Luk

Aktive lokalforeninger - så meget nåede I sidste år

Der bliver skabt mange resultater i lokalforeningerne med en overvældende stor kontakt til borgere i lokalområdet. Kontakten foregår via en bred vifte af aktiviteter hen over året. Aktiviteter, som lokalforeningen enten selv står for eller deltager aktivt i. Det viser tal for 2019, som er indsamlet hen over foråret 2020.

31. august 2020
IB LINDSTRØM, FORENING & FRIVILLIGE

Et højt aktivitetsniveau betyder kontakt med mange borgere om året. Det skaber synlighed og opmærksomhed på kræftsagen og bidrager til, at flere kender til Kræftens Bekæmpelses vigtige indsatser. Foto: Tomas Bertelsen.

Føler I ind i mellem, at I løber stærkt i lokalforeningen? Så er der god grund til, I er forpustede. En ny oversigt over antal aktiviteter viser, hvor meget I nåede hele sidste år – og det er temmelig overvældende.

I starten af 2020 fik områdekonsulenterne en snak med jer i lokalforeningerne om de mange aktiviteter, I fik afviklet i 2019. Det handlede blandt andet om, hvilken type aktiviteter I arbejdede med, hvor mange mennesker, som var involveret i aktiviteten, og hvor mange borgere I kom i kontakt med. Det har analyseafdelingen nu gjort op i en oversigt.

Mange hjælpende hænder i lokalforeningerne
I lokalforeningerne i det ganske land er der i alt 652 bestyrelsesmedlemmer. Men læg dertil de mange personer, som lokalforeningerne har knyttet til sig som hjælpende hænder, der kan trækkes på, når en opgave tilsiger det. Dem er der ikke færre end 1.879 af. For hvert bestyrelsesmedlem er der altså i gennemsnit tre personer, som stiller op ved forskellige lejligheder og hjælper til.

2019 var et år med mange aktiviteter
Lokalforeningerne havde i alt 371 møder i 2019, der drejede sig om lokale politiske forhold. 213 møder handlede om røg - blandt andet røgfri fremtid. 97 møder drejede sig om pårørende, og 61 møder var om andre forhold som eksempelvis HPV-vaccine, kræftreabilitering, senfølger, pårørende, palliation, cafétilbud og sol. Men politiske møder er bare en brøkdel af de aktiviteter, som lokalforeningerne var i gang med i 2019.

Næsten alle (91) lokalforeninger har været involveret i fundraising af den ene eller anden slags. 88 lokalforeninger var involveret i planlægning af Landsindsamlingen – det svarer til 90 pct. Der var 26.000 indsamlere, og der blev samlet 35 mio. kr. ind. Der var 910 frivillige knyttet til lokalforeningerne med i Lyserød Lørdag – det svarer til 14 frivillige pr. lokalforening. De frivillige var i dialog med 24.647 borgere. Der var 218 forskellige indsatser på Lyserød Lørdag.

Hele 87 lokalforeninger har arbejdet med forebyggelsesopgaver, og 66 med patientstøtte. Desuden har 67 lokalforeninger deltaget i Stafet For Livet med oplysningsindsatser.

Men også foredrag har været en del af aktiviteterne hos en meget stor andel af lokalforeningerne. Det giver sig selv, at det høje aktivitetsniveau betyder, at Kræftens Bekæmpelse dels når ud til rigtig mange mennesker i lokalområdet og dels bliver meget synlig. 

Kontakt til 133.000 borgere
Det er vigtigt, at borgerne er opmærksomme på, at der findes en organisation - Kræftens Bekæmpelse - der målrettet arbejder for at fremme kræftsagen. En synlig organisation betyder blandt andet, at borgere får øje på og støtter sagen, hvad end det drejer sig om medlemskab eller indsamlinger. Desuden betyder en synlig og aktiv organisation, at politikere, journalister og andre er opmærksomme på Kræftens Bekæmpelses mål og forventninger på kræftområdet.

At skabe positive opmærksomhed omkring Kræftens Bekæmpelse er i stor udstrækning også båret af jeres lokale aktiviteter i lokalforeningen. Når man lægger alle lokalforeningernes aktiviteter sammen med tal for hver enkelt aktivitet – fraregnet Landsindsamlingen -  når I op på at have kontaktet til 133.000 lokale borgere. Det er i en bred vifte af sammenhænge, at den kontakt har fundet sted. Det kan være på en oplysningsstand på en Stafet For Livet, det kan være ved at afholde foredrag, ved at afholde solkampagne, ved at tage del i Landsindsamlingen og i mange andre situationer.

