Luk

"Uden de frivillige havde vi ikke kunne fejre 30 års jubilæum"

For 30 år siden åbnede Kræftens Bekæmpelse en genbrugsbutik i Randers. Nu kan blandt andre 92-årige Jenny se tilbage på tre årtier med gode stunder og frivilligt arbejde. Jubilæet bliver fejret med masser af aktiviteter for børn og voksne.

2. september 2021
Lone Kindberg, Fundraising & Medlemmer
Butikken i Randers har solgt for mere end  25 mio. kroner i de 30 år der er gået

Butikken i Randers har solgt for mere end 25 mio. kroner i de 30 år der er gået. Foto: Anita Graversen

Kræftens Bekæmpelses genbrugseventyr startede i maj 1991, hvor foreningens første genbrugsbutik åbnede. Det var i Aarhus. Snart efter åbnede foreningen også en genbrugsbutik i Horsens og den 11. september 1991 blev dørene så slået op for den tredje butik i kæden af i alt 15 genbrugsbutikker. Denne gang i Randers, som nu kan fejre sit 30 års jubilæum.

At drive genbrugsbutikker var for Kræftens Bekæmpelse en ny måde at skaffe indtægter til kræftsagen på. Flere andre danske velgørenhedsforeninger drev allerede genbrugsbutikker, men Kræftens Bekæmpelse gik til opgaven på en ny måde. Ambitionen var, at der skulle sælges kvalitetsgenbrug. Tøj og møbler blev derfor vasket og repareret og elektroniske varer afprøvet, før det blev sat frem i butikken. Lige siden har genbrugseventyret fortsat på samme måde.

Jenny Rasmussen har været frivillig i 30 år i butikken i Randers.

Jenny har været frivillig i 30 år i butikken i Randers. Klik på billedet og læs hendes historie om, at miste en datter og ønske at gøre en forskel. Foto: Anita Graversen

Mere end 25 millioner kroner gennem 30 år
Noget af det der kendetegner butikken i Randers, er de forskellige niveauer der er i butikken, noget som er med til at adskille butikken og give den en særlig charme. Desuden blev butikken udvidet i 2016, hvor der blev tilføjet en fredet del af den bygning, som butikken ligger i.

På de 30 år der er gået har Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Randers solgt kvalitetsgenbrug for mere end 25 millioner kroner. Det er penge, som bl.a. er gået til forskning, forebyggelse og støtte til patienter og alle deres pårørende.

Frivillige er hjertet i butikken
Kenneth Johansson, distriktschef for Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Randers, er både stolt og ydmyg. Foruden danskernes genbrugsbidrag, er det en indsats, som udelukkende har kunnet lade sig gøre med de frivilliges mangeårige opbakning, understreger han:

- Der hersker ingen tvivl om, at det er de frivilliges fortjeneste, at vi har en så velfungerende butik og at vi kan fejre 30 års jubilæum. Uden de frivillige vil vi hverken kunne fejre 30 års jubilæum eller fortsat holde gang i hjulene. Særligt ikke efter det seneste halvandet år med corona-nedlukninger. Vores genbrugsfrivillige er lavet af noget helt særligt. For de fleste bliver det en livsstil og et fast holdepunkt, som de helst ikke vil undvære. Her i butikken har de et sammenhold ud over det sædvanlige.

Det helt særlige sammenhold kan 92-årige Jenny Rasmussen skrive under på. Hun har været frivllig i butikken siden starten. Gennem tiden har hun ikke kun fået gode kolleger, men også nogle rigtig gode venskaber.

- Vi har et fantastisk sammenhold både i butikken og privat. F.eks. har jeg lige være til to gange 75 års fødselsdag hos to af de frivillige, og det er jeg så taknemmelig for. Sammenholdet betyder meget for mig.

Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Randers ved åbningen

Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Randers ved åbningen i 1991. Foto: arkiv

Det er ikke tilfældigt, at Jenny er frivillig i Kræftens Bekæmpelse. Hun har desværre sagt farvel til en stor del af sin familie til kræft i løbet af årene. Så det betyder rigtig meget at være med til at samle penge ind til kræftsagen, så hun kan være med til at gøre en forskel for andre. Og netop derfor er Jenny stadig i gang, og hun har planer om at blive ved, så længe hun kan.

Denne dag er der da også gang i den på Provstegade 2 i Randers, hvor mange af de 58 frivillige i genbrugsbutikken er ved at lægge sidste hånd på forberedelserne. Nogle står for planlægning af konkurrencer og auktioner, mens andre står for at pynte festligt op til en hel uges fejring af butikkens 30-års jubilæum.

- Jeg synes det er sådan en stor ting, at butikken kan fejre 30 års jubilæum og jeg glæder mig meget til at fejre det, siger Jenny Rasmussen. 

Se også videoen med Jenny og få hele hendes historie:

Se video

Butikken i Randers bugner med kvalitetsgenbrug

Butikken i Randers bugner med kvalitetsgenbrug. Foto: Anita Graversen

FAKTA Sådan fejres jubilæet
Fejringen af jubilæet vil strække sig over hele uge 37, hvor der vil være masser af gode jubilæumstilbud med store rabatter på udvalgte varekategorier og både store og små vil kunne deltage i en konkurrence om et gavekort til butikken.

Se butikkens Facebookside 

Læs meget mere om, hvordan hele genbrugseventyret startede:

Læs artikel

Se reportage fra jubilæet fra TV Aarhus:

Se video

1

Kommentarer

30-år! - Godt gået - 
Tak til Jenny og de mange andre frivillige, der også har 30-års jubilæum.  
og til dem, der har 25-års jubilæum 
og til alle de mange frivillige, der yder en kæmpe stor indsats i den gode sags tjeneste - til støtte for de kræftramte.
Kærlige hilsner
Das

8. september 2021 10:36