Luk

Flest lungekræftpatienter i Region Sjælland får genoptræning

Andelen af lungekræftpatienter, der får en genoptræningsplan i forbindelse med, at de udskrives fra sygehuset er heldigvis stigende år for år. Men det varierer en hel del fra region til region. Størst chance for at forlade hospitalet med en genoptræningsplan er der for lungekræftpatienter fra Region Sjælland. Her får hver fjerde lungekræftpatient en genoptræningsplan i forbindelse med, at behandlingen afsluttes.

1. maj 2018
Ib Lindstrøm, Frivilligindsats

Mange lungekræftpatienter vurderer, at de med fordel kan modtage genoptræning. Det viser den såkaldte Barometerundersøgelse*) fra 2017, hvor op mod halvdelen (46 pct) af lungekræftpatienterne peger på, at de har behov for at blive hjulpet med fysisk genoptræning.

Nogle får også genoptræning under indlæggelse. Trods det er det alligevel sådan, at mere end hver 4. af de lungekræftpatienter i barometerundersøgelsen, der siger de har haft behov for fysisk genoptræning, peger på at de ikke har fået tilgodeset dette behov.

Betydelig regionale forskel

Ser vi på den genoptræning lungekræftpatienterne får efter de har afsluttet behandlingen er der tydelige forskelle i de fem regioner. Hvor cirka hver 4. lungekræftpatient i Region Sjælland får genoptræning i forbindelse med, at de udskrives fra hospitalet efter endt behandling er det i Region Hovedstaden og Region Midtjylland mellem hver 6 og hver 7. lungekræftpatient, der udskrives med en genoptræningsplan. I Region Hovedstaden kan den dalende andel, der afsluttes med en genoptræningsplan knytte sig til registreringsvanskeligheder i forbindelse med indførsel af et nyt IT-system - Sundhedsplatformen. Kræftens Bekæmpelse har således haft kontakt til to overlæger fra Region Hovedstaden og begge har erklæret, at der ikke er ændret praksis, hvad angår patienter, der henvises til genoptræning ved udskrivning. Og de peger derfor på, at faldet alene må skyldes problemer med registreringer i Sundhedsplatformen.

Mangler kliniske retningslinjer

Også i Region Nordjylland og Region Syddanmark er man et stykke fra det genoptræningsomfang, der ses for lungekræftpatienter i Region Sjælland.

Den store variation i andelen, der får en genoptræningsplan, i forlængelse af at behandlingen afsluttes, peger på, at der ikke foreligger kliniske retningslinjer for genoptræning. I så fald ville der næppe være en så forskelligartet praksis på tværs af regionerne.

Alle ovennævnte tal er baseret på de personer, der fik konstateret lungekræft i 2016. En del af disse har på grund af, at de ofte er igennem et langstrakt behandlingsforløb, fået genoptræningen i 2017.

Sygehuse henviser for få selvom kommunerne har tilbud

De fleste kommuner har gode rehabiliteringstilbud til kræftpatienterne og i den forbindelse er det naturligvis afgørende, at patienterne henvises af sygehusene så lungekræftpatienterne knyttes til de kommunale tilbud, herunder genoptræning. Kræftpatienters genoptræning er et emne som regionsudvalgene kan tage op med regionen, når lejligheden byde sig.

 

*) Den seneste Barometerundersøgelse er fra 2017 og omhandler kræftpatienters behov og oplevelser med sundhedsvæsenet under udredning og behandling.


Denne artikel er del af RegionsudvalgsNyt maj 2018