Luk

5-års-jubilæum: fejring af genbrugsbutik

Der var liv og glade dage i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Birkerød, da den i torsdags kunne fejre 5-års jubilæum. Seje frivillige mødte talstærkt op til morgenmad og taler, mens genbrugsglade kunder fik gratis kaffe og kage og 50 procent på alle varer.

Dagen lang fik både frivillige og kunder kage i anledningen af 5-års-jubilæet. Foto: Lone Kindberg

Dagen lang fik både frivillige og kunder kage i anledningen af 5-års-jubilæet. Foto: Lone Kindberg

I torsdags var det nøjagtig 5 år siden, at Kræftens Bekæmpelse slog dørene op for foreningens genbrugsbutik på Hovedgaden i Birkerød. En genbrugsbutik, som alene på åbningsdagen i 2018 havde over 200 ekspeditioner og en omsætning på godt 43.000 kr.

Overskudsforretning
Butikken har lige siden starten været en stor succes. Efterspørgslen på kvalitetsgenbrug er stor i Birkerød, og butikken har vækstet år for år. På de fem år butikken har eksisteret har den solgt genbrug for mere end syv mio. kr. Men succesen har kun været mulig fordi engagerede frivillige har lagt masser af sjæl, overskud og timer i at drive butikken.

De frivillige får velfortjent ros af butikkens distriktschef, Kim Steen Carlsen.

De frivillige får velfortjent ros af butikkens distriktschef, Kim Steen Carlsen.

- I kan godt være rigtig stolte. Det er simpelthen godt gået af jer, lød det blandt andet fra Tune Friis, projektleder for Kræftens Bekæmpelse Genbrug, da butikkens frivillige var samlet til morgenmad i anledningen af fem-års-jubilæet.

Også butikkens distriktschef, Kim Steen Carlsen, benyttede lejligheden til at påskønne de frivilliges indsats.

- Tusind, tusind tak. Det har kun kunne lade sig gøre at drive den her butik på grund af jer, og fordi I altid er villige til at tage ekstravagter.

Og ekstravagter har der i den grad været behov for. For på trods af, at butikken er 500 m2 stor og har åbnet seks dage om ugen, så er der kun 25 frivillige tilknyttet.

Jytte og Lone er begge frivillige og nyder hinandens selskab så meget, at de også er blevet veninder.

Jytte og Lone er begge frivillige og nyder hinandens selskab så meget, at de også er blevet veninder. Foto: Lone Kindberg

Vi kan ikke undvære hinanden
En af de 25 frivillige er 90-årige Jytte. Hun har været med i alle fem år og trods sin høje alder, er hun ikke bleg for at smøge ærmerne op og gå til hånde i børnetøjsafdelingen eller stå ved kassen, når hun møder ind hver fredag og hver 5. lørdag. 

- Kræftsagen har altid sagt mig noget. For mange år siden fik jeg selv brystkræft og senere hudkræft. Så det var nærliggende at blive frivillig her og få tiden til at gå med det. Og jeg er så glad for det. Her er sådan et godt sammenhold, og jeg har været så heldig at blive gode veninder med Lone.

- Ja, vi kan ikke undvære hinanden, indskyder 86-årige Lone og tilføjer:

Maja er en af butikkens mange stamkunder. På jubilæumsdagen fik hun shoppet en masse kvalitetsgenbrug til halv pris.

Maja er en af butikkens mange stamkunder. På jubilæumsdagen fik hun shoppet en masse kvalitetsgenbrug til halv pris. Foto: Lone Kindberg

- Jeg startede, fordi min mand døde for fem år siden, og så syntes jeg, at jeg burde gøre et eller andet. Så meldte jeg mig som frivillig og kom på hold med Jytte, og vi har det bare så godt sammen og ses også privat. Og vi får meget ros af kunderne.

50 procent udsalg og tilfredse kunder
Og netop tilfredse kunder har butikken heldigvis mange af. Og særligt på jubilæumsdagen, hvor der var 50 procent udsalg på alle varer.

En af kunderne er Maja, som er en af butikkens mange stamkunder.

- Jamen, jeg kommer tit i butikken. Det er ikke mere end en uge siden sidst, jeg var her, og jeg finder næsten altid noget. I dag har jeg købt børnetøj, sengetøj, dametøj, herretøj, lamper og øreringe, fortæller hun begejstret.

Christine var godt tilfreds med sine genbrugsfund til halv pris.

Christine var godt tilfreds med sine genbrugsfund til halv pris. Foto: Lone Kindberg

En anden kunde, som ligeledes havde valgt at lægge vejen forbi butikken i anledningen af 5-års-jubilæumet, er Christine.

- Jeg har købt en silketop, to urtepotteskjulere og så den her hvide kommode Der er jo halv pris i dag, så der er bare med at slå til, fortæller hun.

Hannah og Liva elsker genbrug og var på udkig efter tøj og støvler.

Hannah og Liva elsker genbrug og var på udkig efter tøj og støvler. Foto: Lone Kindberg

Genbrug hitter
Veninderne Liva og Hannah, begge på 17 år, var også taget til Hovedgaden for at shoppe billigt second-hand, nu hvor der var 50 procent udsalg og gratis jubilæumskage.

- Vi er på udkig efter lidt forskelligt tøj til gode priser, siger Hannah, da vi fanger hende i tøjafdelingen.

- Jeg leder efter nogle støvler til en udklædningsfest, fortæller veninden Liva.

Alt i alt var fem-års-jubilæet en vellykket begivenhed for både de frivillige og de mange kunder, som dagen igennem kom ind for at købe genbrugsguld.

- Vores omsætning endte med at blive dobbelt så høj som vores normale omsætning plejer at være på en almindelig torsdag. Og det til trods for, at alt salg blev slået ind med 50 procent rabat, lyder en meget tilfreds Kim Steen Carlsen sidst på eftermiddagen.

Kender du nogen, som kunne have lyst til at blive butiksfrivillig?
Kontakt projektleder Tune Friis på 40 26 16 16 eller skriv til ham på tf@cancer.dk