Luk

Årets De 7 tegn kampagne: Pårørende må gerne blande sig, når der er mistanke om kræft

Støtte fra ens nærmeste kan være afgørende for, at danskerne kommer hurtigt afsted til lægen, når de oplever tegn på kræft. Og mange har det fint med, at pårørende sender en til lægen. Som en del af De 7 tegn-kampagne opfordrer Kræftens Bekæmpelse derfor danskerne til at blande sig, hvis mistanken om kræft melder sig hos familie og venner.

22. maj 2018
Helene Holm Burén, De 7 tegn

"I anledning af fars dag, send din far en kærlig hilsen med et af vores kort, der fortæller at han skal gå til læge, hvis han oplever et af de 7 tegn." Sådan slutter kampagnefilmen, der med et glimt i øjet viser, hvor meget vi "udnytter" vores fædre til, og opfordrer til, at vi passer på vores fædre, så de kan blive ved med at hjælpe os mange år endnu. Kræftens Bekæmpelse lancerer på den måde kampagnen ”Red din fars dag”, der er en del af De 7 tegn kampagnen.

Budskabet med ”Red din fars dag” er, at vi skal passe på hinanden, fordi omsorg og støtte fra ens nærmeste kan være en hjælp til at komme tidligt til lægen, hvis man oplever tegn, der kan være symptom på kræft. Formålet er, at få danskerne til i endnu højere grad at give en puf om at gå til lægen, hvis de kender nogen, der oplever tegn på kræft. Mange danskere venter nemlig stadig for længe med at gå til lægen, når mistanken om kræft melder sig. Og jo tidligere kræft opdages, jo større er muligheden for at blive rask af en kræftsygdom. 

’Red din fars dag’ kører op til og efter fars dag den 5. juni, i uge 22, 23 og 24, og målet er at få de voksne børn til at dele kampagnens budskaber med deres fædre, og bruge fars dag som en anledning til at huske deres fædre på, at de skal gå til lægen, hvis de oplever et af de syv tegn. 

Kampagnen er bygget op om hjemmesiden www.reddinfar.dk,  hvor der ud over kampagnefilmen også er særlige fars-dag-kort, så man kan sende sin far en kærlig hilsen i anledning af fars dag den 5. juni - og opfordre ham til at gå til læge, hvis han oplever et af de 7 tegn, der kan være symptomer på kræft. Kortene kan printes eller sendes per e-mail eller sms. De kan også hentes i go-card standere på cafeer og restauranter rundt omkring i landet. Hvis du ikke kommer forbi reddinfar.dk vil du kunne møde kampagneelementerne på Facebook og på Youtube.

Sådan kan du som frivillig støtte op om kampagnen

Som frivillig bør du selvfølgelig – ligesom alle andre – være opmærksom, hvis du eller en af dine nærmeste oplever et af de 7 tegn. Derudover vil vi sætte stor pris på, hvis du spreder budskabet om at gå til læge i tide ved at fortælle din omgangskreds om kampagnen – både mundtligt og via sociale medier. I kampagneperioden vil der være opslag på Kræftens Bekæmpelses Facebookside, som du er mere end velkommen til at like, dele og kommentere. Ved at dele det vigtige budskab kan du være med til at flere går til læge tidligere – og dermed redde liv.

Hvis du som frivillig arbejder med De 7 tegn-kampganen kan du hente inspiration til nye aktiviteter i De 7 tegn gruppen her på frivillig.dk. 


Har du styr på de syv tegn på kræft?

De 7 tegn kampagnen skal give danskerne øget kendskab til de syv mest almindelige tegn der kan være symptomer på kræft - og opfordrer til at man går til læge, hvis man oplever et af dem. Kun lidt over halvdelen (56 %) af danskerne synes de har et godt kendskab til symptomer på kræft.

De 7 mest almindelige tegn på kræft er:

  • Længerevarende synkebesvær
  • Uforklarligt vægttab
  • Længerevarende hoste eller hæshed
  • Uforklarlig blødning
  • Ændrede modermærker eller sår, der ikke vil hele
  • Ændret afføringsmønster
  • Knuder eller hævelser