Luk

Frivillige inviterer lokale folketingspolitikere til dialog om forebyggelse

Frivillige fra Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger og regionsudvalg inviterer folketingspolitikere fra deres lokalområde til kaffemøder i maj måned, når Kræftens Bekæmpelse afholder Demokratidage.

1. marts 2023
SIGNE HØJGAARD; PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS
Christiansborg

Der er Demokratidage fra den 15. maj til den 26. maj, hvor frivillige inviterer folketingspolitikere fra samme område til at mødes. Foto: Colourbox

Vil du være med til at din lokale folketingspolitiker til at sætte fokus på forebyggelse af kræft blandt børn og unge? Så er Demokratidage måske noget for dig. 

I løbet af 14 dage i maj inviterer frivillige fra Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger og regionsudvalg nemlig de folketingspolitikere, som er valgt i deres eget lokalområde til kaffemøder.  

møderne vil frivillige gå i dialog med folketingspolitikere om forebyggelse af kræft blandt børn og unge. Det er målet, at Kræftens Bekæmpelse sammen med politikerne kan være med til at finde nye løsninger og fælles fodslag i forebyggelsesarbejdet. 

Hovedbestyrelsesmedlem Jesper Rotvig har været i Washington, USA, sammen med andre frivillige og medarbejdere fra Kræftens Bekæmpelse, fordi at hente inspiration til Demokratidage. Foto: Privat

Inspiration fra USA
Inspirationen til Demokratidagene kommer fra USA. Det fortæller medlem af Kræftens Bekæmpelses Hovedbestyrelse, Jesper Rotvig.   

Han har sammen med andre frivillige og medarbejdere i Kræftens Bekæmpelse været med til at udvikle en plan for Demokratidagene, så møderne passer til danske forhold. Han håber, at der vil være stor opbakning fra både politikere og frivillige til Demokratidagene. 

- Jeg håber, at folketingspolitikerne vil føle, at de får en snak, der er meget nede på jorden, hvor de selvfølgelig bliver klogere på nogle af vores mærkesager, men hvor de også får kendskab til pårørende, kræftpatienter, tidligere pårørende samt personer, der tidligere har været ramt af kræft, i deres egen region og hører lidt om, hvad de bøvler med i deres område, siger Jesper Rotvig Jensen.  

Han har sammen med en gruppe frivillige og medarbejdere fra Kræftens Bekæmpelse været i USA og oplevet, hvordan amerikanske frivillige fra American Cancer Society mødes en gang om året med politikere i Washington fra deres egen delstat for at sætte fokus på kræftsagen.  

- Det, der gjorde mest indtryk, var at opleve, hvordan amerikanerne bruger deres personlige historier, så der bliver lyttet mere indgående. De er virkeligt gode til at formidle deres egne fortællinger, hvad enten de selv har haft kræft eller er pårørende, fortæller han. 

Fokus på forebyggelse 
I 2023 vil frivillige fra Kræftens Bekæmpelse bruge Demokratidagene til at sætte særligt fokus på at forebygge kræft blandt børn og unge med budskaber om mindre sol, tobak og alkohol.  

Demokratidagene kommer til at løbe af stablen i uge 20 og 21 fra den 15. til den 26. maj 2023. 

Politikermøderne kan foregå lokalt eller på politikernes kontor på Christiansborg. Man bestemmer selv, hvilket lokalt valgt folketingsmedlem, man ønsker at mødes med, og det er ofte godt at være 2-3 deltagere til samme møde. Områdekontoret sørger for at hjælpe med koordineringen og kontakten til politikeren.  

Kursusdag kickstarter demokratidagene
Umiddelbart inden Demokratidagene skydes i gang, bliver der holdt en fælles kursusdag lørdag den 13. maj i København for de frivillige fra Kræftens Bekæmpelse, som ønsker at deltage i et møde med en af deres lokale folketingspolitikere 


På kursusdagen vil der blandt andet være et oplæg fra tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic, der i dag er generalsekretær for foreningen Brobyggerne – Center For Dialogkaffe, som hun har stiftet sammen med andre ildsjæle.  

Du kan melde dig til
Det er muligt at melde sig til kursusdagen forud for Demokratidagene den 13. maj 2023 allerede nu. Hvis du kommer langvejs fra, er der mulighed for overnatning fra fredag til lørdag. Frist for tilmelding er den 22. marts. Du finder tilmeldingen her.

Hvis du ønsker at deltage i Demokratidagene, så kontakt meget gerne din lokale områdekonsulent i Kræftens Bekæmpelse, som koordinerer indsatsen.

3

Kommentarer

Anne Lund Godt initiativ - men ferie forhindrer min deltagelse 13/5. Tænker vi nogle lokalforeninger kunne gå sammen om at mødes her ude lokalt med de lokale politikere ?

10. marts 2023 12:00

Mathias Nielsen Hej Anne - det vil være super godt, hvis I er flere lokalforeninger i jeres område, som kan gå sammen omkring et fælles møde. Det vil sende et godt signal :) 

17. marts 2023 08:03

Stella Østerhaab

Stella Østerhaab Hej Anne, jeg er helt enig i at det er et godt initiativ - jeg har ikke mulighed for at deltage den 13. maj. Jeg syntes at ideen med at lokalforeningerne i denne del af Jylland mødes med lokale politikere kunne være en god ide.

23. marts 2023 10:12