Luk

Ny politisk aftale om affald styrker genbrugsbutikker

I mange år har kommunerne drevet genbrugsbutikker fra genbrugsstationerne i konkurrence med foreningerne. Men nu er et bredt flertal i Folketinget blevet enige om en ny aftale på affaldsområdet. Fremover skal foreningerne have tilbudt det genbrug, som afleveres på de kommunale genbrugsstationer. Samtidig bliver foreningerne fritaget fra at betale gebyr for at få håndteret deres affald.

15. juli 2020
Nille Gry Klinge, Forening & Frivillige

En ny affaldsaftale vil gavne Kræftens Bekæmpelse Genbrug. Foto: Nille Gry Klinge.

Aftalepartierne har i aftalen haft blik for de frivillige organisationers betydning, da det fremgår at: 'De frivillige velgørende organisationer gør et stort og vigtigt arbejde med at sikre mere genbrug og dermed nedbringe affaldsmængderne.'

Ifølge ISOBRO, som er indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, er det: 'I høj grad de frivillige organisationers indsamling og videresalg, der har bragt Danmark i front i Europa, hvad angår genbrug af aflagt tøj og aflagte ting på husholdningsområdet.'

ISOBRO håber på vækst
Indsamlingsorganisationernes brancheorganisation mener derudover, at det vil gavne organisationerne, at kommunerne ikke går dem i bedene:

- Efter et par år med øget unfair konkurrence fra kommunerne håber ISOBRO, at de frivillige organisationer med den nye politiske aftale igen kan komme tilbage til en situation med en pæn årlig vækst i omsætningen af genbrugsting, udtaler ISOBRO’s generalsekretær, Mette Grovermann.

Samarbejde med genbrugspladserne
Projektleder for Kræftens Bekæmpelse Genbrug, Tune Friis, fremhæver særligt to punkter i aftalen, der er interessante for Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker.

- Vi har I nogen tid kæmpet med, at de kommunale genbrugspladser åbnede deciderede genbrugsbutikker på pladserne. Det har givet en del konkurrence, men nu er genbrugspladserne pålagt at samarbejde med organisationerne frem for at konkurrere med dem. Vi forventer ikke, at der vil tilfalde os en masse godt genbrug fra den side, men i det mindste vil vi ikke skulle konkurrere om det, siger Tune Friis.

Skal ikke betale for erhvervsaffald
Det andet, og mere direkte besparende punkt i aftalen, er, at genbrugsbutikkerne nu ikke længere skal betale for at få håndteret det affald, der uvægerligt kommer, når man driver genbrugsbutik.

- I nogle kommuner har vi betalt op til 30.000 kr. om året for at få håndteret vores affald, da det har været klassificeret som erhvervsaffald. Fra næste år bliver vi som forening fritaget for at betale for den håndtering, og det vil kunne mærkes på vores budget, siger Tune Friis.

Kræftens Bekæmpelses genbrug havde sidste år en omsætning på 31,8 millioner kroner. Der er 15 butikker i hele landet, som er drevet af ca. 1.000 frivillige medarbejdere.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelse Genbrug