Luk

”I lykkes med et arbejde, der gør en forskel for rigtig mange mennesker”

Direktør Jesper Fisker ser tilbage på et år, hvor Kræftens Bekæmpelses frivillige har gjort en kæmpe indsats for mennesker berørt af kræft.

18. december 2023
KATINKA AGGER, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS

Kræftens Bekæmpelses direktør, Jesper Fisker, takker alle frivillige for den store indsats, I har gjort i år.

2023 er ved at være slut. Der er blevet samlet ind, lavet events, kæmpet for politiske dagsordener og givet støtte til kræftpatienter. Frivillige har gået en ekstra mil for kræftsagen, og nu er det blevet tid til et velfortjent julehvil og et kig tilbage på året, der er gået.

Fællesskab om kræftsagen
Stafet For Livet havde igen en flot sæson – med lidt færre stafetter end sidste år, men til gengæld med flere deltagere og højere indtjening pr stafet. I år er der blevet søsat en kampagne, der også fortsætter i 2024, der skal få endnu flere til at deltage i fællesskabet på stafetterne.

Fællesskab var også kodeordet under Knæk Cancer, hvor frivillige arrangerede ’Tænd Et Lys’ hele 16 steder i landet. Mange steder var Stafet For Livet-frivillige gået sammen med frivillige fra kræftrådgivninger og lokalforeninger om den rørende lysceremoni.

- Det er helt i tråd med vores nye frivilligstrategi, at vi på den måde styrker sammenhængskraften i vores forening. Vi kan rigtig meget, når vi står sammen – om det så er som frivillige på tværs af Kræftens Bekæmpelse eller som lokalsamfund, siger Kræftens Bekæmpelses direktør, Jesper Fisker.

Læs også: ”Sammen er vi stærkere”

11 frivillige gå-værter er indtil videre blevet uddannet og der er brug for mange flere. Her er det et gå-hold i Københavnsområdet.

Mod på at prøve noget nyt
Et af de steder, hvor lokale netværk også gør en forskel, er i arbejdet med at forebygge kræft. Frivillige har en stor del af æren for, at der hele tiden kommer nye røgfri miljøer til. Stort set alle kommuner har nu røgfri arbejdstid, og hver anden kommune har røgfri arealer udendørs.

Året bød også på et nyt initiativ inden for forebyggelse, nemlig ’Gå sammen i naturen’, hvor frivillige, patienter og pårørende går ture i deres lokalområde. Den regelmæssige fysiske aktivitet er med til at forebygge en række kræftformer og gavner også det mentale helbred.

Læs også: Jan arrangerer gåture for kræftramte: ’Det giver mig et stort overskud på glædeskontoen’

2023 blev også året, hvor Demokratidage så dagens lys. Her holdt 33 frivillige fra hovedbestyrelsen, regionsudvalg og lokalforeninger kaffemøder med 16 folketingspolitikere for at tale om, hvordan man forebygger kræft blandt børn og unge. Det var så stor en succes, at Demokratidage gentages i 2024 og 2025.

- Kræftens Bekæmpelses frivillige viser gang på gang, hvor gode I er til at løbe med bolden, når det gælder nye initiativer, og det kommer både vores forening og den enkelte til gode. Det frivillige arbejde skal være meningsfuldt, men det må også gerne være spændende og udfordrende, siger Jesper Fisker.

Læs også: Kaffemøder mellem frivillige og politikere sætter fokus på forebyggelse

I kræftrådgivningerne giver frivillige et frirum, såvel som andre tilbud som samtalegrupper og rådgivning, til både patienter og pårørende.

Frivilliges input til Kræftplan V
På den politiske bane blev kommisoret til Kræftplan V desuden en af årets gode overraskelser, da det viste sig, at mange af Kræftens Bekæmpelses forslag bliver en del af arbejdet, som skal munde ud i den nye kræftplan.

