Luk

Fantastiske frivillige: ”Man kan lige så godt bruge sin tid på at gøre andre mennesker glade”

Sri Sai Das er formand i Rudersdal Lokalforening og engageret i en lang række aktiviteter for kræftsagen. I artiklen her tager vi en snak med ham om hans frivillige engagement og hans store passion for at få unge til at stoppe med at ryge – og endnu bedre – at sikre de ikke begynder.

18. februar 2019
FORENING OG FRIVILLIGE

Das er formand for Rudersdal Lokalforening og medlem af Regionsudvalget i Region Hovedstaden. Han bruger cirka 25 timer om ugen på sit frivilligt arbejde i Kræftens Bekæmpelse.

Hvordan startede du som frivillig i Kræftens Bekæmpelse?
"Jeg har samlet ind til landsindsamlingen siden 1986. Da Kræftens Bekæmpelse skulle have en stiftende generalforsamling i Rudersdal, ville den tidligere bestyrelse ikke fortsætte, og så blev jeg og fem andre valgt ind bestyrelsen. Nu har jeg været formand i 10 år."

Hvad betyder det for dig at være frivillig?
"Jeg får glæde af at hjælpe andre mennesker og derved udvide min horisont. Hver gang, der sker fremskridt, og jeg kan se, der bliver gjort en forskel, bliver jeg så glad. Man kan lige så godt bruge sin tid på at gøre andre mennesker glade."

Du er involveret i mange aktiviteter i forbindelse med Røgfri Fremtid. Hvorfor er det arbejde vigtigt for dig?
"Det er fordi, 13.600 mennesker dør år af rygning hvert år. Det er et stort tal, og når man tæller deres familie og omgangskreds med, som har sorgen over tabet, er antallet af berørte meget højere. Jeg har set min far ryge op til 50 cigaretter om dagen i Indien, og vi børn sagde hele tiden til ham, at han skulle stoppe med at ryge. Det lykkedes ikke, men han nåede at komme ned på tre cigaretter om dagen. Det var en stor lettelse for os. Det rør mig især, når jeg ser unge mennesker tænde cigaretter. De ved ikke, hvor farligt det er at ryge, men er måske begyndt, fordi de har set deres forældre, søskende, voksne eller venner ryge. Vi vil gerne give børnene et bedre liv, for de ved ikke, hvad der venter dem senere hen med alle de konsekvenser, der er ved rygning, så det er vores ansvar at give dem viden til at træffe deres valg, når de er modne til det."

”Vi vil gerne give børnene et bedre liv, fordi de ved ikke, hvad der venter dem senere hen med alle de konsekvenser, der er ved rygning, så det er vores ansvar at give dem en viden til at træffe deres valg, når de er modne til det.”

Føler du, at du gør en forskel med jeres aktiviteter for Røgfri Fremtid?
"Det gør jeg. Jeg føler, at jeg gør en forskel, men den forskel, jeg gør, er slet ikke nok. Vi har stadig ni folkeskoler, fire privatskoler og to gymnasier tilbage, som skal indføre røgfri skoletid her i Rudersdal, og der er kun to virksomheder i Rudersdal, der er med i partnerskabet Røgfri Fremtid. Heldigvis er det ikke mig alene, der løfter. Det er mange mennesker, der løfter i fællesskab. Kommunen afholder hvert år et program for 800 unge fra 8. klasse i Rudersdal, der inviteres en dag, hvor Chris Macdonald holder et foredrag om det sunde liv. Vores lokalforening var inviteret i tre år, og fik de unge til at puste i røret for at måle deres kulilteniveau i blodet. Vi havde en flaske tjære, som viser, hvor meget tobakstjære, der ligger i lungerne, hvis man ryger hele sit liv. På den måde kunne vi forklare, hvor farligt det er at ryge."