Og dykker man ned i tallene, kan man se, at ikke mindst forebyggende aktiviteter har givet meget borgerkontakt. Eksempler er oplysningsstanden på stafetten og solkampagnen. Men også Røgfri Fremtid, De 7 tegn og HPV-aktiviteter medvirker til, at forebyggelse bliver det område, hvor der er allermest borgerkontakt. 

Medierne kan godt lide de lokale aktiviteter
Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger optræder også ganske hyppigt i lokale medier. Det er naturligvis også med til at øge organisationens synlighed.

Når man laver en mediesøgning på lokalforeningsformændenes navne inden for den del af mediestoffet, som har med kræft at gøre, kommer der 693 hit. Det vil sige, at lokalforeningerne (lokalforeningsformanden) i alt 693 gange har været i medierne. Hvis man også søgte på indlæg fra andre bestyrelsesmedlemmer end formanden, ville man kunne lægge endnu flere hits til.

Jeres omfattende berøringsflade betyder, at Kræftens Bekæmpelse som sag er kendt og anerkendt helt ude i landet. Alle jeres aktiviteter hen over året gør en meget synlig forskel. Se alle resultaterne under billedet.

Det personlige møde er vigtigt for at dele viden og skabe en god relation. Foto: Tomas Bertelsen.

FAKTA om aktiviteter i 2019

Frivillige knyttet til lokalforeninger:
652 bestyrelsesmedlemmer, 1.879 hjælpere knyttet til bestyrelser, 2.531 personer i alt

Aktiviteter:
91 lokalforeninger har arbejdet med fundraising

87 med forebyggelse

74 lokalforeninger har arbejdet med andre indsatser

66 lokalforeninger har arbejdet med patientstøtte

82 af lokalforeningerne har arbejdet med politisk indflydelse (møder/dialog med embedsfolk og politikere) i løbet af 2019 – det svarer til 84 pct.

Herunder:

Røgfri Fremtid 46 pct.

Pårørende 30 pct.

Andre politiske indsatser 24 pct.

Mange lokalforeninger har arbejdet med flere politiske indsatser. 23 lokalforeninger har arbejdet med 3 indsatser, 30 har arbejdet med 2 indsatser, og 29 har arbejdet med 1 indsats.

I alt har der været afholdt 371 politiske møder/dialog med embedsfolk eller politikere i løbet af 2019.

Kontakt til borgere:
Lokalforeningerne var i løbet af 2019 i dialog med 133.000 borgere – det svarer til 1.355 borgere pr. lokalforening.

Kontakten til borgerne handlede om:

Patientstøtte 11 pct.

Fundraising 27 pct.

Forebyggelse 56 pct.

Andet 6 pct.

Lokalforeningens involvering i forebyggelseskampagner:

Solkampagnen 56 lokalforeninger, 318 indsatser, 16.800 borgere

Røgfri Fremtid 47 lokalforeninger, 238 indsatser, 13.500 borgere

HPV 40 lokalforeninger, 104 indsatser, 9.800 borgere

De 7 tegn 36 lokalforeninger, 72 indsatser, 7.900 borgere

Landsindsamlingen 88 lokalforeninger involveret. I alt indsamlet 35 mio. kr.

Lyserød Lørdag 63 lokalforeninger deltog. I alt 5,22 mio. kr.   

Stafet For Livet 67 lokalforeninger deltog i Stafet for livet med oplysningsindsatser, og var i den forbindelse i dialog med 23.000 borgere

Anden fundraising:
63 lokalforeninger har indsamlet i alt 1,6 mio. kr. herunder §18, ISOBRO samt diverse private puljer, sponsorater eller indtjening gennem arrangementer

Foredrag:
65 lokalforeninger har planlagt 147 foredrag, hvor 8.835 borgere har deltaget. Det drejer sig primært om foredrag med kræftspecifikke temaer

Patientstøtte aktiviteter:
66 lokalforeninger havde 261 forskellige patientstøtteaktiviteter, hvor 4.700 borgere deltog. Det drejer sig om cafeer, gåture, madlavning mv.

Pressedækning: 
I 2019 blev lokalforeningen ved formandens navn nævnt 693 i artikler.

Regionsudvalg:
Alle regionsudvalg har haft et eller flere møder med regionens centrale politikere om Børn som pårørende, Patientbefordring, Opfølgning på rehabiliteringsbehov, Enkeltsager og til folketing