- Her har frivillige fra regionsudvalgene undervejs bidraget med input til forslagene, og det har i høj grad været med til at kvalificere dem. Nu vil vi arbejde videre på at sikre, at Kræftplan V bliver patienternes kræftplan, siger Jesper Fisker.

Læs også: Glæde hos Kræftens Bekæmpelse: Ny kræftplan er patienternes kræftplan

Vigtig støtte til kræftpatienter
Året har også år budt på mange historier om udfordringerne i vores sundhedsvæsen. Det kan skabe utryghed, men Jesper Fisker er dog glad for, at Sundhedsministeren og Folketinget, da det kom til stykket, valgte at bakke op om kræftpatienternes rettigheder.

Alligevel hersker der ingen tvivl om, hvor betydningsfuld netop den frivillige indsats rettet mod kræftpatienter er. Både igennem kræftrådgivningerne og via navigator-ordningen, hvor de mest sårbare kræftpatienter får hjælp fra en frivillig.

 - Som kræftpatient kan man godt føle sig lidt fortabt i et stort og indviklet sundhedssystem – men der træder I til som frivillige. Hvad enten I giver rådgivning eller sørger for et tiltrængt pusterum i en af vores kræftrådgivninger – eller er med helt inde til lægesamtalen – så gør I en uvurderlig forskel for mennesker, der står i deres livs krise, siger Jesper Fisker.

Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker har haft et godt år.

På vej mod rekordomsætning
Men ingen patientstøtte uden midler. Det samme gælder forskning, forebyggelse og politisk arbejde. Derfor vil Jesper Fisker også gerne sende en tak til de mange frivillige, der har samlet ind til kræftsagen i året, der er gået. I genbrugsbutikkerne har de frivillige f.eks. aldrig håndteret så mange varedonationer som i år, og derfor er butikkerne også godt på vej mod en rekordomsætning.

Til Landsindsamlingen meldte omkring 2.000 frivillige sig som indsamlingsledere, mens 15.000 indsamlere gik på gaden. Til Lyserød Lørdag stod lokalsamfund og erhvervsliv sammen og samlede ind over hele landet, mens 77 golfklubber støttede op om Pink Cup i år. Stafet For Livet fandt i år sted 55 steder i landet, hvor frivillige og lokalsamfund samlede ind til kræftsagen. Og da der i oktober var Knæk Cancer, blev der oprettet 495 indsamlinger af frivillige ildsjæle, mens 15 efterskoler også valgte at samle ind.

- Der er blevet lagt rigtig meget arbejde i at skaffe midler til kræftsagen, og det skal I vide er værdsat. Vi har fået flotte resultater, men vi har også fået en sidegevinst i form af de mange fællesskaber og netværk, der er opstået, når frivillige har rakt ud til virksomheder, naboer og efterskoler. Det synes jeg er helt fantastisk, siger Jesper Fisker.

Læs også: Landsindsamling: “Vi sluttede dagen med et smil”

Til repræsentantskabsmødet i Kolding i april mødes frivillige på tværs af foreningen.

Tak for at holde fast og blive ved
Man skal aldrig undervurdere betydningen af det lange seje træk – heller ikke, når det gælder det store arbejde, der får vores forening til at fungere. Det er et arbejde, som varetages af frivillige i bl.a. lokalforeningsbestyrelser, regionsudvalg, hovedbestyrelsen og i diverse udvalg. Det kulminerer hvert år til repræsentantskabsmødet, men meget arbejde foregår i hverdagen, hvor frivillige lægger mange timer hver uge.

- Og det skal I have tak for. I er vedholdende, I er dedikerede, og I lykkes med et arbejde, som gør en forskel for rigtig mange mennesker. Det er faktisk et budskab, som gælder alle Kræftens Bekæmpelses frivillige: Tak for at holde fast og tak for at blive ved. Vi kunne ikke lykkes med alt det, vi gør, uden jer. Jeg ønsker jer alle en rigtig glædelig jul.