Luk

Det at rart at kunne sige, at jeg har noget arbejde

Hver fredag tager John Aage toget fra Sydhavn til Roskilde, hvor han er frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik. Det er en stor tilfredsstillelse at have noget at stå op til, og så er det min måde at give samfundet tilbage på, lyder det fra den 56-årige førtidspensionist.

Stort set siden butikken slog dørene op for knap 20 år siden har John Åge været frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Roskilde. Foto: Lars Jessen.

Stort set siden butikken slog dørene op for knap 20 år siden har John Aage været frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Roskilde. Foto: Lars Jessen.

I mere end 19 år har John Aage Olsen været frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Roskilde, hvor han er fast tilknyttet fredagsholdet. Her sorterer han de mange donationer, der løbende kommer ind, og sætter dem efterfølgende præsentabelt frem i butikken.

Men hvad får John Aage til at tage hele vejen fra Sydhavn, hvor han bor, for at være frivillig i Roskilde hver uge?

Mistede far som 16-årig
- Da jeg startede for 19 år siden, handlede det mest af alt om at få noget arbejde. Jeg boede i Roskilde og var i en tidlig alder kommet på førtidspension, fordi jeg har haft en lidt uheldig ungdom. For at få tiden til at gå, læste jeg enkeltfag på VUC. En dag hev en af de kvindelige studerende fat i mig og spurgte, om jeg ikke kunne tænke mig at blive frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i byen, mindes John Åge og fortsætter:

- Tanken tiltalte mig.  Både fordi jeg savnede at have noget at stå op til, men også fordi jeg som 16-årig mistede min far til strubekræft. Min far blev opereret,og det gik egentlig fint, men han endte med at falde om på gaden og blev kvalt som 42-årig.

At være teenager og miste sin far til kræft, som John Åge boede alene med efter forældrenes skilsmisse et par år forinden, var som at få revet gulvtæppet væk under sig.

- Det var ikke særlig rart at miste min far, og det har fyldt meget i mit liv, så da chancen for at blive frivillig for Kræftens Bekæmpelse bød sig, var det en kærkommen lejlighed, fortæller John Åge.

John Aage (tv.) er på hold med Bjarne (i midten) og Ole (th).  Bjarne har ansvaret for butikkens CD’er og Ole ordner alle møblerne. Mændene opfordrer andre mænd til også at melde sig som frivillige. Foto: Lars Jessen

John Aage (tv.) er på hold med Bjarne (i midten) og Ole (th). Bjarne har ansvaret for butikkens CD’er, og Ole for møblerne. Mændene opfordrer andre mænd til også at melde sig som frivillige. Foto: Lars Jessen

Stor kærlighed til frivilligkollegaerne
Der har ikke været én dag på de 19 år, John Aage har været frivillig i butikken, hvor han ikke har glædet sig til at komme hen til butikken og alle frivilligkollegaerne.

- Jeg holder rigtig meget af butikken. Jeg har været frivillig på alle holdene, og jeg elsker mine kollegaer, og der er også nogle af dem, som jeg har set privat flere gange. Da jeg kom hjem fra en uges ferie på Malta for nylig, sagde de alle sammen, at de havde savnet mig, og at det var godt, at jeg var hjemme igen, fortæller John Aage og uddyber:

 - Jeg identificerer mig meget med mit frivilligarbejde. I Danmark er noget af det første, du spørger et andet menneske om: Hvad laver du? Det er rart at kunne sige, at jeg har noget arbejde, og at jeg ikke bare går og keder den derhjemme. Jeg får jo min førtidspension, så jeg behøver jo egentlig ikke arbejde. Men det er min måde at give tilbage til samfundet på.

Der hersker ingen tvivl om, at John Aages beslutning om at ville give igen vækker stor begejstring i butikken.

- John Aage er med til at gøre en forskel for Kræftens Bekæmpelse. Han har været med næsten fra butikkens start, og jeg oplever, at han er vellidt af alle på sit hold og af kunderne. Han er altid villig til at yde sit bedste for Kræftens Bekæmpelse, lyder de rosende ord fra butikkens distriktschef, Lars Jessen.

Opfordrer andre mænd til at blive frivillige
I sommer døde John Aages mor. Hun blev 74 år, og ligesom hans far, fik hun også kræft. Men det var dog ikke kræften, der endte med at tage livet af hende, men derimod en blødning i hjernen. Alligevel har det kun gjort kræftsagen endnu mere vigtig for John Aage.

-Nu giver det endnu mere mening at være frivillig for kræftsagen, fortæller John Aage, og opfordrer andre - og særligt mænd - til også at blive frivillige.

- Der er mange mænd som, når de når op i årene, ikke kan finde sig til rette med ikke længere at have et arbejde. Så vil jeg bare sige, at det at være frivillig og komme ud og gøre gavn og møde en masse nye mennesker, kan være en god idé. Arbejdet er meget alsidigt, og her er plads til alle.

FAKTA om butikken
Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Roskilde kan fejre 20-års-jubilæum til august. På de 20 år, der er gået, er der blevet solgt kvalitetsgenbrug for lige i omegnen af 70 millioner kr.

Kender du nogen, som kunne have lyst til at blive butiksfrivillig?
Kontakt projektleder Tune Friis på 40 26 16 16 eller skriv til ham på tf@cancer.dk

1

Kommentarer

Heidi Smollerup Rasmussen

Heidi Smollerup Rasmussen Fantastisk fortælling. Kæmpe tak til John Åge  - og alle andre frivillige i genbrugsbutikkerne

28. april 2023 13:00