Luk

Fantastiske Frivillige: Betinna skal danse på Det Kongelige Teater

Fredag aften går Betinna Jørgensen fra Odder Lokalforening på scenen sammen med danseren Mads Vad til Vild med dans knækker cancer. Bare tanken om det giver hende et sug i maven, men efter sit eget kræftforløb har hun ændret syn på livet og kaster sig nu ud i ting, hun aldrig havde turdet før.

25. oktober 2019
STINE LYNGHARD, FORENING & FRIVILLIGE

Mads Vad og Betinna Jørgensen øver en vals til Vild med dans knækker cancer. Foto: Stine Lynghard.

- … 1, 2, 3... og frem og kig til højre og gå chassé og kig til venstre… og rum-bum-bum. Sådan! Det er rigtig flot!, udbryder Mads Vad i danselokalet.

Han er professionel danser og et kendt ansigt for Vild med dans-seere. I aften skal han føre Betinna Jørgensen rundt på dansegulvet i en vals til Vild med dans knækker cancer på Det Kongelige Teater i København. Der er i alt tre tidligere kræftramte, som skal på scenen for at samle penge ind til Knæk Cancer.

- Jeg glæder mig, og jeg synes, det er spændende – men det er dæleme også skræmmende. Jeg glæder mig til, at jeg forhåbentlig bare kan lade mig føre rundt i denne her vals. For det er faktisk en udfordring for mig. Jeg er ikke så god til at slippe kontrollen. Jeg vil helst kigge på mine fødder og se, om jeg gør det rigtigt, i stedet for at have hovedet heroppe lænet ud til venstre, som jeg skal, griner hun.

Betinna Jørgensen har aldrig prøvet at danse på denne måde før, men efter hun selv har været ramt af kræft to gange, har hun fået mod på at udfordre sin egen frygt.

- Først turde jeg ikke. Men at have haft kræft har ændret rigtig mange ting. Også mit livssyn. Det er ikke en selvfølge, at vi er her. Tidligere har jeg tænkt, hvis nogen for eksempel har tilbudt mig et job, at jeg nok ikke kunne finde ud af det. Men jeg vil ikke blive ved med at finde mig i, at der er en stemme i mig, der siger ’det kan du ikke finde ud af’. Så jeg gør det for at vise mig selv, at jeg kan mere, end jeg tror, jeg kan, fastslår Betinna.

Livet er andet end arbejde
Betinna Jørgensen er 53 år og fik konstateret kræft i endetarmen i 2013. Tre år senere fik hun tilbagefald, og behandlingsforløbet har været så hårdt for hende, at hun har været nødt til at sige farvel til sit elskede job som pædagog og i stedet gå på førtidspension.

- Jeg har stadig ikke helt erkendt, at jeg ikke kommer tilbage til mit arbejde, men jeg kunne simpelthen ikke have det i mit hoved længere. I stedet har jeg fundet ud af, at jeg kan noget andet. Jeg kan arbejde som frivillig, og det bruger jeg rigtig meget tid på, og jeg vil gerne vise andre kræftpatienter, at vi kan faktisk godt finde nogle andre ting at bruge vores liv på end for eksempel arbejde, fortæller Betinna, som er kræftfri i dag.

Kjolen er syet til Betinna og rettes til, så den passer perfekt. Foto: Stine Lynghard.

Hun er nu frivillig i Odder Lokalforening og tovholder for et netværk af kvinder, der har en masse forskellige aktiviteter såsom foredrag, svømning og samtalegrupper.

- Så har min egen kræft ikke været forgæves, hvis jeg kan gøre noget for andre. Jeg har selv savnet nogle ligesindede, jeg kunne tale med, og som forstod mig. Så jeg arbejder frivilligt både for at give noget af mig selv, men det er også givende for mig. Og jeg sætter stor pris på at kunne hjælpe andre, siger Betinna.

En dyb indånding
Døren går op, og Mads Vad kommer ind i øvelokalet igen. Betinna Jørgensen skal på dansegulvet, så hun kan blive helt klar til Det Kongelige Teater. Træningen er både sjov og anstrengende for hende.

- Det mest udfordrende er faktisk en af mine senfølger. Det er hukommelsen. At skulle huske trinene. Er det hæl eller tå? Og er det højre eller venstre? Det kan jeg godt mærke er lidt udfordrende. Men jeg er pædagog, så jeg gør det visuelt, så jeg kan se trinene for mig, forklarer Betinna.

Det giver hende et sug i maven at tænke på, at hun skal ind og danse på en stor scene foran rigtig mange mennesker.

- Det værste ville være, hvis jeg faldt i kjolen, griner hun højlydt. 

- Skidt med, hvis jeg misser et trin. Men jeg skal starte helt alene inde på scenen… uh, det er allerede skræmmende at sige højt, siger Betinna og tager en dyb indånding.

Men selv om det er en stor mundfuld at være med i Vild med Dans knækker cancer, så er det vigtigt for hende at støtte sagen og få samlet penge ind til forskning. Og hun glæder sig.

- Det bedste, der kan ske, er at valsen bare går smukt og glidende. Det vil være fantastisk, siger hun med et stort smil.

Læs også disse historier fra Knæk Cancer:

Hele Danmark stod sammen: Nu er pengene på vej til forskerne

Frivillige stod bag smukke lysceremonier til Knæk Cancer

Piger samler ind til Knæk Cancer for at hjælpe kræftramte

Betinna Jørgensen nyder at danse med Mads Vad, fordi de også kan grine sammen. Foto: Stine Lynghard.