppe med lyserødt. Så det var ligesom om, at det var en lille demonstration af, at vi gør noget godt sammen her, fortæller Lene Krogh.

Turen blev ført an af den erfarende vandrer, Yvonne Styrbak, og undervejs stødte nye vandrere til, som var blevet smittet af den festlige karavanes energi. Efter turen var der konkurrencer og præmiere på torvet.

Stor opbakning har givet blod på tanden
Hos Lene Krogh er der ingen tvivl om, at succesen skal gentages næste år – og ambitionerne for næste års arrangement har da også fået et nøk op efter den store opbakning, der har vist sig i år.

Målsætningen for næste år er klar. Der må gerne være flere til at hjælpe til, arrangementet skal annonceres i bedre tid, og så skal deltagertallet op på i hvert fald 50. Rammerne omkring arrangementet skal være de samme, og Yvonne, der ledte an på vandreturen, har også allerede meldt sig klar på at tage en tur mere næste år.

- Målsætningen næste år er, at det skal det stikke af – det skal simpelthen være så fedt, smiler Lene Krogh begejstret til sidst.