Luk

Rie lever med senfølger: ”Jeg vil gøre en forskel for dem, som har det sværere end mig”

Som frivillig i Herning lokalforening har Rie sat sig et bestemt mål. Gennem en politisk tilgang vil hun være med til at ændre på social ulighed for tidligere kræftpatienter.

9. februar 2024
Sofie Møller, Patientstøtte og Frivillig Indsats

Rie Merrild Dieckmann. Foto: Hans Bach

- Jeg har været hele spektret igennem. Både som pårørende til familiemedlemmer og venner, og for fem år siden blev jeg selv ramt af kræft. Nu er jeg en af de mange tusinde, der lever med senfølger. Jeg er nok en af de stærke, så det giver meget motivation at kæmpe for dem, som har det endnu sværere end mig. 

Sådan siger Rie Merrild Dieckmann, der på sit sjette år sidder som frivilligt bestyrelsesmedlem i Herning Lokalforening. 

Hele livet har hun lavet frivilligt arbejde. I mange år lagde hun sine timer i idrætsforeninger, men da hun ikke længere kunne holde til at være med rent fysisk, valgte hun at skifte over til Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg har altid synes, at kræftsagen er værd at kæmpe for, så da jeg så et opslag om, at de manglede bestyrelsesmedlemmer, var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville melde mig, siger Rie.

Rie Merrild Dieckmann er frivilligt bestyrelsesmedlem i Herning Lokalforening på sjette år. Foto: Hans Bach

Udsolgt på tre timer

Siden hun meldte sig som bestyrelsesmedlem, har hun kastet om sig med ideer, og flere af dem er endt med at blive succeser. Rie sætter især pris på den åbenhed, der er for at byde ind med skæve forslag og muligheden for, at de bliver realiseret.

Det blev en stor succes, da Rie var med til at arrangere et event, der havde senfølger som tema. Udover at der var et oplæg om livet med senfølger, var arrangementet koblet sammen med musikalsk forkælelse.

- Det var en del af dagens program, at Anders Toft Bro, der også er med i programmet Fotovognen og hans far, Bent Bro, tidligere sanger og guitarist i Tørfisk, kom og spillede for deltagerne, siger Rie.

Efter arrangementet var offentliggjort væltede tilmeldingerne ind og pladserne blev optaget efter kort tid. Derfor gentog lokalforeningen succesen, hvor pladserne blev revet væk i løbet af tre timer.

- Efterfølgende fik jeg mange tilbagemeldinger om, at flere af dem nød det frirum arrangementet gav og faktisk glemte, at de havde det lidt træls. Sådan nogle meldinger er jo helt fantastiske at få, siger Rie.

Ny dagsorden

I 2024 er Ries mål at have en mere politisk tilgang til sit frivillige arbejde.

- Det gode ved lokalforeningerne er, at man kan bidrage med det, man er bedst til eller synes er mest spændende at arbejde med. Jeg brænder for at skabe mere opmærksomhed omkring senfølger, så det vil jeg forsøge at få på dagsordenen hos politikerne i kommunen, siger Rie.

- Som patient oplevede jeg, hvordan man bliver overladt til sig selv, når man er erklæret kræftfri. Ingen fortalte mig, at jeg kunne søge hjælp hos kommunen. Jeg fandt selv ud af det, men der er også nogen, som ikke har samme ressourcer som mig. Dem taber vi, og det giver ulighed som bare pokker. Det vil jeg gerne være med til at ændre på.


Kræftens Bekæmpelse søger flere frivillige til de over 100 lokalforeninger i hele landet – måske er det dig? Som frivillig kan du selv sætte dit præg på arbejdet, uanset om du interesserer dig for foredrag, politik, forebyggelse eller noget helt fjerde.

Har du, eller nogen du kender lyst til at blive frivillig i en lokalforening nær dig, så kontakt os på tlf.: 35 25 75 03 eller følg linket: https://www.frivillig.dk/bliv-frivillig/find-alle-aktiviteter/lokalforening/