Luk

Hvordan tiltrækker vi forskellige typer af frivillige?

Frivillige i Kræftens Bekæmpelse løfter rigtig mange forskellige opgaver – og det betyder, at der er brug for mange forskellige kompetencer. Derfor var der fokus på alsidighed i frivillighed, da omkring 70 frivillige mødtes til lokalforeningskonference i Fredericia i lørdags. Få nogle af de gode tips her.

29. januar 2020
STINE LYNGHARD, FORENING & FRIVILLIGE

Jesper Rotvig Jensen byder velkommen til lokalforeningskonference. Foto: Stine Lynghard.

Der er mange måder at være frivillig på i Kræftens Bekæmpelse. Man kan planlægge aktiviteter, udføre praktiske opgaver, lave politisk arbejde, støtte patienter og pårørende, og man oplyse om kræft og forebyggelse – for bare at nævne nogle af opgaverne.

Derfor var temaet ’alsidighed i frivillighed’, da ca. 70 frivillige fra lokalforeningerne mødtes til lokalforeningskonference.

Jesper Rotvig Jensen har siddet med i planlægningsgruppen, som beslutter temaet for lokalforeningskonferencen. Foto: Stine Lynghard.

- Vi har mange forskellige opgaver, og derfor er der brug for forskellige kompetencer, uddyber dagens konferencier Jesper Rotvig Jensen, som er formand for Odense Lokalforening.

Temaet bliver vel modtaget i salen. Det er godt at have fokus på alsidighed, mener Maibritt Kirkeby, næstformand i Lyngby-Taarbæk Lokalforening.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi har forskellige mennesker og forskellige typer, store og små, gamle og unge, for så får man forskellige input. Det skaber et rigtig godt fundament, hvis vi har forskelligheden, siger Maibritt Kirkeby.

Find ud af, hvad I har brug for
Det er dog ikke altid lige nemt at tiltrække forskellige typer, og derfor kan det være en god idé at udvide forståelsen af alsidighed, så man ikke kun går efter forskelle i de synlige parametre såsom alder, køn, uddannelse, bopæl eller civilstand.

Dels fordi det kan være svært at finde noget så specifikt som ’en mand på 45 år fra Herning’ – og det giver heller ikke altid mening at gøre det, fortæller Julia Hunt i et oplæg på scenen. Julia er chefkonsulent i Ingerfair, som er en konsulentvirksomhed, der arbejder med frivillighed:

- Jeg møder tit folk, som siger: ’Vi skal bruge flere unge mænd. De må gerne være håndværkere.’ Men hvorfor er det vigtigt? spørger Julia Hunt.

- Det er vel ikke så vigtigt, om den der sætter hegn op, er mand eller kvinde, håndværker eller akademiker. Det skal i hvert fald ikke være et mål i sig selv. Der skal være en mening med det, og man skal vide, hvorfor man søger, som man gør, pointerer Julia Hunt.

Julia Hunt er chefkonsulent i Ingerfair, som rådgiver om frivillighed. Foto: Stine Lynghard.

Julia Hunt foreslår derfor, at man griber opgaven anderledes an, når man søger nye frivillige og ikke blot efterspørger ’flere frivillige til bestyrelsen’.

- Man skal se på, hvad man har brug for i forhold til at kunne gøre en forskel for sagen. Hvad er det for nogle kompetencer, vi har brug for hos os? Alsidighed handler ikke altid om det, der kan ses. Det kan sagtens være, at det er seks kvinder i 60’erne, man har brug for, forklarer Julia Hunt.

Tænk bredere og flyt fokus over på opgaven
Ifølge Julia Hunt skal man tænke bredere, når man vil opnå alsidighed blandt frivillige. Faktisk er der tre forskellige parametre, man kan søge ud fra:

1. Det objektive: køn, alder, uddannelse, bopæl, civilstand

2. Det stedsbestemte: har man en relation til kræftsagen og et kendskab til foreningen

3. Det personlige: kompetencer, viden, personlighed, øvrige præferencer

I salen er der flere frivillige, som fortæller, at de især har svært ved at tiltrække unge frivillige, fordi de sjældent har lyst til at binde sig. Men samtidig er det ikke nødvendigvis et problem, at de fleste frivillige er grå i toppen – så længe man er engageret, lyder argumentet.

