Luk

Godt sammenhold i ny butik i Næstved

Den 12. marts skulle Kræftens Bekæmpelses sidste skud på stammen af genbrugsbutikker være åbnet i Næstved. På grund af coronavirussen blev dørene dog først slået op for Næstvedborgerne i slutningen af maj måned. De frivillige fortæller her om et stærkt fællesskab, og om hvordan Næstved har bakket op om butikken.

12. august 2020
Nille Gry Klinge, Forening & Frivillige

- Jeg har taget is med, siger Jørgen, da han kommer ind i fællesrummet i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Næstved.

Resten af de frivillige i rummet griner. Jørgen er den tredje, der har taget is med til butikkens frivillige denne fredag formiddag. Det er en varm augustdag, og temperaturen udenfor nærmer sig de 30 grader. Heldigvis er butikken stor, og der er højt til loftet, så det er trods alt til at holde ud for Mette Bech, Jørgen Rasmussen og Gurli Nielsen, som i dag udgør teamet af frivillige på arbejde i butikken.

Blev bidt af det
Gurli Nielsen arbejder to dage om ugen som frivillig. Hun har boet i Næstved hele sit liv og er rigtig glad for, at Kræftens Bekæmpelse har åbnet butikken, for hun oplever, at arbejdet og især fællesskabet har gjort hende godt.

Gurli Nielsen har ansvaret for legetøjet i butikken. Foto: Nille Gry Klinge.

- Jeg er alene, fordi jeg mistede min mand i 2017 og havde nu behov for en forandring og at finde noget at tage mig til. Derfor meldte jeg mig til et informationsmøde om åbningen af butikken i januar på Kræftrådgivningen. Jeg har altid arbejdet som sygeplejerske, en dejlig tid, men jeg vidste også, at jeg ikke havde lyst til at have med patienter at gøre mere. Derfor blev det butikken her, og jeg blev bare bidt af det lige med det samme. Både måden det bliver drevet på, og måden vi frivillige bliver inddraget på. Jeg blev spurgt om, hvad jeg kunne tænke mig at arbejde med, og jeg sagde bøger og legetøj, og det blev det så, siger Gurli.

Gurli fortæller videre, hvordan frivilliggruppen havde knoklet for at få butikken klar til åbning den 12. marts, kun for at opleve at coronaen satte en stopper for den.

- Det var så ærgerligt! Vi var fuldstændig klar til åbningen og så meldte statsministeren, at der skulle lukkes ned. På en måde var det i orden at få en pause lige der, for vi var virkelig mange som havde knoklet for at få butikken op at stå. Så jeg havde personligt et behov for lige at puste ud. Men da det så var gjort, så kunne vi altså ikke vente med at komme ordentligt i gang, for det var da kedeligt bare at sidde derhjemme og vente, siger Gurli.

Gurli Nielsen, Mette Bech og Kirsten Florentz er alle frivillige i butikken. Foto: Nille Gry Klinge.

Næstved har taget godt imod
I gang kom de dog endelig i Næstved, og siden er butikken blevet taget rigtig godt imod af Næstvedborgerne. Så godt, at indtjeningen de første to måneder siden åbningen har ligget helt i top for en helt ny butik.

I butikken går der en kunde, som opfører sig meget hjemmevant. Det viser sig, at kvinden selv er frivillig i butikken, og bare lige skulle forbi med sin datter og handle lidt. Kvinden hedder Kirsten Florentz, og hun har ligeledes været med fra starten af. Hun fortæller, at Næstved har taget rigtig godt imod den nye genbrugsbutik.

- Når der kommer nogle for at donere genbrug til os, er de helt klar over, at det går til Kræftens Bekæmpelses arbejde, og de har ofte gemt det igennem coronaen så de kunne give det til os. Det føles virkelig godt at arbejde et sted, som borgerne gerne vil støtte. Det er en god sag, synes de. Og så er det rart at komme i butikken. Vi har det godt med hinanden indbyrdes i medarbejdergruppen, og det smitter af på stemningen, så kunderne også synes, her er rart at komme. Det giver mig meget personligt at være med i Kræftens Bekæmpelses frivillige arbejde, siger Kirsten.

Jørgen, Gurli og Mette bag kassen (og behørig afskærmning) i den store butik. Foto: Nille Gry Klinge.

Jørgen har nu også hentet en ventilator, som skal give lidt luft til dem, der står ved kassen. Han får megen ros af de andre frivillige.

- Vi har virkelig et godt sammenhold her. Og som du kan se, passer vi på hinanden, smiler Gurli.

Butikken i Næstved ligger på Gl. Holstedvej 5, 4700 Næstved. Åbningstiderne kan ses på Facebook  eller på butikkens hjemmeside