Luk

Ny bog markerer, at Kræftens Bekæmpelse fylder 90 år

Kræftens Bekæmpelse har netop afholdt repræsentantskabsmøde, og i den forbindelse blev der lejlighed til at markere, at foreningen i år fylder 90 år. En af talerne gennemgik de resultater, der lyser allermest, når man gennemgår foreningen historie. Et af de nyeste af disse afgørende skridt i foreningens historie er de politiske aktiviteter, der er skabt for at påvirke og fremme kræftsagen.

29. maj 2018
Ib Lindstrøm, Frivilligindsats

Forhenværende chef for det frivillige arbejde i Kræftens Bekæmpelse, Bjarne Heide Jørgensen, har i anledning af 90-året for Kræftens Bekæmpelses fødsel skrevet en bog, der gennemgår foreningens historie. Fra sin talerstol på repræsentantskabsmødet præsenterede han bogen.

Bjarne Heide Jørgensen benyttede lejligheden til at stille skarpt på milepælene i foreningens historie. Disse milepæle var eksempelvis driften af radiumstationerne, oprettelsen af verdens første nationale cancer-register og etableringen af biologisk forskning.  Alt sammen afgørende skridt på vejen mod at skabe resultater i forhold til kræftsagen.

Bjarne Heide Jørgensen spåede også om hvilke nyere tiltag, som vil få en plads i historiebøgerne fremadrettet, og her pegede han især på Kræftens Bekæmpelses rolle som politisk aktør. Han fremhævede Kræftens Bekæmpelses politiske påvirkning på Christiansborg, der eksempelvis endte ud med akutkræft/kræftpakker, ligesom han fremhævede den politiske påvirkning lokalt og regionalt, som har skabt bevidsthed og politikker om: Solsikkerhed i daginstitutioner, HPV-vaccination til unge kvinder, at fremme screeningsdeltagelse, at regionerne arbejder på at leve op til målene i kræftpakkerne, at flere kræftpatienter får genoptræning osv.

Listen over tiltag er lang, og mon ikke Bjarne Heide Jørgensens blik for betydningsfulde tiltag i kampen for kræftsagen også rammer plet, når han peger på vigtigheden af, at Kræftens Bekæmpelse har frivillige, der på nationalt, regionalt og kommunalt niveau bringer kræftpolitiske emner ind i de kredse, der har magten til at skabe forandring.      

Denne artikel er del af RegionsudvalgsNyt juni 2018