Luk

Nye pakkeforløb for bryst- og lungekræft – og flere på vej

Kræftpakkeforløbene er i øjeblikket ved at gennemgå en revision og i den forbindelse foretages dels et serviceeftersyn af det beskrevne forløb og forløbstiderne og dels sættes der fokus på sammenhæng i patienternes kræftforløb inklusiv den del af forløbet, der ligger efter udskrivning fra sygehuset.

31. august 2018
Af Lisbeth Høeg-Jensen, Dokumentation og Kvalitet

Pakkeforløbene for bryst- og lungekræft er allerede reviderede og revisionen af en række andre kræftpakker pågår. Revisionen skal sikre, at patienterne stadig får et forløb uden unødig ventetid. Men formålet med revisionen er samtidig:

  • At se på om forløbstiderne afspejler den nuværende højeste faglige standard indenfor udredning og behandling
  • I højere grad at understøtte sammenhængen i hele forløbet - kræftpakkeforløbene for bryst- og lungekræft indeholder fx nu også det tidligere opfølgningsprogram på de to sygdomsområder. Det sker for at sikre fokus på hele forløbet fra mistanke om kræftsygdom til tiden efter kræftsygdommen.
  • At sikre plads til mere individuelle og behovsbaserede valg af udredning, behandling og rehabilitering - fælles beslutningstagen med patienten om behandlingsvalg og en løbende behovsvurdering er fremhævet
  • At lave en version målrettet patienter og pårørende - til hvert pakkeforløb laves der også en kort folder til patienter og pårørende med en oversigt over de forskellige dele af forløbet

I forhold til de tidligere pakkeforløb betyder konceptet for de nye, reviderede pakkeforløb, at de bliver beskrevet ultrakort. At dette er muligt til trods for at forløbsbeskrivelserne fremover også indeholder det tidligere opfølgningsprogram skyldes primært to ting, som Sundhedsstyrelsen har valgt i det nye koncept for pakkeforløb:

1) At der henvises til DMCG’ernes faglige retningslinjer i stedet for at beskrive den sundhedsfaglige indsats i selve pakkeforløbet

2) At alt generisk tekst, som tidligere stod i alle pakkeforløbene, nu er samlet i dokumentet ’Pakkeforløb og opfølgningsprogrammer - Begreber, forløbstider og monitorering’.

Som regionsudvalg bliver det altså nemmere og hurtigere at orientere sig i den enkelte kræftpakke. Det har tidligere været en større læseopgave. Til gengæld vil man skulle ned i de enkelte kliniske retningslinjer for at læse om den anbefalede sundhedsfaglige indsats.

Status for revisionsprocessen er, at de reviderede pakkeforløb for gynækologisk kræft og kræft i urinveje forventes offentliggjort i efteråret 2018. Pakkeforløbet for hoved-halskræft samt pakkeforløbet for kræft i hjernen forventes offentliggjort først i 2019. Revision af kræftpakkeforløbene fortsætter i 2019.

Kræftens Bekæmpelse sidder med i de arbejdsgrupper, der justerer kræftpakkeforløbene. Det drejer sig om en repræsentant fra fagkontoret Dokumentation og Kvalitet og en repræsentant fra den relevante sygdomsspecifikke patientorganisation.

Vil du vide mere:

Alle pakkeforløb, opfølgningsprogrammer, patientpjecer samt ’læsevejledningen’ ligger fremover her på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: https://www.sst.dk/da/sygdom-og-behandling/kraeft/~/link.aspx?_id=18A5805875C246A1BE96AEE35D963F26&_z=z

Link til KB-nyhed om de nye pakkeforløb: https://www.cancer.dk/nyheder/nye-pakkeforloeb-for-bryst-og-lungekraeft/

Kontaktperson i KB: chefkonsulent Lisbeth Høeg-Jensen, Dokumentation og Kvalitet, lihj@cancer.dk, tlf: 35257435

Denne artikel er en del af RegionsudvalgsNyt, september 2018