Luk

Fantastisk indsamling trods regn og slud

I Kastrup/Tårnby måtte frivillige søge ly i et cykelskur, da himlen åbnede sig søndag morgen, lige som Landsindsamlingen skulle til at gå i gang. Alligevel var der højt humør, og resultatet var ganske overraskende. Læs en reportage fra årets landsindsamling.

12. april 2021
STINE LYNGHARD, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS, ARTIKEL OPDATERET 20. APRIL

Kampagneleder Pia Hadsund tager imod en indsamler i Kastrup. Foto: Stine Lynghard.

Huerne er trukket godt ned om ørerne, de store dunjakker er fundet frem igen, og tæpper bæres hen til et cykelskur på Amager Landevej i Kastrup. Kalenderen viser 11. april, men det er svært at få øje på foråret i dag. Termometret har kun sneget sig op på tre grader, og regn og slud vælter ind over cykelskuret.

- Jeg kan simpelthen ikke få sat det her skilt fast, lyder det fra en af de frivillige, som bakser med et coronaskilt, men fingrene er allerede kolde og våde.

- Vil du låne mine luffer?, spørger en anden.

Indsamlingstaskerne må flyttes, så de ikke bliver våde. Foto: Stine Lynghard.

Taskerne til indsamlerne står klar på jorden, men de må flyttes lidt, så de ikke ender med at soppe i en vandpyt, som breder sig ovre i hjørnet.

- Vi har da aldrig været ude for noget lignende, griner Pia Hadsund, der er kampagneleder i Kastrup/Tårnby.

Normalt holder de frivillige til indenfor i en kommunal bygning, men på grund af risikoen for coronasmitte er de udenfor i år.

- Vi ville da gerne have været inde, men vi må arbejde med det, vi har. Folk kommer heldigvis med gejst og højt humør, konstaterer Pia, mens en presenning bliver spændt ud over åbningen af cykelskuret.

Indsamlerne får et klap på skulderen
Den første indsamler kommer trækkende med sin cykel for at hente sin indsamlingsbøtte. Hendes pandehår er vådt, og kinderne røde. Pia roser hende for at være cyklet og sender hende afsted med et ’rigtig god tur!’. Der kommer også små børn med gummistøvler og regnhætterne snøret godt ind over kinderne.

I år er der 56 indsamlere i dette område. Når der har været allerflest, har der været mellem 80 og 100.

- Vi, der planlægger indsamlingen, mødes normalt i Kræftens Bekæmpelse i starten af året og sidder sammen og ringer til indsamlerne. Det har vi ikke måttet i år, så vi har sendt breve i stedet. Jeg tror, at personlig kontakt giver mere, så det gør vi igen næste år, hvis verden er normal, siger Pia Hadsund.

Indsamlingsstedet er flyttet udenfor pga. corona. Her løfter de frivillige et bord ud til cykelskuret. Foto: Stine Lynghard.

Jimmy Besby har allerede fået sin indsamlingstaske. Det er nemlig en tradition, at de frivillige i Kastrup/Tårnby kører ud til indsamlerne på forhånd.

- Vi har i flere år kørt ud med taskerne. Det er hyggeligt, og så er vi mere sikre på, at folk kommer, for vi dækker et stort område, forklarer Pia Hadsund.

Derfor er Jimmy allerede i fuld gang med at gå op og ned ad villavejene på Vestamager. Han er nem at få øje på, for han er iklædt skriggult regntøj fra top til tå.

Jimmy Besby har været indsamler på den samme rute på Vestamager i 7-8 år. Foto: Stine Lynghard.

- Da jeg kom herud, tænkte jeg ’hold da op’, da jeg så vejret, men nu er det ikke så slemt, konstaterer han og krydser vejen.

Jimmy har været skraldemand i 16 år og arbejder nu som kranfører, så han er vant til at være ude i al slags vejr, og han kan godt lide at samle ind i det her område.

- Jeg kender mange, og folk er glade, når jeg kommer. Mange står allerede klar, og så får vi en snak. Herinde bor en barndomsven, fortæller Jimmy og banker på, og kort efter står vennen i døren iført natbukser.