Der er også nogle fra lokalforeningerne, som er lidt frustrerede over, at der ikke dukker så mange op til generalforsamlingerne, som de kunne ønske sig. Det kan Ulla Kusk godt genkende. Hun er lokalforeningsformand i Herning Lokalforening.

Ulla Kusk fra Herning Lokalforening har fået nye idéer til rekruttering af frivillige. Foto: Stine Lynghard.

- Vi forsøger for tiden at rekruttere folk til bestyrelsen, og jeg tror faktisk, at vi gør det for kedeligt. Og det er ikke fordi, vi ikke har en masse spændende ting, man kan lave. Men hvordan får jeg det solgt? En generalforsamling er altså bare et kedeligt ord i manges optik, forklarer Ulla Kusk.

Chefkonsulent Julia Hunt fra Ingerfair forklarer, at man skal gøre noget andet, end man plejer, hvis man gerne vil tiltrække nye frivillige. Man skal ikke nødvendigvis lede efter ’mere af det samme’ eller ’en yngre udgave af sig selv’. For måske er det noget andet, der skal til.

Derfor skal man starte et andet sted, når man skal ud at finde nye kandidater med de rette kompetencer.

- Unge vil gerne være frivillige, men de gider ikke komme til generalforsamlingerne, hvis ikke de kan se præcis, hvad der skal drøftes. Så man skal flytte fokus fra strukturen over på opgaven. Gør aktiviteten til det primære og bestyrelsesarbejdet til det sekundære, foreslår Julia Hunt.

Find de rette kompetencer
Julia Hunts opskrift er derfor, at man først og fremmest skal se på, hvad det er for en opgave, der skal løses, og hvilke aktiviteter, der er på vej. Man skal altså spørge sig selv: hvad skal vi lave, og hvordan skal det organiseres?

Og så skal man se på, hvad der skal til for at være den rette til opgaven: hvem har vi allerede, og hvad er det så, vi mangler af kompetencer for at kunne løse opgaven?

Derefter skal man ud i lokalsamfundet og henvende sig direkte til folk. Sig til personen: vi har planlagt sådan og sådan, og vi har brug for én som kan dét og dét, og jeg ved, at du er god til dét og dét, så kunne det ikke være noget for dig?

Det er god inspiration for Ulla Kusk, lokalforeningsformand i Herning Lokalforening.

- Vi skal måske være lidt mere åbne for, at tingene ikke altid behøver at være, som de plejer. Jeg lagde især mærke til pointen, at når vi søger efter nye folk, så skal vi gå ind og kigge på, hvad deres interesse kunne være i at komme med, og hvad vi har af opgaver, som de kunne have lyst til, fortæller Ulla Kusk.

Hun bed også mærke i, at det ikke nødvendigvis er på generalforsamlingen, man skal finde nye frivillige.

- Vi skal kigge lidt mere på at rekruttere folk henover hele året og rekruttere dem til opgaver i stedet for at spørge ’kunne du ikke tænke dig at være med i vores bestyrelse?’ Og jeg er blevet mere bevidst om at se på den modtager, jeg har, og tænke mere i, hvilken interesse vedkommende kunne have i at være med til gavn for kræftsagen, pointerer Ulla Kusk.

Prøv det af i praksis derhjemme
Efter oplægget fra Julia Hunt skulle de frivillige ud at arbejde i workshops for at finde deres egen opskrift på, hvordan de kan tiltrække andre frivillige end dem, de har i dag. Det blev til en lang række af forskellige opskrifter, som lokalforeningerne nu hver især skal hjem og arbejde med.

