Luk

Jan arrangerer gåture for kræftramte: ’Det giver mig et stort overskud på glædeskontoen’

Udover frisk luft, får Jan Ejlsted også kontoen fyldt op med glæde, når han sammen med kræftramte og pårørende går i naturen. Lige nu søger Kræftens Bekæmpelse flere frivillige, der vil gøre som Jan og blive gå-vært.

13. oktober 2023
Sofie Møller, Patientstøtte & Frivillig Indsats

- Det er virkelig simpelt, og samtidig er udbyttet virkelig stort.

Sådan siger seniorprojektleder Julie Nordberg Wilk om det nye tilbud til landets lokalforeninger og kræftrådgivninger.

Tilbuddet går under navnet ’Gå sammen i naturen’, og det er i sin enkelhed også, hvad det går ud på, fortæller Julie Nordberg Wilk.

- Vi forsøger at gøre det så nemt som muligt for både kræftpatienter, pårørende og de frivillige. Vi hjælper med at etablere gå-fællesskaberne i samarbejde med de frivil¬lige gå-værter, så helt enkelt kræver det bare, at du har et par kondisko for at være med, siger hun.

Sundt både fysisk og mentalt

Men hvorfor starte et projekt om noget så simpelt som at samle folk til at gå en tur sammen? Her peger Julie Nordberg Wilk på flere gode grunde.

- Gå-aktiviteter er gode både for det mentale og fysiske. Rent fysisk kan det at bevæge sig og holde sig i gang være gavnligt både før, under og efter et kræftforløb, siger hun og forklarer, at en gåtur med folk i samme situation som en selv i det hele taget skaber gode samtaler og stærke fællesskaber.

- Vi har erfaring med, at gåturene kan sætte gang i andre samtaler, som man ikke nødvendigvis har, når man sidder overfor hinanden i et stille lokale. Her kan man lade snakken flyde, og der er rum og inspiration til at tale om lige det, der passer en på dagen.

Når Jan Ejlsted står for gå-turene, har han oftest en lille historie eller to i ærmet. – Jeg er selv meget fugleinteresseret, så hvis vi går i områder med bestemte fugle, deler jeg ud af min viden, siger Jan.

Søger flere gå-værter

Allerede nu er der etableret flere hold rundt i landet, men målet er at få projektet bredt ud i endnu flere lokalforeninger og kræftrådgivninger. For at det skal lykkes, er det vigtigt at få rekrutteret en masse frivillige, som har lyst til at være gå-værter og sætte rammerne for turene.

Ifølge Julie Nordberg Wilk kræver det ingen særlige forudsætninger at være gå-vært.

’Gå sammen i naturen’ hjælper nemlig værterne med at blive klædt på til opgaven gennem et inspirationsmøde. Her får de blandt andet viden om, hvordan de skaber gode rammer om et gå-hold og gåture.

- Det vigtigste som gå-vært er, at du har lyst til at byde folk velkommen, skabe en god oplevelse og kan lide at bruge tid i naturen, siger Julie Nordberg Wilk.


’Den smule, jeg giver, kommer mange gange igen’

En af dem, der allerede har erfaring som gå-vært, er Jan Ejlsted, som var med til at starte initiativet i Kræftrådgivningen i København.

En gang om måneden går han og en anden frivillig en to-timers tur med holdet ’Gå med Kræftens Bekæmpelse’.

I begyndelsen var det interessen for at dele sin glæde for vandring og naturen, der fik ham til at starte gå-holdet, men det skulle vise sig, at værtsrollen kunne meget mere end det.

- Det giver mig et virkelig stort overskud på glædeskontoen. Den smule, jeg giver ved at facilitere en gåtur, kommer så mange gange igen, siger han og fortsætter:

- Jeg møder til tider folk, der tror, det er sørgeligt at have med kræftramte at gøre, men der tager de fejl. Tværtimod er mange blevet mere opmærksomme på kvaliteterne ved livet og sætter pris på selv de små ting.

Vil du være gå-vært?

Julie Nordberg Wilk håber på, at der i den kommende tid vil være mange flere frivillige, der gør som Jan og tilmelder sig som gå-vært.

Hun understreger, at man som gå-vært har en stor frihed til selv at bestemme, hvilken type gå-hold, man vil have.

- Man bestemmer helt selv, hvor ofte man går, hvad ruten skal være, og man kan også sagtens være flere gå-værter om samme hold. Så længe man har lyst til at være med, siger hun.

Også Jan Ejlsted giver en varm anbefaling til at melde sig.

- Hvis man overvejer det den mindste smule, skal man bare gøre det. Man glæder så mange mennesker, og det eneste man skal gøre er, at sige: ’Vi går en tur, kom med!’

Er du blevet nysgerrig på at blive gå-vært, kan du læse mere og tilmelde dig her.


Mere fakta om ’Gå sammen i naturen’
• Gå sammen i naturen er et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og NGO’en Just Human, stiftet af Chris MacDonald.
• Som gå-vært får du ansvaret for dit helt eget gå-fællesskab. Du bestemmer selv, hvordan dit hold skal formes; hvor ofte I skal gå, hvornår skal I gå, hvor langt og hvor hurtigt I går og hvor stort dit gå-fællesskab skal være.
• For at blive gå-vært skal du deltage i et inspirationsmøde.