Luk

“Det bliver en genstart af Stafet For Livet"

Både blandt frivillige og deltagere kan der mærkes stor opbakning til Stafet For Livet, der går i gang i maj. Denne sæson kan blive en genstart for rigtig mange stafetter - måske især for Odense, der er årets første stafet. 

18. april 2023
KATINKA AGGER, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS

Odense bliver stafetsæsonens første by i år. Her er det Fighterrunden i 2022, hvor Fighterne - de deltagere, der har eller har haft kræft - skyder stafetten i gang.

Når Stafet For Livet går i gang 13. maj, bliver det også starten på et nyt kapitel. Det er nemlig den første sæson siden 2019, der har kunnet planlægges og afvikles helt uden corona-restriktioner. Og det er noget man især mærker i Odense, der er årets første stafet.

- Det jeg glæder mig mest til, er bare at holde en rigtig stor festlig stafet i år, for det har vi ikke haft i mange år. Da vi planlagde stafetten sidste år, var der stadig corona, så vi kunne ikke planlægge en stor stafet, siger Julian-Felix Levin, der er formand for stafetten i Odense og tilføjer:

- Når først stafetten er i gang, tror jeg, jeg kommer til at føle en stolthed over, at det kan lade sig gøre at bygge en stafet op og samle alle de mennesker.

Den samme gejst kan mærkes mange andre steder i landet, fortæller Karen Balck Sørensen, der er projektleder i Stafet For Livet. 

- I år oplever vi mange steder en større interesse for at engagere sig end vi gjorde sidste år. Man kan mærke, at vi omsider ser ud til at være kommet ud af coronaens skygge, og det giver også håb for, at vi snart er tilbage på det niveau, vi kendte før corona, siger hun.

Find en stafet nær dig

Mange hold til Stafet For Livet består af venner, familie eller kolleger, som samles om kræftsagen, måske fordi de selv har haft kræft inde på livet. Her er det et hold på Stafet For Livet Tårnby.

Lokale fællesskaber
I år bliver der afholdt 54 stafetter landet over fra maj til september. Stafet For Livet er en holdaktivitet, hvor deltagerne går eller løber på en rute i op til et døgn. Men det er også en dag, der kan minde meget om en byfest – hvor man fejrer livet og fællesskabet samtidig med, at der samles ind til kræftsagen.

Karen Balck Sørensen glæder sig til at mærke energien i de lokale fællesskaber, som de frivillige er med til at få til at gro. Og så ser hun frem til en sæson, hvor de forgangne års corona-benspænd i stedet er erstattet af nye muligheder. 

- Mange frivillige har valgt den tilgang, at i år er en slags genstart for Stafet For Livet: Nu skal de give den lige så meget gas, som var de ved at starte en helt ny stafet op. Det giver jo et helt andet drive, hvis man tænker på det på den måde, for det betyder, at man har mulighed for at genopfinde sig selv, siger hun. 

Ny muligheder for Stafet For Livet
Den lokale genstart går godt i spænd med den genstart, der lige nu også finder sted på nationalt niveau, idet der nu er blevet lagt en udviklingsplan for Stafet For Livet, fortæller Karen Balck Sørensen.

- Det handler i høj grad om at vi skal sikre, at Stafet For Livet også er bæredygtig i fremtiden, med engagerede frivillige og mange glade deltagere. Vi har taget ved lære af den store kreativitet og de alternative løsninger, der har blomstret rundt omkring under corona, siger hun.

Nye målgrupper og lokal opbakning
Ifølge Karen Balck Sørensen er der blevet kigget både på koncept og rammer, og for eksempel er kravet om, at en stafet skal vare 24 timer blevet løsnet op. Desuden er der kommet en stor opmærksomhed på, hvor vigtigt det er at række ud til nye målgrupper.

Derfor vil der også i løbet af sæsonen vil blive udviklet materialer, der skal gøre det nemmere for frivillige at tage kontakt til virksomheder, efterskoler og plejehjem.

- At nå ud til nye målgrupper er også en måde at sikre ekstra opbakning fra lokalsamfundet, og den opbakning er utrolig vigtigt for Stafet For Livet. Både fordi vi gerne vil have flest muligt engageret i at samle ind til kræftsagen, men også fordi det lokale fællesskab er en del af Stafet For Livets DNA, siger Karen Balck Sørensen.

Julian-Felix Levin er formand for Stafet For Livet i Odense.

Forkæler Fightere
På årets første stafet i Odense har de allerede en god kontakt til mange af byens virksomheder. De har især haft held med at engagere de lokale virksomheder gennem aftaler, hvor overskud fra salg på stafetten går til kræftsagen.

Men der er også lavet aftaler, der sørger for særlig forkælelse for stafettens Fightere – de deltagere, der har eller har haft kræft. De får bl.a. gratis massage og en gratis burgermenu.

For når alt kommer til alt, så er det fællesskabet omkring Fighterne, der har hovedrollen på stafetten. Og derfor er det også en af de ting, formanden fra Odense ser mest frem til:

- Jeg glæder mig meget til åbningen og til Fighterrunden. Det er noget særligt at se Fighterne gå den første runde på stafetpladsen og bliver hyldet, siger Julian-Felix Levin.