Luk

Patientstøtte

Som patientstøttefrivillig er du i kontakt med mennesker, som er berørt af kræft. Du hjælper kræftramte i dit lokalområde ved fx at tilbyde netværk, nærvær, støtte eller aktiviteter.

På kræftrådgivningen

Som værtsfrivillig er du den første, patienten eller den pårørende møder i kræftrådgivningen, og du bliver vejviser til husets tilbud. Du modtager mennesker, der har det svært, og skal kunne rumme at være med mennesker i sorg og krise, uden at du selv skal rådgive dem. Har du en psykosocial eller sundhedsfaglig uddannelse, kan du også blive frivillig rådgiver.

I kræftcaféen

En kræftcafé er et mødested for alle, som har kræft tæt inde på livet. Her kan man som patient eller pårørende møde andre, som har kræft inde på livet, få en uforpligtende snak og udveksle erfaringer. Som café-frivillig er du med til at drive kræftcaféen, arrangere aktiviteter for de besøgende samt være medskaber af det sociale samvær.

Støtte til socialt sårbare

Som kræftpatient kan det være vanskeligt at håndtere et belastende sygdomsforløb og at navigere i de mange informationer, undersøgelser og behandlinger, der følger med kræftsygdommen. Er der ingen pårørende, eller er det sociale netværk lille, kan det være særligt svært. Som navigator er det derfor din rolle at yde støtte til socialt sårbare kræftpatienter, og hjælpe dem gennem forløbet.

Ung kræft

I Ung kræft mødes unge kræftpatienter i alderen 15-39 år og deler erfaringer med hinanden. Alle grupperne består af 1-3 unge frivillige, som selv er tidligere kræftpatienter. Som frivillig i Ung kræft skal du ønske at gøre en forskel, støtte, inspirere og give håb til andre unge kræftpatienter. Derudover skal du sammen med andre skabe sociale aktiviteter og et mødested. Der er grupper i hele landet.

Synlighed

Som synlighedsfrivillig er du med til at højne synligheden af Kræftens Bekæmpelses landsdækkende rådgivningstilbud - bl.a ved at sørge for at kræftpatienter altid har adgang til de nyeste materialer. Men det er ikke alt – du skal også være ambassadør for rådgivningstilbuddene og kende til dem, så du kan tale med f.eks. personalet på sygehuset om dem.

Støtte på sygehusene

Som sygehusfrivillig er du til for kræftpatienterne, og for at skabe en mere hjemlig stemning på sygehusene. Dine opgaver er blandt andet at tilbyde patienterne vand, lægge blade på plads og yde hjælp til de patienter der ser søgende ud. Derudover skal du som sygehusfrivillig være tålmodig og god til at lytte, så patienterne føler sig godt tilpas.

Frivillige jurister

Kræftens Bekæmpelses rådgivninger har en lang række gratis tilbud til kræftpatienter, pårørende og andre berørt af kræft, og tilbuddet er for nyligt blevet styrket om støtte i sager, der indeholder juridiske forhold. Som frivillig jurist skal du have lyst til at yde rådgivning og hjælp, der spænder vidt. Fra at anvise en kræftpatient til den rette myndighed til at udforme en ankeskrivelse - og undervejs tilbyde varme og støtte - godt krydret med skarpe juridiske argumenter.