Luk

Kræftens Bekæmpelse om forsinkede undersøgelser for brystkræft: Vi har mistet tålmodigheden

Kvinder venter for længe på at blive indkaldt til deres retmæssige screening for brystkræft i Region Hovedstaden. Det er en uholdbar situation, lyder det fra Kræftens Bekæmpelses direktør Jesper Fisker. 

10. marts 2023
FREJ BRAMMING, KOMMUNIKATION
En person kigger på en scanning af et bryst.

Kræftens Bekæmpelse slår alarm, fordi kvinder i Region Hovedstaden venter for længe på at blive undersøgt for brystkræft. Foto: Tomas Bertelsen

Et stort antal kvinder i Region Hovedstaden har i mere end halvandet år fået besked om, at deres screening for brystkræft er forsinket.

Ifølge sundhedsloven må der ikke gå mere end to år og tre måneder mellem undersøgelserne, som alle kvinder mellem 50 og 69 år bliver tilbudt. Men mange kvinder i hovedstadsområdet venter væsentligt længere.

Derfor har Kræftens Bekæmpelse 3. marts sendt et brev til Sundhedsudvalget i Regionen Hovedstaden. I brevet retter adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker kritik mod regionen, der gennem flere år ikke har tilbudt kvinderne det screeningstilbud, de ellers har ret til. 

- Det er en uholdbar situation. De berørte kvinder bør som minimum få klar besked om, hvornår Region Hovedstaden kan leve op til lovgivningen. De fleste kvinder, der undersøges, er heldigvis raske, men for dem, som har brystkræft, kan en udsat screening have store konsekvenser, siger Jesper Fisker.

Læs hele artiklen på Cancer.dk

Læs også om Carina, der blev undersøgt fire måneder for sent og mistede sit ene bryst, fordi hun havde fået kræft.

Læs også om, hvordan du kan klage og søge erstatning, hvis du har fået brystkræft efter forsinket behandling.