Luk

Værtsfrivillig: ”Jeg vil gerne give folk en god oplevelse”

Michael Fagerberg har uhelbredelig kræft og har i snart ni år hjulpet andre kræftramte mænd som en del af mandenetværket i kræftrådgivningen i Aalborg. Michael Fagerberg har oplevet, hvor tæt man som frivillig kommer på andre kræftramte, og som værtsfrivillig gør han en dyd ud af at give gæsterne en god oplevelse.

29. juli 2023
Rikke Steenbech, Patientstøtte og Frivillig Indsats

Michael Fagerberg er frivillig i Kræftcaféen i Aalborg og mentor i mandenetværket. Foto: Privat

Hvordan kom du i gang med at være frivillig?
- Jeg fik konstateret prostatakræft for ni år siden og så i den forbindelse et opslag om mandenetværket, hvor de søgte frivillige. Jeg meldte mig som mentor for kræftramte mænd og senere blev jeg også navigator, hvor jeg hjalp og støttede andre kræftramte, som ikke havde andre, der kunne hjælpe. Det var jeg i et par år, og i dag er jeg værtsfrivillig i kræftrådgivningen i Aalborg.

Hvorfor er du frivillig for Kræftens Bekæmpelse?
- Det startede nok som en tilfældighed, fordi jeg så opslaget for mandenetværket, og synes det var en rigtig god ide og blev hurtigt en del af det. Jeg har været en del af styregruppen i mandenetværket i knap et år. Vi mødes den anden og den fjerde onsdag i måneden i et par timer, og her er der plads til socialt samvær, hvor vi laver mad sammen og sommetider hører vi foredrag eller besøger virksomheder. I 2014 fandt man ud af, at kun 13 procent af dem, der kommer ind ad døren hos Kræftens Bekæmpelse, er mænd. Det var startskuddet til det initiativ, der oprindeligt hed ’Mand og mand imellem’, men vi kalder det nu bare for mandenetværket.

Hvad er den bedste oplevelse, du har haft som frivillig?
- Da jeg var navigator, blev jeg på et tidspunkt tildelt en patient, som fik særlig betydning for mig. Allerede efter vores første møde, blev vi gode venner. Det var meget givende. Jeg hjalp ham rigtig meget indtil han døde efter ti måneder. Da jeg sad i kirken til hans begravelse, kunne jeg godt mærke, at det skulle jeg ikke prøve mere. Den oplevelse betød, at jeg ikke kunne fortsætte med at være navigator. Som uhelbredelig syg kom det for tæt på mig selv. Det gjorde simpelthen så ondt, da han døde, så jeg ikke ville gå igennem det igen. Nu er jeg værtsfrivillig, og jeg elsker at tage imod folk, når de kommer ind ad døren og give dem en god oplevelse.

Hvad er det vigtigste, du har opnået ved dit frivillige arbejde?
- Det hjælper mig meget, at jeg kan hjælpe andre. Jeg har det rigtig godt med, at jeg kan give noget tilbage af det, jeg har fået fra Kræftens Bekæmpelse, hvor jeg er blevet rigtig godt modtaget.