Luk

Frivillige hjælper med at oplyse om HPV-vaccine

Tilslutningen til HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet er steget de senere år, men der er store geografiske forskelle. I hele denne uge sætter frivillige fra Kræftens Bekæmpelse og Danmarks Apotekerforening fokus på HPV-vaccination ude på landets apoteker for at få flere forældre til at vaccinere deres børn.

28. august 2020
FOREBYGGELSE & OPLYSNING
Frivillige på apotek

Frivillige sætter sammen med apotekerne fokus HPV-vaccination i denne uge. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

Sidste år afholdt Kræftens Bekæmpelse og apotekerne i Region Sjælland for første gang HPV-uge sammen med lokalforeningerne. Det var en stor succes, og derfor er initiativet i år udvidet til alle regioner med ca. 100 deltagende apoteker her i uge 35.

Interesserede forældre kan i løbet af ugen få information om HPV-vaccination, og på godt en tredjedel af apotekerne kan de også få en snak med Kræftens Bekæmpelses frivillige. Formålet er at give forældre, der er i tvivl om HPV-vaccination, den viden de savner for at kunne beslutte, om de vil vaccinere deres børn.

Stort engagement blandt frivillige
Lokalforeningerne i Kræftens Bekæmpelse har også tidligere fortalt om HPV-vaccination på forskellige måder og er glade for at have medvirket til, at vaccinationstilslutningen er steget:

- Vi har holdt to foredrag om HPV-vaccination i Køge-området og tidligere delt materiale ud på det lokale torv 4-5 gange hver sommer. Det er fantastisk, at vaccinationstallene bare er steget og steget – der går nærmest sport i at udbrede viden. Jeg kunne godt tænkte mig, at tallet kom højere op i kommunen, fortæller Guri Bøtting, lokalforeningsformand i Køge.

Sidste år nåede vaccinationstilslutningen blandt pigerne op på mere end 80 pct. i 10 af landets kommuner. Men selv om tilslutningen er steget, er der er stadig et stykke vej igen mange steder. De senest offentliggjorte tal fra maj 2020 viser, at to kommuner (Assens og Vejen) har mere end 85 pct. vaccinerede i årgang 2005, mens andre kommuner halter efter landsgennemsnittet på 76 pct. Lavest ligger både København og en række mindre kommuner på Sjælland.

Drenge kan også blive vaccineret gratis
Siden 1. september 2019 har drenge født den 1. juli 2007 eller senere kunnet få gratis HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet. Men en undersøgelse fra januar i år blandt 1.600 forældre viser, at hver tredje forælder tror, at tilbuddet om gratis HPV-vaccination kun gælder piger.

Derfor er der i samarbejdet med apotekerne også fokus på at informere forældre til drenge om HPV-vaccination og de kræftformer, den kan forebygge.

- Jeg har de sidste 5-6 år håbet på, at drenge også kunne blive vaccineret gratis – for det er det bedste, hvis alle vores unge vaccineres, siger Sri Sai Das, lokalforeningsformand i Rudersdal.

Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen anbefaler, at piger og drenge bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år. Du kan læse mere om informationsindsatsen 'Stop HPV – bliv vaccineret' og følge med på Facebooksiden:

Hjemmesiden stophpv.dk

’Stop HPV – bliv vaccineret’ på Facebook