Luk

Regionsudvalgskonferencen: Et sundhedsvæsen i forandring

Årets Regionsudvalgskonference løb af stablen den første lørdag i november og havde blandt andet Sundhedsstrukturkommissionen på programmet. Regionsudvalget kom med gode input til kommissionens arbejde, og der var dagen igennem en livlig og kvalificeret debat om det regionale sundhedsvæsen.

17. november 2023
Nanna Berg, Patientstøtte & Frivillig Indsats

Dette års konference blev afholdt på Hotel Severin i Middelfart

Den årlige Regionsudvalgskonference i Kræftens Bekæmpelse blev afholdt på Hotel Severin i Middelfart, og der var samlet omkring 50 regionsudvalgsmedlemmer og ansatte fra hele landet, der sammen diskuterede det regionale sundhedsvæsen.

Engagementet var højt blandt deltagerne, og det kom der mange vigtige drøftelser ud af. Hvordan påvirker man det regionale sundhedsvæsen til at yde sit bedste for kræftpatienter? 

Konferencier Marianne Karstensen, formand for regionsudvalget i Hovedstaden og hovedbestyrelsesmedlem i Kræftens Bekæmpelse, på talerstolen

Dagens konferencier og formand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Hovedstaden samt hovedbestyrelsesmedlem i Kræftens Bekæmpelse, Marianne Karstensen, var begejstret for de mange input og betragtninger:

- Det er tydeligt at mærke, at regionsudvalgene har mange erfaringer med sundhedssystemet. Der er mange års arbejdsindsatser repræsenteret, når vi samles. Det kom især frem i drøftelserne om Sundhedskommissionen arbejde, hvor regionudvalgsmedlemmerne bidrog med meget kompetente betragtninger og relevante input til det videre arbejde, som bl.a. bunder i den virkelighed, vi oplever i regionerne, fortæller Marianne Karstensen.

Den traditionsrige quizvandring blev afholdt i det smukke efterårslandskab

Gode input til Sundhedsstrukturkommissionens arbejde
Vores direktør og formand for sundhedsstrukturkommissionen, Jesper Fisker, kunne tage fra konferencen med gode input og betragtninger til kommissionens videre arbejde.

Konkret blev der ved konferencen efterspurgt mere ansvarstagen hos hospitalsledelser og ledelserne i kommunerne i ønsket om at skabe sammenhæng for patienterne, og der var et forslag om at gøre klyngerne stærkere med kig på de klynger, der fungerer godt i dag.

Der var også forslag om at knytte klyngerne til sundhedshusene for at minimere patienternes afstand til dem og dermed bidrage til at reducere og i højere grad ensarte patienternes adgang til visse sundhedsydelser. Ulighed optog udvalgene meget, og der var forslag om at differentiere ydelserne mere, så de ressourcestærke må indstille sig på mindre service i fremtiden.

I frokostpausen var der den traditionsrige quizvandring, hvor spørgsmålene kredsede om ulighed, ressourcer i sundhedsvæsenet, rekruttering og meget mere, der lige var blevet berørt i formiddagens oplæg.

Denne gang var det et overlegent regionsudvalg fra Nord, der tog vandrepokalen med hjem.

Der var en livlig debat om de fire regionsindsatser i mindre grupper i løbet af eftermiddagen

Politisk Fokus og oplæg om livets afslutning
Om eftermiddagen var justering af Politisk Fokus’ fire regionsindsatser på dagsordenen, og det affødte også mange gode og relevante diskussioner på de fem stationer, opdelt i indsatserne, Palliation, Senfølger, Screening, Tidlig opsporing og rettidig diagnostik og Sammenhængende patientforløb. Der blev diskuteret livligt og samlet op i plenum.

Dagen blev rundet af med et spændende oplæg af tidligere formand for Etisk Råd, filosof Jakob Birkler, der åbnede for de mange svære spørgsmål omkring livets afslutning. Der blev lyttetog kommenteret med stor interesse, og et uddrag herfra vil gå videre til hovedbestyrelsens drøftelse, når de mødes den 22. november.

FAKTA:
Regionsudvalg i Kræftens Bekæmpelse I hver region i Danmark har Kræftens Bekæmpelse et regionsudvalg, som består af frivillige, der arbejder kræftpolitisk i forhold til det regionale sundhedsvæsen. En gang om året i november afholder Kræftens Bekæmpelse regionsudvalgskonference, hvor frivillige fra regionsudvalgene fra hele landet mødes for at drøfte, hvordan vi kan påvirke sundhedsvæsnet i regionerne til at yde sit bedste for kræftpatienter. I år var hovedtemaerne Sundhedsstrukturkommissionen og Etik ved livets afslutning. Sidste år var hovedtemaet social ulighed i sundhed. Som en del af sit virke holder regionsudvalgene øje med 'før, under og efter' i et kræftforløb.