Luk

Flere får genoptræningsplan, når de er færdigbehandlede

Flere kræftpatienter end tidligere tilbydes genoptræning. Næsten 2 ud af 10 kræftpatienter udskrives med en genoptræningsplan.

4. april 2018
Ib Lindstrøm, Frivilligindsats

Andelen af kræftpatienter, der får en genoptræningsplan i forbindelse med, at de udskrives fra sygehuset, er svagt stigende. I 2007 blev 11,6 procent af kræftpatienterne udskrevet med en genoptræningsplan i hånden. Siden da er andelen, steget en smule år for år. Og i det seneste opgørelsesår, 2016, var andelen, der får en genoptræningsplan i forbindelse med, at de er færdigbehandlede, steget til 18,7 procent. Det viser helt nye tal som Kræftens Bekæmpelse har fået fra Sundhedsdatastyrelsen.

Regional variation
Næsten 19 procent af dem, der fik kræft i 2016, modtog en genoptræningsplan i forbindelse med at de var færdigbehandlede. Men det er et gennemsnit hen over de fem regioner og der er nogen variation. Lavest ligger Region Hovedstaden, hvor andelen af kræftpatienter, der får en genoptræningsplan i forbindelse med udskrivning er på 12,8 procent. I øvrigt mod 15 procent i regionen året før. Imidlertid er der grund til at tro at det markante fald i Region Hovedstaden knytter sig til registreringsvanskeligheder i forbindelse med indførsel af et nyt IT-system - Sundhedsplatformen. Kræftens Bekæmpelse har således haft kontakt til to overlæger fra Region Hovedstaden og begge har erklæret, at der ikke er ændret praksis, hvad angår patienter, der henvises til genoptræning ved udskrivning. Og de peger derfor på, at faldet alene må skyldes problemer med registreringer i Sundhedsplatformen.

Kræftens Bekæmpelse forventer i de kommende måneder at komme med flere data vedrørende genoptræning i forbindelse med udskrivning fra sygehuset. Blandt andet kommer der i et af de kommende numre af RegionsudvalgsNyt en artikel med en oversigt over regionale data på genoptræning, som bliver opdelt på kræftdiagnoser.

Disse genoptræningsdata fremkommer ved at undersøge, hvilke kræftpatienter, med en kræftdiagnose i 2016, der har modtaget en genoptræningsplan i forbindelse med, at de blev udskrevet. En del af disse kræftpatienter har i øvrigt modtaget deres genoptræningsplan i 2017 idet der nogle gange går ganske lang tid fra diagnosen stilles og frem til at behandlingen er afsluttet.

30 procent af kræftpatienterne har i følge forskellige undersøgelser brug for rehabilitering i forbindelse med, at de er færdigbehandlede. De 30 procent bygger dels på patientrapporterede behov, som fremgår af barometerundersøgelserne – den seneste fra 2017. Herudover peger engelske undersøgelser på et rehabiliteringsbehov i samme størrelsesorden


Denne artikel er en del af RegionsudvalgsNyt, april 2018