Luk

Senfølger er nyt tema for Stafet For Livet

Ved Stafet For Livet i 2023 - 2024 bliver senfølger nyt tema. Der vil være en workshop til 'Kick off' den 21. januar om, hvordan senfølger kan indgå som tema på stafetterne.

14. december 2022
PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS
Et foto af en kvinde i en vinterskov

Bente Bødker er i dag kræftfri, men er fortsat mærket af det intensive behandlingsforløb, hun har været igennem. I den kommende sæson for Stafet For Livet vil det være muligt at have senfølger som tema på stafetterne. Foto: Claus Møller

I 2023 har vi mulighed for at sætte fokus på senfølger som nyt tema på stafetterne i Stafet For Livet.

Senfølger rammer næsten 60 procent alle kræftoverlevere i Danmark, og kræftoverleveres livskvalitet bliver et stadigt vigtigere tema, fordi flere og flere overlever eller lever med kræft.

Stafet For Livet vender tilbage i starten af det nye år med mere information, og på stafetterne må man gerne allerede nu overveje, om senfølger kunne være et tema for åbningstale, fighter- eller afslutningstale på den kommende stafet.  

Til ”Kick Off” for Stafet For Livet den 21. januar bliver der afholdt en workshop, hvor vi vil sætte fokus på senfølger og inspirere til, hvordan senfølger kan blive et tema for de kommende stafetter.    

Lever med senfølger
Bente Bødker er en af de mange danskere, der lever med senfølger. 

Bente er 52 år og kræftfri efter et intenst behandlingsforløb for brystkræft, men behandlingen har sat sine spor. Lymfødem i bryst, arm og hånd, samt føleforstyrrelser i fingrene, smerter i leddene og træthed betyder, at Bentes liv i dag er et andet end før kræftsygdommen. 

Læs hele Bentes historie, og se også en video med Bente her. 

Fakta om senfølger:
Hvert år får ca. 45.000 konstateret kræft i Danmark. Det betyder, at rundt regnet vil cirka hver tredje af os opleve at få en kræftsygdom, inden vi fylder 75 år. Der er cirka 350.000 kræftoverlevere i Danmark i dag. To ud af tre overlever kræft mindst fem år. Knap 60 procent af alle kræftpatienter vil på et tidspunkt opleve senfølger efter kræft.  

Mens bivirkninger opstår i forbindelse med selve kræftbehandlingen og normalt forsvinder igen, når behandlingen er slut, kan senfølger være mere varige gener.  

De kan opstå under eller efter behandlingen – af og til måneder og år efter, at kræftbehandlingen er afsluttet.   

Kilder:
Kræftens Bekæmpelse: Kræftpatienters behov og oplevelser med sundhedsvæsenet i opfølgnings- og efterforløbet, Kræftens Bekæmpelses Barometerundersøgelse, 2019. 

Sundhedsstyrelsen 2017. Vidensopsamling på senfølger efter kræft hos voksne.

Nordic Cancer Registres 2019.

Kræft i Danmark 2022