Luk

Fire byer afholder Knæk Cancer lysceremonier – fysisk og digitalt

De smukke 'Tænd et lys-ceremonier' finder også i år sted i forbindelse med Knæk Cancer. Dog i lidt mindre format på grund af corona, og med mulighed for at deltage online.

20. oktober 2020
CAMILLA RICH, FUNDRAISING & MEDLEMMER

Sidste år mødte flere hundrede mennesker op for at tænde lys i Vordingborg ifm. liveshowet. I år bliver det en smule anderledes - men stadig med fokus på at mindes dem, vi har mistet, og hylde dem, der lever med kræft. Foto: Per Rasmussen.

I Odense, Billund, Kolding og Esbjerg bliver der i år tændt lys her i Knæk Cancer-ugen til støtte for dem, der er ramt af kræft og til minde om dem, vi savner. Lyset symboliserer et håb om, at kræft en dag kan bekæmpes og viser samtidig, at dem, vi har mistet, ikke er glemt. Sidste år deltog omkring 3.500 i de fem byer, hvor Tænd et lys-ceremonierne fandt sted. 

I år har frivillige arbejdet intenst for at få de stablet de rørende ceremonier på plads, så de både bliver mindeværdige og afholdt på sikker vis. For som så meget andet, er lysceremonierne også påvirkede af corona, og arrangørerne har derfor videreudviklet konceptet. Arrangementerne bliver i år en smule mindre og mere intime, men de bliver stadig stemningsfulde med musikalske indslag, en lystale og et minuts stilhed.

Puk Elgaard holder lystale
Tænd et Lys i Esbjerg afholdes samtidig med det store Knæk Cancer-indsamlingsshow, der sendes live på TV 2 lørdag den 24. oktober. Showet stiller direkte igennem til Esbjerg og viser dele af lysceremonien. TV-værten Puk Elgaard vil holde lystalen – en tale, som skal handle om nærvær, da det er vigtigt både i livet og i døden. 

- Jeg synes, lysceremonien er meget bevægende. Jeg har selv mistet min mor, hun døde af lungekræft. Jeg går jo egentlig og tænker på hende hver dag, men sådan en aften, hvor man gør lidt ekstra, hvor man tager en pose og skriver en hilsen og sætter et lys i og stiller den ved siden af alle de andre poser, så får man en fornemmelse af, at man ikke er alene. Og hvor vigtigt det er, at vi får samlet nogle penge ind, så vi kan komme den her sygdom til livs, siger Puk Elgaard.

1.114 har allerede sendt en kærlig hilsen
Traditionen tro kan man møde op på dagen ved de lokale arrangementer og købe lysposer og dekorere dem med tegninger og personlige hilsner. Men man kan også købe en pose digitalt, og det salg er allerede godt i gang på Knæk Cancers hjemmeside. I er meget velkomne til at dele budskabet lokalt:

Køb en lyspose

Foreløbig har 1.114 købt en lyspose og skrevet kærlige hilsner til familiemedlemmer, venner eller andre, de har kær. Nogle har valgt, at lysposen skal lyse op online, andre har benyttet sig af muligheden for, at deres pose bliver stillet op i én af de byer, hvor der afholdes en lysceremoni. For dér sidder frivillige klar til at skrive hilsner på poserne og stille dem op. 

Tænd et lys-arrangementerne i de fire byer er i udgangspunktet åbne for alle, men på grund af corona vil der være begrænsede pladser, så man undgår, at for mange samles på én gang.

Det er derfor en god ide at holde sig opdateret via ceremoniernes Facebooksider. Her kan man også se programmet for de fire aftener og se, om der er krav om tilmelding eller billet. Det fortæller Henriette Lind Kelstrup, der er projektleder for Knæk Cancer Tænd et lys. 

Og for yderligere at mindske risikoen for, at for mange mennesker samles på ét sted, er det som noget nyt i år også muligt at følge Tænd et Lys-ceremonierne live på Facebook. 

- Vi håber, at mange vil kigge med og måske samtidig holde deres egne private ceremonier. Det kan være, at man samles med sine nærmeste hjemme i stuen eller haven og får den stærke følelse af, at man ikke er alene. Man er sammen med andre om enten at mindes dem, vi har mistet eller sende styrke og kærlighed til dem, der er ramt, siger Henriette Lind Kelstrup. 

Her kan man deltage i Tænd et lys:

Onsdag den 21. oktober fra kl. 14 i Odense - kan også følges live via Facebook:

Se programmet for Odense her

Torsdag den 22. oktober fra kl. 16 i Billund - kan også følges live via Facebook

Se programmet for Billund her

Lørdag den 24. oktober fra kl. 17 i Kolding – kan også følges live via Facebook

Se programmet for Kolding her

Lørdag den 24. oktober fra kl. 16 i Esbjerg – kan også følges live via Facebook

Se programmet for Esbjerg her