Lokalforeningerne arbejder videre med den alsidige frivillighed i workshops. Foto: Stine Lynghard.

I Lyngby-Taarbæk har de faktisk allerede gode erfaringer med alsidighed i frivillighed, og det giver en velfungerende lokalforening, som også er attraktiv for nye frivillige, fordi man kan finde nogen at spejle sig i, mener næstformand Maibritt Kirkeby.

Maibritt Kirkeby vil hjem og se på, om indkaldelsen til generalforsamling kan forbedres. Foto: Stine Lynghard.

- Vi er forskellige, og jeg synes, vi er gode til at supplere hinanden. Det er godt at få input fra forskellige mennesker. Det synes jeg er vigtigt, siger Maibritt.

Til gengæld kunne der godt være brug for at se på, hvordan generalforsamlingen kan gøres mere interessant, tilføjer hun.

- Man kunne godt gøre indkaldelsen til generalforsamlingen mere spiselig for unge ved at bruge noget af det, Julia Hunt har sagt i dag. Ved ordet ’generalforsamling’ tænker jeg også, at det er sådan noget kedeligt noget, men hvis man gjorde det mere spiseligt, når man inviterer folk og henvender sig mere direkte til dem, så kunne man få dem til at komme, siger Maibritt Kirkeby fra Lyngby-Taarbæk Lokalforening.

Efter dagens workshops tager lokalforeningerne deres opskrifter med hjem for at prøve dem af i praksis. Til maj bringer de opskrifterne med til repræsentantskabsmødet for at dele deres erfaringer med at finde nye frivillige.

Årets bedste kræftnyheder
Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen og administrerende direktør Jesper Fisker kiggede også forbi lokalforeningskonferencen for at præsentere årets bedste kræftnyheder.

Jesper Fisker fremhævede nogle af de fantastiske nyheder fra året, der er gået. Han pegede blandt andet på de nye nationale tobaksindsatser, som skal forhindre, at børn og unge begynder at ryge. Og han fortalte også begejstret om HPV-vaccinen, der slår rekord, og at drengene er kommet med i vaccinationsprogrammet.

Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen og administrerende direktør Jesper Fisker præsenterer årets bedste kræftnyheder. Foto: Stine Lynghard.

I det hele taget var 2019 et fantastisk år for Kræftens Bekæmpelse, understregede direktøren og tilføjede, at det kun kan lade sig gøre på grund af det kolossale arbejde i hele foreningen. Han takkede derfor for indsatsen og ønskede alle god arbejdslyst i 2020.

Derefter tog vores formand Helen Bernt Andersen over og præsenterede årets bedste resultater. Hun fremhævede blandt andet landsindsamlingen, Stafet For Livet og Lyserød Lørdag. Helen Bernt Andersen er også imponeret, når hun åbner aviser og klikker ind på sociale medier og ser, hvor meget Kræftens Bekæmpelse fylder - både lokalt og nationalt.

Dagens konferencier, Jesper Rotvig Jensen, der selv er frivillig i kraft af sin formandspost i Odense, takkede for oplægget fra formanden og direktøren.

- Som frivillig er man stolt af det, vi er med til at skabe, sagde Jesper Rotvig Jensen.

Både Helen Bernt Andersen og Jesper Fisker tog sig efterfølgende god tid til at svare på spørgsmål fra salen, og der var også mange, der benyttede muligheden for at fange de to til en uformel snak over frokosten.

Lokalforeningskonferencen var dermed en dag med god mulighed for at tale med hinanden, udveksle erfaringer, blive inspireret og idévikle på nye muligheder for at tiltrække frivillige, og flere gav udtryk for, at de glædede sig til at komme hjem og prøve idéerne af i praksis.

Her hænger lokalforeningernes egne opskrifter på, hvordan de vil forsøge at tiltrække frivillige med andre kompetencer end dem, de allerede har. Foto: Stine Lynghard.