Hvordan har I arbejdet politisk med Røgfri Fremtid?
"Sidste år på Rudersdal Folkemøde lavede vi en debat med vores borgmester i Rudersdal, Jens Ive, byråds- og regionrådsmedlem Christoffer Buster Reinhardt, formand i Kræftens Bemæmpelse Helen Bernt Andersen og folketingsmedlem Mette Abildgaard. Mette Abildgaard sagde til slut, at hun ville gå hjem og stille et forslag fra Konservative om, at priserne på cigaretter skulle være højere. Christoffer Buster Reinhardt sagde, at han ville fremlægge et forslag for kommunalbestyrelsen om røgfri skoletid, og det gjorde de begge. Jeg har også æret med til at få Furesø Golfklub, Bistrup Fysioterapi, Dansk Byggeri og Dansk Fysioteraputer med i Røgfri Partnerskab. Jeg sidder også i Kræftens Bekæmpelses Regionsudvalg i Region Hovedstaden, hvor vi arbejder for, at Region Hovedstaden bliver røgfri og melder sig som røgfri partner. Vi har blandt andet snakket om, at læger og personale på hospitalet ikke bør ryge i arbejdstiden. Jeg var på Rigshospitalet i sidste uge, hvor patienter stod lige ude foran hospitalet og røg i stedet for at ryge i rygeskur. Så vi har stadig et arbejde foran os."

Hvordan er det at være med til at arrangere debatter, hvor folketingspolitikere efterfølgende stiller forslag om ændringer. At det bliver til noget?
"Det er glædeligt at få indraget flere i kampen mod kræft og drøfte emner som røgfri skoletid, røgfri arbejdspladser og priser på tobaksvarer, så det ikke tiltrækker børn og unge. Det er de fremskridt, som vi har brug for, og jeg er glad, når man kan se, at politikere og befolkningen gør det, som de bør."

Rudersdal Lokalforening var en af de første fem lokalforeninger, der begyndte med Lyserød Lørdag.

Har du været frivillig andre steder?
Det frivillige arbejde har jeg fået ind med modermælken. Siden ankomsten til Danmark i 1968 har jeg været heldig at arbejde frivilligt med forskellige ting. Lige nu er jeg besøgsven gennem Røde Kors og bestyrelsesmedlem i Birkerød FlygtningeKontakt som er lokalforeningen i Dansk Flygtningehjælp. Her er jeg lektiehjælper for indvandrerbørn og voksne, og ansvarlig for at give cykelundervisning til kvinder og piger fra indvandrerfamilier, så de kan komme på arbejde. Jeg har også været formand for fodboldforeningen i entreprenørvirksomheden Larsen & Nielsen, selvom jeg aldrig har spillet fodbold. Jeg samler hvert år ind for Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Folkekirkens Nødhjælp. Og så er jeg med i Birkerød Torvedage og ansvarlig for "Verdens Bedste Nyheder" i Birkerød.

Aktiviteter i Rudersdal Lokalforening

  • Landsindsamlingen: Lokalforeningen sender jule- og nytårshilsen til alle 800 indsamlere og politikere. Borgmesteren og flere politikere samler ind.
  • Lyserød Lørdag: Lokalforeningen var en af de første fem lokalforeninger, der begyndte med Lyserød Lørdag. Borgmesteren åbner dagen.
  • Solkampagnen: Lokalforeningen snakker med kommunen og besøger børneinstitutioner. Deltager i Hop & Rock med 4000 SFO-børn fra kommunen, hvor vi taler med de unge og voksne om UV-strålernes effekter på huden. Vi er i gang med at få Furesø Golfklub som ”Solsikker Golfklub”.
  • Sundhed for Mænd: Aktiviteter for mænd sammen med Hjerteforeningen og Ældresagen.
  • Rudersdals kommunes folkemøde: Lokalforeningen deltager med en stand og arrangerer debatmøder med politikere for at fremme forståelse for røgfri skole- og arbejdstid. Har som mål at røgfri skoletid indføres på de 15 grundskoler og to gymnasier i Rudersdal. Vedbæk skole og Vangeboskolen har indført røgfri skoletid.


Følg Rudersdal Lokalforening på Facebook

2

Kommentarer

Lena Klausen

Lena Klausen Fantastisk flot arbejde, Das!

19. februar 2019 11:15

Susanne Gaunø Stampe

Susanne Gaunø Stampe Vores fantastiske formand. 

20. februar 2019 19:30