Luk

"Sammen er vi stærkere"

Der opstod et rørende fællesskab, da kræftrådgivningen i Herlev inviterede til den smukke lysceremoni Tænd Et Lys under Knæk Cancer. Arrangementet var et samarbejde med Stafet for Livet, Ishøj og Herlev Lokalforening, og det blev en både spændende og rørende aften.

10. november 2023
Nanna Berg, Frivillig indsats

Der er en summen af liv og en god og afslappet stemning i de lyse lokaler i Kræftrådgivningen i Herlev. Denne eftermiddag og aften er der Tænd Et Lys som en del af Knæk Cancer-ugen, hvor der samles ind til kræftsagen. Men denne aften handler ikke så meget om indsamling, men rigtig meget om livet med og efter kræft.

Programmet byder nemlig – ud over rundvisning i Kræftrådgivningen – på to foredrag: Et om kræft og parforhold og et andet om senfølger og hvordan de kan afhjælpes. Bagefter er der hyggelig fællesspisning, før aftenens store programpunkt, nemlig den smukke lysceremoni Tænd Et Lys.

Den bevægende lysceremoni bliver indledt med en lystale af sognepræst i Torslunde og Ishøj Sogn, Michael Rønne Rasmussen. Under talen og de efterfølgende to minutters stilhed for dem, vi har mistet til kræft, er der helt stille blandt de mange fremmødte, der både tæller familier med små børn og ældre.

Lokalforeningen i Herlev stod i år bl.a. for kageboden, da der var Tænd Et Lys i kræftrådgivningen.

Sammen er vi stærkere
Som noget særligt bliver lysceremonien i år afholdt indendørs i det store Livsrum i Kræftrådgivningen.

- Jeg synes altid det er rørende at være med til lysceremonien, og jeg var lidt spændt på hvordan, det ville være indendørs, men det fungerede rigtig fint. Og LED-lysene lignede rigtige lys og ’blafrede’ flot. Stemningen var en blanding af rørende, bevægende og livsbekræftende på samme tid, fortæller Kamilla Rydahl Koch, der er formand for Herlev Lokalforening.

Lokalforeningen har nemlig stået for kageboden og har desuden solgt lysposer til ceremonien.

- Det, at vi kan afvikle et Knæk Cancer arrangement i samarbejde med Kræftrådgivningen og Stafet for Livet i Ishøj, giver noget helt særligt. Sammen er vi stærkere, så hvorfor skulle vi stå med tingene hver for sig? siger Kamilla Rydahl Koch.

Mange vælger at skrive en hilsen på en lyspose til en nær, de har mistet til kræft eller en som stadig kæmper.

Et stort fællesskab over hele landet
Da lysceremonien normalt hører hjemme hos Stafet For Livet, er de frivillige herfra altid involveret, når der bliver afholdt Tænd Et Lys under Knæk Cancer-ugen i uge 43. I år blev der afholdt rekordmange lysceremonier, nemlig 12 fordelt over hele landet, og rigtig mange af dem er – ligesom i Herlev – et samarbejde mellem frivillige fra kræftrådgivning, lokalforening og Stafet For Livet.

Pia Brostrøm er formand for Stafet for Livet i Ishøj, som har været med til at lave Tænd Et Lys i Herlev, og hun er også meget tilfreds med arrangementet. Hun kan sagtens se for sig, at de frivillige fra Ishøj igen vil tage turen til Herlev for at samarbejde om Tænd Et Lys.

- Jeg syntes, det var et fantastisk arrangement. Vi spiste sammen, der var oplæg og en dejlig tale og så lysceremonien til sidst. Os fra Ishøj gik derfra med følelsen af, at det ville vi gerne gøre igen, smiler hun.

Vi kæmper den samme kamp
Men det var især selve lysceremonien, der rørte Pia Brostrøm og kaldte nogle helt særlige følelser frem, der handlede om det store skæbnefællesskab, man er en del af som pårørende eller kræftramt. Et fællesskab, hun synes bliver meget tydeligt under Tænd Et Lys og Knæk Cancer.

- Da vi begyndte at rydde op, så talte folk sammen selvom de ikke kendte hinanden, fordi man er fælles om en kamp. Og man ved at der rundt om i hele landet er mange, der kæmper samme kamp og har samme fællesskaber, som den vi var en del af i Herlev. Det var noget af det jeg tænkte på, da vi stod helt stille og kiggede på lysene. At lige nu er der en masse mennesker rundt omkring i landet, der også står og kigger på lysposer med samme formål.

Vil din lokalforening også være med til at arrangere Tænd Et Lys til næste år?
Hvis I også har fået lyst til at være med til at arrangere Knæk Cancer-arrangement med lysceremoni, så ræk ud til Stafet For Livet i jeres område. I kan kontakte jeres områdekonsulent, der kan hjælpe jer med kontakten.