Luk

Ny frivillig: “Man kan godt være frivillig, selvom man er ung”

Merle Hundrup fra Højer er 19 år og ny frivillig indsamlingsleder ved Landsindsamlingen. Hun vil prøve at få flere unge til at samle ind den 16. april.

14. marts 2023
KATINKA AGGER, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS

Merle og hendes mor trådte til og fortsatte indsamlingen i Højer, så den ikke lukkede.

Der er én ting, der er altid det samme, når der er Landsindsamling i Højer: Der er altid hjemmebagte boller. 

- Det er en fast tradition: Når vi er færdige med at samle ind, mødes vi og tæller op og får en hjemmebagt bolle hos indsamlingslederen. Det gør vi altid her i Højer, siger 19-årige Merle Hundrup, der har samlet ind til kræftsagen sammen med sin mor siden hun var barn. Men i år bliver det hele en lille smule anderledes. I år er det nemlig Merle selv, der skal styre indsamlingen. 

Hun er ny indsamlingsleder i Højer og det er en rolle, der handler om meget mere end bagværk. Hun er med til at planlægge indsamlingen, og den 16. april er det hende, der sender indsamlerne afsted med indsamlingsbøtterne, tæller pengene op, når indsamlingen er slut, og sørger for at kontanterne kommer afsted til banken. Og selv det måske lyder som af meget arbejde, så synes Merle selv, at det er til at overkomme.

Læs mere om Landsindsamlingen

- Jeg har allerede lavet en aftale med banken, og ja, så skal jeg bage boller på selve dagen. Jeg synes ikke det er så slemt, siger hun.

 

Merle er 19 år og ny frivillig indsamlingsleder på Landsindsamlingen i Tønder.

Tiltrække flere unge frivillige
Faktisk ville det ikke gøre noget, hvis andre unge blev inspireret af hendes eksempel, siger Merle, der til daglig går i 2. g på Tønder Gymnasium.

- Jeg vil gerne vise, at man godt kan være frivillig, selv om man er ung. Jeg kunne godt tænke mig, at flere unge fandt ud af, at det ikke behøver tage al ens tid at være frivillig. For jeg kan stadig nå alt det, jeg skal - både i skolen og i min fritid, siger hun.

Derfor har hun også tænkt sig at sprede budskabet både på sit gymnasium og på de to efterskoler, der ligger i lokalområdet, når hun som indsamlingsleder skal ud og hverve indsamlere til selve dagen.  

- I Højer er det meget de samme mennesker, der samler ind hvert år, så jeg håber meget at få nogle nye ansigter med i år. Og jeg vil gerne have nogle flere unge med, så jeg har tænkt mig at spørge mine venner, men jeg har også planlagt, at jeg skal fortælle om Landsindsamlingen på morgensamling på mit gymnasium, siger hun.

Reddede indsamlingen i Højer
Men selv om Merle selv er lidt af en veteran som indsamler, så var det faktisk udsigten til at Landsindsamlingen helt ville forsvinde i Højer, der fik Merle til at engagere sig endnu mere. 

I mange år var det nemlig den samme frivillige, der stod for indsamlingen, men da hun sidste år ikke længere synes, hun kunne magte det mere, trådte Merle og hendes mor til.

- Min mor og jeg synes, at det var synd, at indsamlingen slet ikke blev til noget, da hun stoppede, så vi tog over, siger hun.

Merles mor blev indsamlingsleder og Merle assistent. Men i år er rollerne byttet om. 

- Jeg synes bare det er vigtigt, at der også er en indsamling i Højer, for kræft er en forfærdelig sygdom. Jeg er selv en af de heldige, der aldrig har haft det inde på livet, siger Merle og tilføjer, at hun håber, at de penge der bliver samlet ind kan hjælpe til, at der bliver forsket i nye behandlinger. 

Derfor er det også så vigtigt for hende, at få flere til at slutte op om indsamlingen og melde sig som indsamlere. Og hvis nogen tøver, så ved hun godt, hvad hun vil sige:

- Jeg vil råde dem til at prøve. For det føles godt at hjælpe andre, og så er det er en hyggelig dag.

Og så kan de jo også glæde sig til også at få en hjemmebagt bolle, når dagens indsamling er forbi. 

Bliv indsamler til Landsindsamlingen