Luk

Alicia elsker fælleskabet i genbrugsbutikken

Spansk-amerikanske Alicia har arbejdet for FN og lavet humanitært arbejde. Nu har hun kastet sin kærlighed på en af Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker.

For Alicia er det kombinationen af at gøre en forskel for en velgørende organisation og samværet med de andre frivillige, der driver hende.

Alicia på 51 år er halvt spansk og halvt amerikaner og har størstedelen af sit liv boet i udlandet hvor hun har udført humanitært arbejde. Siden hen flyttede hun til Danmark, hvor hun fik arbejde hos FN i Danmark, men da hendes jobkontrakt udløb sidste sommer, meldte hun sig som frivillig hos Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Birkerød. I stedet for bare at gå derhjemme, var det oplagt atter at gøre en forskel for dem, der har behov for det.

- Jeg har altid godt kunne lide butikken og også været derinde for at shoppe flere gange. Så jeg kendte den udmærket godt, fortæller 51-årige Alicia Woehr om genbrugsbutikken, hvor hun nu arbejder tre eftermiddage om ugen. For Alicia er det kombinationen af at gøre en forskel for en velgørende organisation og samværet med de andre frivillige, der driver hende.

 -Jeg synes det er vigtigt at foretage mig noget meningsfyldt. Noget der kommer andre til gode. Og så elsker jeg selskabet med de andre frivillige. Vi hygger os meget, udtaler Alicia.

Alicia brænder for at gøre en forskel
Alicia har stort set altid udført humanitært arbejde. I fem år arbejdede hun for Læger uden Grænser i bl.a. Burkino Faso. Her mødte hun danske Søren, og de to blev hurtigt forelsket. Efter et par år med online dating fra hver deres kontinent, flyttede Alicia til Danmark for at leve sit liv med Søren. I Danmark kastede Alicia sig atter over humanitært arbejde.

- Da jeg kom til Danmark fik jeg arbejde hos FN, hvor jeg arbejde i mange år. Senere rejste vi fire år til Jakarta, da Søren blev udstationeret. Jeg kunne desværre ikke få nogen arbejdstilladelse derovre, så af gode grunde kunne jeg heller ikke arbejde, siger hun. At Alicia ikke måtte arbejde i Jakarta, forhindrede hende dog ikke i at melde sig som frivillig arbejdskraft i den internationale skole, hvor parrets to børn gik i skole.

- Det var en god måde at lære både skolen og andre forældre på, og så kan jeg bare godt lide at gøre en forskel og være del af et fællesskab, fortæller Alicia. Tilbage i Danmark genoptog hun arbejdet for FN, men da hendes jobkontrakt udløb sidste sommer, savnede hun ganske enkelt et formål med sit liv.

- Jeg gik bare ind i butikken og spurgte om de kunne bruge mig. Og det kunne de heldigvis godt, griner Alicia, som finder det meningsfyldt at være genbrugsfrivillig, siger hun og tilføjer:

- Det giver mig helt klart et formål. Jeg vil gerne gøre noget for andre og elsker at være del af et fællesskab. Begge dele bliver opfyldt her i butikken. Og så synes jeg, at det er hyggeligt at sludre med kunderne. Det er også sjovt når jeg så møder dem nede i den lokale Føtex, og vi kan genkende hinanden. Det giver lige en ekstra dimension, fortæller Alicia.

Slæber genbrugsguld med hjem
 Det er dog ikke kun med sin frivillige arbejdskraft at Alicia støtter Kræftens Bekæmpelse Genbrug. For når Alicia er i butikken, ender det ofte med at hun også kommer til at støtte butikken med kroner og ører og slæber genbrugsguld med hjem.

- Min mand er godt træt af mig. For nylig sagde han ’nu stopper det’ fordi jeg altid kom hjem med noget fra butikken’, griner Alicia og fortsætter:

-  Men der er så mange gode ting her i butikken, så det er svært helt at lade være.

Brug for flere frivillige – og gerne unge
At Alicia gør en stor forskel for Kræftens Bekæmpelse Genbrug og at butikken også gør en stor forskel for hende, hersker der ingen tvivl om. Hun vil dog ønske, der var flere der kunne se det berigende i at være genbrugsfrivillig.

- Vi er desværre underbemandet pt., så vi kunne virkelig godt bruge nogle flere kræfter. Det kunne også være skønt, hvis flere unge mennesker havde lyst til at blive frivillige. De ved hvad der er trendy og er gode til at sammensætte tøjet. Du ved, ripped jeans, og den slags. De behøver jo ikke arbejder her tre dage om ugen, som jeg gør, men kan nøjes med en fire timers vagt, så det kan passe ind med deres øvrige liv, opfordrer Alicia.

Opfordringen om at få flere unge til at udføre frivilligt arbejde, tilslutter distriktschef Kim Steen Carlsen sig:

- Mange tror at genbrugsfrivillige kun er for efterlønsmodtagere. Det er det slet ikke. Alle er velkomne. Ældre som unge. Kvinder som mænd. Vi har masser af spændende opgaver til dem, der vil. Hvis man f.eks. er ung og interesser sig for indretning eller mode, så er der rig lejlighed for at være med til at style butikken og på den måde sætte sit præg på butikken, lyder det fra Kim.

Læs mere om at være genbrugsfrivillig