Luk

Nyt træningshold skal vække motionsglæden hos tidligere kræftramte

Hver tirsdag mødes 12 tidligere kræftpatienter i Juelsminde til motion og socialt samvær, når Juelsminde lokalforening inviterer indenfor til et nyt træningstilbud. Initiativet er et led i det nye politiske fokus på senfølger.

22. maj 2023
Af Rikke Steenbech, Patientstøtte og Frivillig Indsats

Nyt træningsinitiativ skal give tidligere kræftpatienter blod på tanden til selv at dyrke motion. Niels Øfjord, der er lokalformand i Juelsminde, har været bannerfører på projektet. Foto: Emil Fibiger

Når man som kræftpatient er færdig med sin behandling, tilbydes man et 12 ugers rehabiliteringsforløb i sin kommune. Men i Juelsminde venter der ikke noget tilbud på den anden side. Indtil nu.

Lokalforeningen i Juelsminde har nemlig øjnet en mulighed for at lave et træningsforløb, der kan hjælpe deltagerne med nogle af de senfølger, kræftbehandlingen har medført.

- Det er meget uheldigt, at kommunen ikke har et opfølgende tilbud, fordi vi ved, at 60 procent har senfølger. Det besluttede vi, at vi måtte hjælpe på vej ved at lave et motionstilbud, fordi det er bevist gang på gang, at det har en positiv effekt på senfølger, siger Niels Øfjord, der er lokalformand i Juelsminde og initiativtager til det nye træningshold.

Træningsholdet skal, ifølge Niels Øfjord, bidrage til Kræftens Bekæmpelses politiske fokus på senfølger.

Fokus på senfølger
Hver tirsdag klokken to mødes 12 deltagere til fysisk grundtræning i sundhedshuset Fit & Sund i Juelsminde. Tanken bag initiativet er, at træningen skal hjælpe tidligere kræftpatienter med at få en sund hverdag og give dem blod på tanden til selv at gøre træningen til en vane. Efter 16 træningsgange er det nemlig et hold nye deltageres tur.

- Tanken var ikke, at initiativet skulle munde ud i et blivende hold, men at det skal være igangsættende. Det handler om, at deltagerne skal opdage, at de godt kan dyrke motion og mærker en god fornemmelse ved det – og det er egentlig dét, der er hele idéen, siger Niels Øfjord.

Træningen styres af fysioterapeuter, og bestyrelsesmedlemmerne fra lokalforeningen skiftes til at deltage aktivt i hver træning og udfylder også gerne pladser, hvis et afbud fra en af deltagerne skulle forekomme. Ifølge Niels Øfjord er der betydelige fremskridt at spotte blandt deltagerne.

- En af deltagerne kunne kun få armene op i skulderhøjde, da hun startede. Da jeg selv var med til tredje træningsgang, kunne hun løfte armene op over hovedet. Det er jo imponerede at se så store forandringer efter så kort tid, siger Niels Øfjord.

Samværet trækker
Efter en times træning sørger lokalforeningen for frisk frugt og kaffe, så deltagerne har mulighed for at snakke med hinanden. 

- Vi kan se, at deltagerne får et godt sammenhold, og de fortæller, at de ikke var kommet i gang, hvis ikke lokalforeningen havde etableret tilbuddet. Man kan sommetider lidt mere, når man griner og hygger sig med andre, og det er meget livsbekræftende at se, siger Niels Øfjord.

Det bakker Lisbeth Forbech op om. Hun er en af deltagerne på holdet og på dage, hvor det kan være svært at komme afsted, er det samværet, der trækker i hende.

- Der var en dag, hvor jeg var træt og tænkte, at det var for meget den dag, men jeg kom for samværet efter træningen og fik samtidig også rørt mig, siger Lisbeth Forbech.

For Lisbeth Forbech er det netop dette tilbud, hun har manglet. Hun blev brystopereret for 18 år siden og har tidligere deltaget i tilbud fra Kræftens Bekæmpelse, men savnede et sted, hvor træning og socialt samvær fylder mere end sygdom.

- Jeg er simpelthen så glad for det, fordi det er helt anderledes end andre tilbud. Det handler ikke så meget om sygdom, men om at vi får rørt os, så meget vi kan og snakker med hinanden, siger Lisbeth Forbech.

Inspiration til selv at fortsætte
Snart slutter første sæson af lokalforeningens træningstilbud, og ifølge Niels Øfjord er ambitionen at starte et nyt hold op efter sommerferien, så flere kan komme godt i gang med træningen.

- Folk vil gerne være med i et fællesskab, især når man har gået igennem det, deltagerne har. Der er ingen tvivl om, at det betyder noget, at man har andre, man kan udveksle erfaringer med, siger Niels Øfjord.

De nuværende deltagere så gerne at holdet forsatte efter de 16 gange, og det er en ærgrelse Lisbeth Forbech deler. Hun er dog blevet inspireret til selv at fortsætte træningen og måske endda finde et nyt hold, når Juelsmindes nuværende træningshold lakker mod enden.