Luk

Animationsfilm sætter fokus på unges rygning

Hjælp med at sættes fokus på unges rygning: I en ny animationsfilm kan man høre unge fortælle om at ryge - eller om at prøve at lade være.

9. juni 2022
Louise Jespersen, Forbyggelse & Oplysning

"Jeg opfatter ikke mig selv som ryger, selvom jeg jo er det”

Sådan lyder en af udtalelserne fra de unge, der er blevet interviewet til en ny kampagne under Røgfri Fremtid. Kampagnen er rettet mod de 20-24-årige og skal sætte fokus på unges rygevaner på en måde, der også fanger de unges opmærksomhed. Derfor er filmen lavet, så den giver et smil på læben, selvom emnet er alvorligt.

En anderledes film om rygning
Til kampagnen blev over 50 unge i alderen 20-24 år interviewet om deres rygevaner, hvor mange tilkendegav at ville stoppe, inden de bliver 'rigtig voksne - underforstået, inden de bliver 'rigtige rygere'. Billedsiden til de unges stemmer er desuden ændret til animationsfilm for at få os til at lytte mere til indholdet.

Kampagnefilmen blev lanceret på Røgfri Fremtids Facebook samt Kræftens Bekæmpelses overordnede Facebookside den 7. juni. Vi håber, at I vil dele filmen, så den kan komme ud og leve. Den ligger allerede i Facebookgruppen 'Frivillige i Kræftens Bekæmpelse'

Samtidig er en række kampagnebilleder og –grafikker blive tilgængelige på kampagnesitet her. Dem kan I sammen med partnerne frit hente og bruge på sociale platforme.

Vigtig målgruppe
De 20-24-årige er en vigtig målgruppe i Røgfri Fremtid og der er behov for et særskilt fokus på denne målgruppe. De seneste tal fra §RØG viser, at mens det kun er 3,5 % af de 15-17 årige der ryger dagligt, stiger det til 9,4 % for de 18-24 årige. Der er altså tale om mere end en fordobling. Og når vi tager lejlighedvise rygere med, er det næsten hver fjerde i den målgruppe, der ryger. 

I kan læse mere om målgruppen 20-24-årige i denne rapport.  

Find mere information om tendenserne inden for rygning her: §RØG – En undersøgelse af tobak, adfærd og regler. Udvalgte tendenser 2021, rapport 3. Statens Institut for Folkesundhed.