- Så kan du godt komme til lommerne, griner Jimmy.

Han har gået den samme rute i 7-8 år. Det startede, da han mistede sin svigermor.

- Hele min svigerfamilie er gået bort med kræft, så jeg vil gerne samle penge ind til forskning. Det er en forfærdelig sygdom, siger Jimmy.

Regnen er efterhånden stilnet af. Jimmy skifter sine våde vanter ud med et par tørre, banker på en ny dør og træder et skridt tilbage for at holde god afstand.

- Kunne De tænke dem at støtte Kræftens Bekæmpelse?, spørger han høfligt, og et par mønter dumper ned i bøtten.

Det vinterlige vejr har holdt mange hjemme i dag, og de fleste vil gerne give et bidrag.

- Tak! God søndag, tilføjer Jimmy.

Jimmy Besby bliver taget godt imod, når han banker på hos folk i sit lokalområde. Foto: Stine Lynghard.

Indsamlingen går strygende
Tilbage på indsamlingsstedet begynder indsamlerne at vende tilbage fra deres ruter, og mønterne klirrer i tællemaskinen.

- Det er gået rigtig godt. Folk er kommet glade tilbage og har haft gode oplevelser. Børn er blevet tilbudt slik og chokolade – nogle har endda fået nybagte boller. Og der har ikke været noget med, at vi skulle lade være med at samle ind eller lignende, fortæller kampagneleder Pia Hadsund.

En brødmaskine bruges til at åbne indsamlingsbøtterne. Foto: Stine Lynghard.

- Klokken er 14.30, og vi har allerede ramt 40.000! udbryder de nede fra tællemaskinen, og overraskede smil breder sig blandt de frivillige i cykelskuret.

Jimmy Besby kommer for at aflevere sin indsamlingsbøtte, og han har også haft en god dag ude på sin rute.

- Det har været fantastisk. Sådan er det hvert år, uanset hvor meget der kommer i bøtten, siger Jimmy, som får udleveret et diplom med et indsamlet beløb på 2.432,50 kroner.

- Det betyder alt. Vi har selv været ramt af kræft, og det er dejligt, at de her penge nu kan gå til forskning og til at hjælpe andre, smiler Jimmy.

Pia Hadsund og de andre frivillige i Kastrup/Tårnby Lokalforening nyder at se, at indsamlingen går godt.

- Vi har jo også været lidt coronaramte og været kede af, at vi heller ikke i år kunne mødes under planlægningen. Vi synes, det frivillige arbejde og sammenholdet er hyggeligt. Og der har været en usikkerhed, om indsamlingen overhovedet blev til noget, og hvor meget vi skulle sætte i gang. Men der har været en rigtig god stemning i dag, og indsamlingen går strygende, konstaterer Pia Hadsund og kigger over på en tavle, hvor tallene allerede nu ser ud til at være væsentligt højere end sidste år.

Hun er meget imponeret over alle de indsamlere, som har trodset regn og slud og brugt deres søndag til gavn for kræftsagen.

Jimmy Besby er godt tilfreds med dagens indsamling. Foto: Stine Lynghard.

- De er så seje, og de skal have så stor tak for at gøre det, siger Pia, der glæder sig til at komme hjem i varmen efter en veloverstået landsindsamling.

- Vi er trætte, når vi kommer hjem, men vi kan sætte os glade i sofaen. Det var så godt, at vi gjorde det, og vi gør det igen næste år, tilføjer hun.

I Kastrup/Tårnby har de samlet 141.000 kroner ind på dagen, hvilket er mere end en fordobling i forhold til sidste år.

Se Jesper Fiskers videohilsen til alle jer, der har været med til at planlægge Landsindsamlingen:

Tusind tak for en god landsindsamling

OPDATERING 20. APRIL: Det landsdækkende resultat af Landsindsamlingen er nu offentliggjort. Vi fik rekordstor opbakning fra danskerne og samlede hele 41 millioner kroner ind. Se en video med Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen, som sender en stor tak til alle indsamlingsledere og frivillige hjælpere:

41.000.000 gange tak for din indsats