Luk

HPV-vaccine er effektiv, viser ny forskning

Danske regioner har flere gange udtrykt bekymring over, at tilslutningen til HPV-vaccinen ikke har det omfang, de ønsker. En ny undersøgelse påviser endnu en gang HPV-vaccinens positive effekter. Regionerne bør overveje, om det giver anledning til at informere målgruppen yderligere, så tilslutningen kan øges.

31. oktober 2018
FORENING OG FRIVILLIGE

Når Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg møder regionens ansatte og politikere, er der lejlighed til endnu en gang at minde hinanden om, at vi har en effektiv vaccine mod kræft.

At vaccinen er effektfuld påvises nemlig – endnu en gang – gennem en ny undersøgelse. Den nye undersøgelse baserer sig på data fra 2.253.561 piger og kvinder i alderen 13-30 år fra både danske og svenske registre i perioden 2006-2013.

Effekten af vaccinen dokumenteres tydeligt, idet de kvinder, der fik vaccinen, da de var 16 år eller yngre, havde en 77 pct. lavere forekomst af celleforandringer end kvinder, der ikke var vaccineret. Undersøgelsen slår fast, at piger, der får vaccinen, har en meget lavere forekomst af svære celleforandringer.

Der er således vigtigt, at regionerne fortsat gør sig grundige overvejelser i forhold til, hvordan de på en god og overbevisende måde orienterer forældre og piger i målgruppen om, at der findes en effektiv HPV-vaccine, som der er al mulig grund til at tage imod.

Denne artikel er en del af RegionsudvalgsNyt, november 2018