Luk

20 år med genbrug i Roskilde

Da Alice Petersen besluttede sig for at blive frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Roskilde, anede hun ikke at det skulle blive til foreløbig 20 år. Søde frivilligkollegaer og selv at miste en datter til kræft, gør frivilligarbejdet meningsfyldt.

I 20 år har Alice knoklet som frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Roskilde.

I 20 år har Alice knoklet som frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Roskilde. Foto: Lone Kindberg

I denne uge er det 20 år siden, at Kræftens Bekæmpelse åbnede genbrugsbutikken i Roskilde. Og en af de få frivillige, som har været med fra butikkens spæde start, er 77-årige Alice Petersen.

-  Min datter havde set et opslag hos den lokale købmand om, at Kræftens Bekæmpelse søgte frivillige til en genbrugsbutik i Roskilde. Jeg var lige stoppet som smørrebrødsjomfru og havde tid til overs, så jeg tænkte: hvorfor ikke? mindes Alice.

Alice var ikke lang tid om at gøre tanke til handling og tog derfor straks den 10 kilometer lange køretur fra Lejre, hvor hun har boet det meste af sit liv, til genbrugsbutikken på Københavnsvej i Roskilde.

-  Da jeg trillende ind på parkeringspladsen, troede den tidligere butikschef, at jeg var kommet for at søge jobbet som chauffør, for sådan en manglede de åbenbart også. Det var jeg dog ikke, griner Alice.

Sammen med tre andre startede Alice som frivillig i butikken.

Alice har selv mistet en datter til kræft, og derfor er frivilligarbejdet i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik mening for hende. Foto: Lone Kindberg

Alice har selv mistet en datter til kræft, og derfor er frivilligarbejdet i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik særdeles meningsfyldt for hende. Foto: Lone Kindberg

For datteren
Da Alice debuterede som frivillig havde hun ikke haft kræft tæt inde på livet, men efter ti år som frivillig blev hendes datter ramt af kræft - med døden til følge. Paradoksalt nok samme datter, som i tidernes morgen havde opfordret sin mor til at blive frivillig for netop Kræftens Bekæmpelse.

- Det er ni år siden hun døde. Hun havde en uhelbredelig tumor og selv om hun fik kemo på fyld styrke, så var der ikke noget at stille op. Hun kom på hospice og så gik det hurtigt derfra, fortæller Alice og tilføjer:

- Derfor giver det endnu mere mening for mig at arbejde for kræftsagen.

Kræftsagen er med andre ord blevet hovedårsagen til at Alice uge efter uge og år efter år holder ved frivilligarbejdet. Men også et stærkt sammenhold i butikken har været en væsentlig motivationsfaktor.

- Oven på min datters død var det godt at komme væk hjemmefra. Særligt fordi jeg har de sødeste og sjoveste kollegaer. Vi har et godt fællesskab og vi bliver aldrig uvenner. Vi har respekt for hinanden. Men også kunderne snakker jeg godt med. Og nogle af dem, har jo selv mistet en søn eller datter til kræft, og så snakker vi lidt om det, fortæller Alice.

Alice er meget glad for sit friviligarbejde i maleriafdelingen. Foto: Lone Kindberg

Alice er meget glad for sit frivillige arbejde i maleriafdelingen. Foto: Lone Kindberg

-  Vi havde en fantastisk tid med at bygge butikken op og frivilligarbejdet fangede mig med det samme og har været meget lærerigt. Til at starte med stod jeg i møbelafdelingen, senere kom jeg i tøjafdelingen og en overgang stod jeg også ved kassen. Nu er jeg i maleriafdelingen, og er så glad for det, fortæller Alice og fortsætter:

-  I starten var jeg der tre gange om ugen og jeg kan huske, at jeg havde min lille labradorhvalp med mig. Den kunne jo ikke være alene hjemme i al den tid.

Genbrugs-modeshow er bl.a. en af de oplevelser, Alice kigger tilbage på med stor glæde. Her ses hun med en frivilligkollega og Jytte Abildstrøm. Foto: Arkiv

Genbrugs-modeshow er bl.a. en af de oplevelser, Alice kigger tilbage på med stor glæde. Her ses hun med en frivilligkollega og Jytte Abildstrøm. Foto: Arkiv

Modeshows og Roskilde Festival
Heldigvis har frivilligarbejdet ikke kun kun handlet om kræft i de 20 år, Alice har været i genbrugsbutikken. Sjove og anderledes oplevelser, har der også været plads til.

- For mange år siden holdt alle genbrugsbutikkerne i Roskilde et stort modeshow nede på den gamle kaserne. Vi havde hver en stand, men vi havde det flotteste tøj. En af mine kollegaer gik modeopvisning. Jeg kan huske Jytte Abildstrøm var der. Det var meget sjovt, mindes Alice og supplerer med endnu en begivenhedsrig oplevelse.

- I forbindelse med Roskilde-festivalen stod vi et år og solgte håndklæder nede ved svømmehallen. Dengang kunne man ikke komme i bad på selve festivalen, og så tog folk til svømmehallen for at få sig et bad. Vi solgte nu ikke ret meget, men det var sjovt alligevel. Et andet år solgte vi regntøj og varmt tøj oppe ved banegården.

I det hele taget er Roskilde-festivalen en begivenhed, der hvert år er kommet butikken positivt til gode, enten fordi festivaldeltagere er på udkig efter bl.a. billige soveposer og regntøj eller fordi arrangørerne har skulle finde møbler til V.I:P-artisterne.

- Flere gange er det blevet købt sofaer og stole til de musikere, der skulle optræde på festivalen. Det kan man jo lige så godt købe brugt, fortæller Alice afslutningsvist.

Heldigvis har Alice ingen planer om at stoppe med frivilligarbejdet lige foreløbig, og det vækker naturligvis stort bifald hos butikkens distriktschef, Lars Jessen.

-  Det er bare så imponerende, at Alice har været her i 20 år og stadig kommer uge efter uge. Det er takket være frivillige som hende der gør, at butikken kan fejre sit 20-års jubilæum. Hun er med til at gøre en kæmpe forskel for kræftsagen, så der skal lyde en stor tak til hende og hendes frivilligkollega, Grethe, som også har været her i 20 år.

Alice og frivilligkollegaen Grethe, er de eneste frivillige som har været med alle 20 år. Foto: Lone Kindberg

Alice og frivilligkollegaen Grethe, er de eneste frivillige som har været med alle 20 år. Foto: Lone Kindberg

En uge med jubilæumsaktiviteter
Fejringen af butikkens 20-års jubilæum strækker sig over hele uge 33, hvor der bl.a. vil være konkurrencer og store rabatter. Lørdag 19/8 bliver der serveret fødselsdagskage med kaffe og slush-ice til de første 100.

Jubilæet fejres på Københavnsvej 67, 4000 Roskilde og sker i tidsrummet 10.00 — 17.00 i hverdagene og 10.00-14.00 om lørdagen. Alle er velkomne.

Om butikken
Butikken i Roskilde var Kræftens Bekæmpelses første genbrugsbutik på Sjælland. Foreningen havde allerede succes med at drive genbrugsbutikker i flere store jyske byer og nu skulle genbrugstrenden også komme Roskildegenserne til gode med det formål at skaffe endnu flere penge til kræftramte, og deres pårørende. På de 20 år der er gået, er der blevet solgt kvalitetsgenbrug for lige i omegnen af 70 millioner kr.