Luk

Fantastiske Frivillige: ’At være pårørende er så benhårdt, at ingen kan forestille sig det’

Som frivillig i Kræftens Bekæmpelse er Linda Hørmann meget optaget af at hjælpe pårørende til kræftramte. Ifølge hende har pårørende brug for næsten ligeså meget opmærksomhed som den syge – men ofte bliver de pårørende glemt i sundhedsvæsenet.

6. september 2019
STINE LYNGHARD, FORENING & FRIVILLIGE
Linda Hørmann

Linda Hørmann er frivillig i Svendborg Lokalforening. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

Linda Hørmann har faktisk jubilæum i år. Det er præcis 40 år siden, hun første gang samarbejdede med Kræftens Bekæmpelse. Det var i 1979, hvor hun var ledende sygeplejerske på en brystkirurgisk afdeling i København. Allerede dengang var hun optaget af kræftsagen, og det er hun stadig. Nu som næstformand i Svendborg Lokalforening, hvor hun især har fokus på at hjælpe pårørende.

- At være pårørende er så benhårdt, at ingen kan forestille sig det. Jeg kan se, hvor belastede de er, men sygehusvæsenet glemmer ofte de pårørende. Der er simpelthen så travlt, og der er ikke overskud til dem. Det er den syge, der er i fokus. Men pårørende har brug for næsten ligeså meget opmærksomhed, som den syge, fortæller Linda Hørmann.

Har overskud til at hjælpe
I dag er hun gået på pension, men mange års arbejde i sundhedssektoren har givet hende et godt overblik over, hvad der fungerer – og hvor hun synes, det halter. Den viden og erfaring bruger hun i sit frivillige arbejde.

- Jeg bliver oprørt, når mennesker ikke får det, de har brug for. Jeg kan næsten ikke bære det, og jeg bliver faktisk indigneret. Dem, der er ramt af sygdom, har ikke overskud – så må vi andre træde til. Det gør vi så i vores rådgivning, siger Linda Hørmann.

I Svendborg har lokalforeningen lavet en kræftrådgivning, der som det eneste sted i landet udelukkende er bemandet af frivillige. To gange om ugen møder frivillige ind og tilbyder hjælp og støtte til både patienter og pårørende. Der er f.eks. en gruppe for efterladte og en gruppe for prostatakræftpatienter og deres ægtefæller. Og så er der et tilbud, som kaldes ’Hjem i hjemmet’, som Linda Hørmann også har været en del af. I et halvt år besøgte hun hver uge en sengeliggende kvinde og hendes mand. Linda blev hjemme og talte med kvinden, mens manden fik nogle timer for sig selv, hvor han kunne tage i svømmehallen eller ud at køre på motorcykel.

- Så kom han ud og oplevede noget, mens jeg talte med hans hustru. Når han kom hjem, talte de sammen om deres oplevelser, fortæller Linda Hørmann.

Som sygeplejerske arbejdede hun blandt andet med palliation, og derfor er hun meget opmærksom på initiativer, der kan forbedre livskvaliteten for patienter og deres familier. F.eks. er hun en del af et netop afsluttet projekt i Svendborg Kommune, som går ud på at give efterladte et ’kondolencebesøg’ nogle uger efter et dødsfald, så de kan tale med en sygeplejerske.

- De første uger efter et dødsfald vil ofte være meget lavpraktiske. Men pludselig rammer en ekstrem tomhed, og man spørger sig selv ’hvad skal der nu ske med mit liv?’. Derfor er det godt at få et ’kondolencebesøg’ efter nogle uger. Jeg vil løbende følge op på, at kommunen får det implementeret og fastholdt, siger Linda Hørmann.

Der er sket en kæmpe udvikling
Næste initiativ fra den frivillige ildsjæl bliver at hjælpe de yngre pårørende – nemlig børnene. Linda vil undersøge, hvor mange skoler i Svendborg der har sorggrupper. For det er vigtigt at tale åbent om sygdom og inddrage hele familien, mener hun.

- I nogle familier vil de voksne ikke have, at børnene skal vide noget. Men børn er ikke dumme, og når de ikke får noget at vide, tager de måske afstand. Åbenhed er det bedste - uanset alder. Børn kan tåle alt på det niveau, hvor de er, fortæller Linda Hørmann.

Derudover er hun ved at arrangere Lyserød Lørdag den 5. oktober, for hun kan ganske enkelt ikke lade være med at engagere sig, så længe hun har kræfterne til det. Hun fortæller, at hun gennem sine mange år i sundhedsvæsenet med egne øjne har set, at der sker fremskridt på kræftområdet hele tiden.

- Det er en sag, jeg brænder for. Jeg har om nogen set, at indsatsen nytter. Jeg har set den kæmpe udvikling, der har været inden for forskning og kræftbehandling. De penge, vi samler ind, medvirker til den udvikling, fastslår Linda Hørmann.

Læs også om, hvilke tanker foredragsholder og fhv. politiker Özlem Cekic gjorde sig, da hendes mor blev ramt af kræft

Har du husket at nominere en fantastisk frivillig? Læs mere her